x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ιράν: Διαδηλώσεις και συλλήψεις για τις δηλητηριάσεις χιλιάδων μαθητριών

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Καθηγητές του Ιράν διοργάνωσαν διαδηλώσεις αλληλεγγύης στις μαθήτριες του Ιράν που δηλητηριάστηκαν, με συνθήματα κατά των αρχών, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύλληψη πολλών ατόμων στις διαμαρτυρίες.

Ενώ συνεχίζονται οι δηλητηριάσεις μαθητριών και καταγράφονται εκατοντάδες περιπτώσεις με ναυτία και δύσπνοια υπάρχει αβεβαιότητα για το ποιος βρίσκεται πίσω αυτές, οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε δεκάδες ιρανικές πόλεις όπου οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν ασφάλεια στα σχολεία της χώρας.

Σύμφωνα με αναφορές της αντιπολίτευσης, οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν ορισμένες συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Συμβουλίου των Σωματείων Διδασκάλων, φωνάζοντας κατά της κυβέρνησης και θεωρώντας το καθεστώς «υπεύθυνο για τη δολοφονία παιδιών» κυρίως στην επαρχία του Γκιλάν και στο Κουρδιστάν.

Στο Ισφαχάν έγινε επίσης μάρτυρας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο της εκπαίδευσης στην επαρχία, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Το κανάλι Συντονιστικού Συμβουλίου Συνδικάτων Εκπαιδευτικών δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν συγκέντρωση εκπαιδευτικών και διαδηλωτών πολιτών μπροστά από τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην επαρχία Φαρς και συνέλαβαν τον Γραμματέα του Συλλόγου Διδασκάλων στην επαρχία.

Στην Τεχεράνη, υπήρξαν αναφορές για εκπαιδευτικούς που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του Υπουργείου Παιδείας, και οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως: «Θάνατος στο καθεστώς, δολοφόνοι των παιδιών».

 Μια περιορισμένη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην οδό  Τζομχούρι της πρωτεύουσας Τεχεράνης, για να καταγγείλει τα επεισόδια για τα οποία η αντιπολίτευση κατηγορεί τις ιρανικές αρχές, οι οποίες από την πλευρά τους δείχνουν ότι ξένα κόμματα και υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται πίσω τους.

 Σε μια συγκέντρωση στο Μασχάντ, στη βορειοανατολική πόλη της χώρας, οι δάσκαλοι έφεραν πανό που έγραφαν:

«Εδώ είναι η Μπόκο Χαράμ του Ιράν, όπου δηλητηριάζονται μαθήτριες», αναφερόμενοι στη νιγηριανή μαχητική ομάδα Μπόκο Χαράμ και «Θάνατος στους Ταλιμπάν, είτε στο Ιράν ή στο Αφγανιστάν».

Σε συνδυασμό με τις αγρυπνίες που θύμιζαν το εκτεταμένο κύμα διαμαρτυριών που γνώρισε η χώρα μετά το θάνατο της νεαρής γυναίκας, Μαχσά Αμινί, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, λόγω της παραβίασης των κανόνων της υποχρεωτικής χιτζάμπ, ανέφερε ότι μια σειρά από μαθήτριες στην πόλη Νταλάχου είχαν δηλητηριαστεί και μεταφερθεί σε ιατρικά κέντρα.

 Ενώ αρκετές γυναίκες ακτιβίστριες κατηγόρησαν το κυβερνών θρησκευτικό κατεστημένο ότι βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση ως αντίποινα για τις γυναίκες και τα κορίτσια μετά την έντονη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις  υπέρ της Μαχσά Αμινί.

Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που είναι επιφορτισμένο με τη διερεύνηση υποθέσεων δηλητηρίασης δήλωσε ότι συνολικά «πάνω από 5.000 μαθήτριες έχουν πληγεί» σε περίπου 230 σχολεία σε 25 επαρχίες της χώρας από τις 31, από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software