x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τουρκικές εκλογές: Το Ισλαμικό Κουρδικό κόμμα Hüda-Partisi

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Του Δρα Δημ.Σταθακόπουλου 

 

  Το Ισλαμικό Κουρδικό κόμμα Hüda-Partisi

Οι Κούρδοι της Τουρκίας, δεν στηρίζουν αποκλειστικά το HDP, αλλά οι περισσότεροι ψηφίζουν τα μεγάλα κεντρικά κόμματα , καθώς και το Ισλαμικό Hüda-Partisi / Χουντά παρτισί με σήμα τον ανατέλλοντα ήλιο ( συμπτωματικά κάτι μας θυμίζει), που θα στηρίξει Ερντογάν.

 
 

Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση να τερματιστεί ο ένοπλος αγώνας το 2002-03, ακτιβιστές της ομάδας Menzil της Χεζμπολάχ ίδρυσαν μια ένωση που ονομαζόταν «Αλληλεγγύη για τους Καταπιεσμένους» ( Mustazaflar ile Dayanışma Derneği ή Mustazaf Der) .

Στις 18 Απριλίου 2010, οργάνωσαν συνάντηση στο Ντιγιαρμπακίρ για να γιορτάσουν την επέτειο γενεθλίων του Μωάμεθ (γνωστή ως Μawlid) . Η τουρκική αστυνομία υπολόγισε ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν 2 – 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

 

Στις 20 Απριλίου 2010, το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ διέταξε το κλείσιμο της Ένωσης για τους Καταπιεσμένους (Mustazaf-Der) με την αιτιολογία ότι «διεξάγει δραστηριότητες για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ».  

Η απόφαση έγινε οριστική τελεσίδικη και αμετάκλητη στο Ακυρωτικό Δικαστήριο στις 11 Μαΐου 2012. 

Στα τέλη του 2012, το Κίνημα των Καταπιεσμένων ανακοίνωσε την ίδρυση πολιτικού κόμματος, για να αμφισβητήσει το HDP. Οπότε στις 17 Δεκεμβρίου 2012, ιδρύθηκε το Hür Dava Partisi ήδη Hüda-Par.

 

To Hüda-Par ζητά τη συνταγματική αναγνώριση των Κούρδων και της κουρδικής γλώσσας , την εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα, το τέλος του εκλογικού ορίου του 10% ( μειώθηκε στο 7% για την είσοδο κομμάτων και συνασπισμών στην εθνοσυνέλευση) , την αποκέντρωση της κρατικής εξουσίας και την ενίσχυση της τοπικής διοίκησης. 

Το κόμμα υποστηρίζει επίσης την άρση των περιορισμών στην ελευθερία της θρησκείας και της λατρείας, τη λήξη της απαγόρευσης της μαντήλας ( ήδη εχει αρθεί η απαγόρευση και οι γυναίκες φοράνε μαντήλα εάν θέλουν), ζητά όμως την ποινικοποίηση της μοιχείας και την αναγνώριση των θρησκευτικών γάμων ( στην Τουρκία γίνονται μόνο πολιτικοί γάμοι).

Επιπλέον, το κόμμα απαιτεί από το τουρκικό κράτος να ζητήσει συγγνώμη για τους διωγμούς των Κούρδων και να επαναφέρει τα αρχικά ονόματα των περιοχών που κατοικούνται από Κούρδους . 

Εν τούτοις το Hüda-Par, δεν κάνει καμία αναφορά στο ζήτημα της κουρδικής αυτονομίας ή ανεξαρτησίας από την Τουρκία. 

Στις εκλογές της 14ης Μαΐου θα στηρίξουν τον Πρόεδρο Erdoğan. 

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software