x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η Πολωνία δηλώνει έτοιμη να παραδώσει στην Ουκρανία MiG-29

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Πολωνία είναι έτοιμη να παραδώσει τα σοβιετικού σχεδιασμού μαχητικά αεροσκάφη Μικογιάν MiG-29 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία της στην Ουκρανία, στο πλαίσιο διεθνούς συμμαχίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα.

 

«Είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τα αεροσκάφη αυτά και είμαι σίγουρος πως η Ουκρανία θα είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει αμέσως», είπε ο κ. Ντούντα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μετέδωσε χθες Τετάρτη το πολωνικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Για το μέλλον, είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν όσο περισσότεροι ουκρανοί χειριστές είναι δυνατόν στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-16, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 
 

Η σεναριολογία για τα πολωνικά MiG-29 άρχισε ήδη λίγο καιρό μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με πολωνούς ειδικούς σε στρατιωτικά ζητήματα, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας διαθέτει περίπου 30 μαχητικά του τύπου, που υπηρετούν στην ανατολική πτέρυγα του NATO. Τα περισσότερα ανήκαν στην άλλοτε Ανατολική Γερμανία.

Ο κ. Ντούντα δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη διεθνή συμμαχία για την οποία μίλησε. Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε προϋπόθεση το να υπάρξει απόφαση του NATO κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια τον περασμένο μήνα.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έχει πει πως η Ουάσιγκτον ασφαλώς δεν θα αποθάρρυνε συμμάχους της να προμηθεύσουν με μαχητικά αεροσκάφη την Ουκρανία.

Αφότου σχηματίστηκε συμμαχία με τη συμμετοχή της Γερμανίας για να προσφερθούν στον ουκρανικό στρατό δυτικά βαριά άρματα μάχης, το Κίεβο δεν σταματά να ζητά να του παραδοθούν μαχητικά αεροσκάφη. Όπως η Πολωνία, η Σλοβακία έχει καταστήσει σαφές πως είναι διατεθειμένη να παραδώσει στην Ουκρανία τα μαχητικά MiG-29 που διαθέτει, υπό τον όρο πως θα υπάρξει συμφωνία για αυτό με τους ευρωπαίους εταίρους τους.

Ωστόσο το ερώτημα που μένει ακόμη να απαντηθεί είναι πώς θα αναπληρωθούν τα μαχητικά αυτά αν επιλεγεί αυτή που το Βερολίνο έχει βαφτίσει «κυκλική» ανταλλαγή οπλικών συστημάτων.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software