x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ερευνα: Στη δεκάδα των πλέον ελκυστικών προορισμών, διεθνώς, για συνταξιούχους, η Ελλάδα και η Κύπρος

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Στη δεκάδα των πιο προσιτών προορισμών, διεθνώς, για εγκατάσταση μετά τη συνταξιοδότηση, περιλαμβάνεται η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρίας, REASSURED.

Όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας μας στην Κύπρο, η εν λόγω εταιρεία συγκέντρωσε έξι παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψη οι περισσότεροι συνταξιούχοι όταν εξετάζουν την προοπτική μετακόμισης στο εξωτερικό.

Οι παράμετροι αυτοί περιλαμβάνουν:

το ετήσιο επίπεδο ηλιοφάνειας της χώρας,
το μέσο προσδόκιμο ζωής,
τον δείκτη κόστους διαβίωσης,
το μέσο κόστος διαμονής,
το μέσο κόστος μεταφορών και το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση της σχετικής έρευνας η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση και η Κύπρος κατατάσσεται στην έβδομη.

Σημειώνεται δε, ότι λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλοί Βρετανοί σκοπεύουν να μετακομίσουν στο εξωτερικό μετά τη συνταξιοδότησή τους, ενώ η συγκεκριμένη έρευνα, σύμφωνα με το διευθυντή Εταιρικής Στρατηγικής της REASSURED, Phil Jeynes, αποσκοπεί στον εντοπισμό προορισμών, που μπορούν να επιλέξουν οι συνταξιούχοι, διαφυλάσσοντας μέρος του εισοδήματός τους.

Στους πιο προσιτούς προορισμούς η Ελλάδα και η Κύπρος
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, Ελλάδα, Πορτογαλία Σλοβενία και Κύπρος, ισοβαθμούν στην κατηγορία για το μέσο όρο προσδόκιμης ζωής, στην πέμπτη θέση, με 81 έτη, πίσω από την Ιαπωνία με 85 έτη, τη Μάλτα με 83 έτη και την Ισπανία και την Ιταλία με 82 έτη, ενώ το ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ανέρχεται στο 14% (σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες).

Η ετήσια ηλιοφάνεια στην Κύπρο ανέρχεται σε 3,314 ώρες και είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στις χώρες της πρώτης δεκάδας. Επιπλέον, το μέσο κόστος διαμονής ανήλθε σε 598,78 στερλίνες (περίπου 677 ευρώ), που αποτελεί τον υψηλότερο μέσον όρο, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, ενώ ο δείκτης του κόστους διαβίωσης ανήλθε στο 55,9 και ήταν από τους χαμηλότερους στην Μεσόγειο (5η θέση στην πρώτη δεκάδα).

Το μέσο κόστος μεταφοράς στην Κύπρο ανέρχεται στις 35,38 στερλίνες (περίπου 40 ευρώ), ισοβαθμώντας στην τρίτη θέση με την Πορτογαλία και την Ισπανία. Η συνολική βαθμολογία της χώρας ανήλθε σε 6,358, κατατάσσοντάς την στην έβδομη πιο ελκυστική θέση για εγκατάσταση κατά τη συνταξιοδότηση.

Από τις υπόλοιπες χώρες της πρώτης δεκάδας, η χώρα μας κατετάγη στην πρώτη θέση με συνολική βαθμολογία 6,806, με μέσο όρο προσδόκιμου ζωής τα 81 έτη (5η θέση), ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών το 23% (2η θέση) μαζί με την Πορτογαλία, 2,773 ώρες ετήσιας ηλιοφάνειας (9η θέση), ενώ ο μέσος όρος κόστους διαμονής ανέρχεται σε 307,66 στερλίνες (περίπου 347 ευρώ), καθιστώντας την τη δεύτερη φθηνότερη χώρα της πρώτης δεκάδας μετά την Αλβανία. Ο δείκτης κόστους διαβίωσης ανήλθε σε 54,6 για την Ελλάδα (6η θέση), ενώ το μέσο κόστος μεταφορών διαμορφώνεται στις 26,68 Στερλίνες (περίπου 30 Ευρώ), κατατάσσοντας τη χώρα από άποψη κόστους στην 6η θέση της πρώτης δεκάδας.

Ποιες χώρες συμπληρώνουν τη δεκάδα
Την δεκάδα των πιο προσιτών χωρών, με τις οποίες ανταγωνίζεται τόσο η Κύπρος, όσο και η χώρα μας για την προσέλκυση συνταξιούχων συμπληρώνουν η Πορτογαλία στη δεύτερη θέση με συνολική βαθμολογία 6,712, η Μάλτα στην τρίτη θέση με 6,689, η Ιταλία στην τέταρτη με βαθμολογία 6,482 και η Ισπανία στην πέμπτη με 6,467, η Κούβα στην έκτη με 6,366, η Κύπρος με 6,358 στην έβδομη, η Ιαπωνία στην όγδοη με 6,288, η Αλβανία στην ένατη με 6,272 και στην τελευταία το Πουέρτο Ρίκο με 6,264.

Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής σημειώθηκε στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Μαρόκο και την Αλγερία, η οποία είχε και το χαμηλότερο ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών σε 6%. Η Αλγερία καταγράφει επίσης το χαμηλότερο μέσο κόστος διαμονής σε 87,19 στερλίνες (περίπου 98,5 ευρώ), τον χαμηλότερο δείκτη κόστους ζωής 27,6 καθώς και το χαμηλότερο μέσο κόστος μεταφορών 7,20 στερλίνες (περίπου 8,1 ευρώ).

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software