x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν έναν ακόμη επικεφαλής

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο οποίος έχει σχεδιάσει επιθέσεις που διαπράχθηκαν στην Ευρώπη, σκοτώθηκε σε αμερικανικό πλήγμα στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM).

 

Ο Χάλεντ Αΐντ Άχμαντ αλ Τζαμπούρι ήταν κυρίως «υπεύθυνος για τον σχεδιασμό επιθέσεων του ΙΚ στην Ευρώπη», επεσήμανε η CENTCOM σε ανακοίνωσή της, στην οποία υπογράμμισε ότι ο θάνατός του «θα διαταράξει προσωρινά την ικανότητα της οργάνωσης να σχεδιάζει επιθέσεις στο εξωτερικό».

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για σειρά φονικών επιθέσεων στην Ευρώπη την περίοδο που βρισκόταν στο απόγειο της ισχύος του, όταν έλεγχε μεγάλες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.

Ο αμερικανικός στρατός διευκρίνισε ότι το σημερινό πλήγμα εξαπολύθηκε στη βορειοδυτική Συρία, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αμερικανικό drone στοχοθέτησε τον αξιωματούχο του ΙΚ στην επαρχία Ιντλίμπ, σε μια περιοχή που ελέγχουν τζιχαντιστές.

 

Αμερικανικό drone

Ο άνδρας, ένας Ιρακινός που δήλωνε Σύρος και είχε υιοθετήσει το όνομα Χάλεντ, είχε καταφύγει στην περιοχή πριν δέκα ημέρες, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο. Έγινε στόχος επίθεσης με αμερικανικό drone την ώρα που περπατούσε κοντά στο σπίτι του και μιλούσε στο τηλέφωνο.

«Το ΙΚ εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την περιοχή και πέραν αυτής», δήλωσε ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα επικεφαλής της CENTCOM. «Αν και αποδυναμωμένη, η οργάνωση εξακολουθεί να είναι σε θέση να διεξάγει επιχειρήσεις στην περιοχή και έχει την πρόθεση να πλήξει (στόχους) πέρα από τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

 

Μετά την ήττα του ΙΚ το 2019, πολλές εκατοντάδες Αμερικανοί παραμένουν αναπτυγμένοι στη βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών και εξακολουθούν να μάχονται μαζί με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εναντίον μελών της οργάνωσης.

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τακτικά ότι στοχοθετούν αξιωματούχους του ΙΚ που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Συρία.

Τον Οκτώβριο του 2019 ανακοίνωσαν τον θάνατο του επικεφαλής του ΙΚ, του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, στη διάρκεια επιχείρησης στη βορειοδυτική Συρία.

Στις 16 Φεβρουαρίου ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε σε επιδρομή στη βορειοανατολική Συρία σημαντικό στέλεχος των τζιχαντιστών, μια επιχείρηση στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες.

Το 2022 δύο ακόμη στελέχη του ΙΚ σκοτώθηκαν, ο ένας τον Φεβρουάριο από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και ο άλλος τον Οκτώβριο από παλιούς αντάρτες της επαρχίας Ντεράα που πλέον στηρίζουν την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Παρά την ήττα του, το ΙΚ εξακολουθεί να εξαπολύει επιθέσεις στη Συρία, όπου η οργάνωση πρόσφατα στοχοθέτησε αμάχους που μάζευαν τρούφες στην έρημο, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software