x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

«Κι αν ηττηθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία»;

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Γράφει ο

 

Γιώργος Ρωμανός

Συγγραφέας Αναλυτής, Ιστορικός Ερευνητής

Κι αν, αν, λέω (!), ηττηθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία;

 

Όλο το αφήγημα της Αμερικής, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ (Συμμαχία 80 χωρών), καταλήγει στην απόλυτη βεβαιότητα ότι η Ρωσία θα νικηθεί στο πεδίο της μάχης, θα συντριβεί οικονομικά, θα διαλυθεί και θα πολυδιασπαστεί σε μια σειρά από χώρες ελεγχόμενες από την Δύση. Αυτά διακηρύσσονται καθημερινά και σήμερα(!) στις χώρες της αντιρωσικής παγκόσμιας συμμαχίας, σε αυτόν τον συγκαλυμμένο «Γ΄ΠΠ». Είναι τόσο σίγουροι για τη νίκη τους που, όπως οι ίδιοι εξαγγέλλουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ετοιμάζουν και δίκες τύπου Νυρεμβέργης, αφού θεωρούν δεδομένο ότι «οι Ρώσοι ηγέτες, μετά την συντριβή του ρωσικού στρατού, θα συλληφθούν και θα παραπεμφθούν σαν ‘‘εγκληματίες πολέμου’’, με την καταδίκη τους να έχει εκδοθεί πριν τις δίκες».

Μέχρι σήμερα οι «Σύμμαχοι» εκτελούν κατά γράμμα όλα όσα λέει η Έκθεση RAND, του 2019, την οποία έχω παρουσιάσει λεπτομερώς ήδη από τις 16/3/2022, μόλις 20 μέρες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, με τίτλο: Η εξολόθρευση της Ρωσίας βάσει αμερικανικών εγγράφων. Τα Επιτελικά Σχέδια εξόντωσης των Ρωσόφωνων. Ο Οργανισμός RAND, (απολύτως ελεγχόμενος από το κράτος των ΗΠΑ) έχει παγκόσμια εξάπλωση, αστείρευτες πηγές χρήματος και είναι στελεχωμένος με περισσότερους από 2.200 «ειδικούς συνεργάτες», επιτελικούς και πληροφοριοδότες-πράκτορες. Στις αναλυτικές Εκθέσεις του διατυπώνει μονίμως την πιο ακραία και φιλοπόλεμη στάση κατά της Ρωσίας, από το 1960…, με στόχο την εξολόθρευσής της.

Ωστόσο, πρόσφατα, στην τελευταία Έκθεση RAND, Ιανουάριος 2023, με τίτλο «Αποφυγή μακροχρόνιου πολέμου», το αφήγημα άλλαξε, έγινε στροφή 180 μοιρών. Έτσι προτείνεται η εντελώς αντίθετη στρατηγική για τους Αμερικανούς: «ελαχιστοποίηση των κινδύνων μεγάλης κλιμάκωσης στην Ουκρανία, (διότι) τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με την αποφυγή μιας παρατεταμένης σύγκρουσης. Το κόστος και οι κίνδυνοι ενός μακροχρόνιου πολέμου στην Ουκρανία είναι σημαντικά…» κλπ. Όλα αυτά δείχνουν πανικό μπροστά σε έναν πόλεμο που οι Αμερικανοί ΔΕΝ τον μέτρησαν σωστά. Η προτεινόμενη αναδίπλωση και οικονομία των αμερικανικών δυνάμεων γίνεται όχι μόνο γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Ρωσία, αλλά και για να αντιμετωπιστεί ο άλλος εχθρός των ΗΠΑ, η Κίνα.

Αυτό το κλινικά σχιζοφρενικό γεωστρατηγικό μπρος–πίσω αιτιολογεί πλήρως και τον τίτλο μου, ως υπόθεση εργασίας. Ωστόσο ηττηθεί δεν ηττηθεί η Δύση, η Ουκρανία είναι ήδη μια κατεστραμμένη χώρα, ενώ έχουν εξοντωθεί εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί στα μέτωπα και περί τα 14 εκατομμύρια είναι πλέον πρόσφυγες.

 

Με την τελευταία έκθεση RAND, 2023, ενισχύεται ο Νεάντερταλ μανιχαϊσμός των Δυτικών: μπρος–πίσω, άσπρο-μαύρο, καλή Δύση–κακή Ρωσία, ενώ η αλήθεια κρύβεται στις αποχρώσεις του πολυπολικού κόσμου μας στον οποίο από καιρό συντελούνται τεκτονικές αλλαγές.

Τρεις χαμένες ευκαιρίες ειρήνης

Τρεις φορές μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν δείξει και στο θέμα της Ουκρανίας συγχυτική πολιτική και αυτό αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για όλο τον πλανήτη, δεδομένης της ισχύος τους. Τρεις φορές έχουν δεχθεί περιορισμένη κυριαρχία της Μόσχας στην Ουκρανίαα. Στις 20/1/2022 ο Τζ. Μπάιντεν δήλωνε: «…Είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε…», β. Στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, 29/3/2022 οι ΗΠΑ για να διαπιστώσουν τα όρια των Ρώσων κατηύθυναν την ουκρανική πλευρά. Έτσι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, επικεφαλής του Γραφείου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε πως: «συζητήθηκε ένα σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας για ΜΗ ύπαρξη ξένων στρατιωτικών βάσεων (σ.σ. και άρα ΟΧΙ συμμέτοχή στο ΝΑΤΟ…).[…]Το Κιέβο θα δεχόταν, υπό τον όρον πλήρων ειρηνευτικών συμφωνιών, δημοψήφισμα στο Ντονμπάς και ουδέτερο καθεστώς για την ουκρανική επικράτεια.» γ. Στις 3/2/2023 η ελβετική εφημερίδα, Neue Zürcher Zeitung, δημοσίευσε σχέδιο βάσει του οποίου οι Αμερικανοί μέσω της CIA, προσέφεραν στην Ρωσία το 20% της Ουκρανίας, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος.

Όμως τίποτε από αυτά δεν προχώρησε! Και τις τρεις φορές οι σκληροπυρηνικοί της Ουάσιγκτον και το καθεστώς Ζελένσκι ανέτρεψαν την κατάσταση και προχώρησαν σε κλιμάκωση επιχειρήσεων.

Από την αρχή του πολέμου υποστηρίζω, ότι και οι δύο αντίπαλοι, ΗΠΑ και Ρωσία, πολεμούν με την πλάτη στον τοίχο. Ωστόσο αν χάσουν οι ΗΠΑ θα είναι άλλη μία από τις πολλές, εξευτελιστικές ήττες τους (από το Βιετνάμ μέχρι το Αφγανιστάν). Ενώ, εάν χάσει η Ρωσία, θα πάψει να υπάρχει, θα διαλυθεί. Η Ρωσία έχει μόνο δύο εναλλακτικές, ή να κερδίσει, καθορίζοντας η ίδια το τι θεωρεί νίκη, ή να αυτοκτονήσει γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά και να αυτοδιαλυθεί. Κρισιμότατη παράμετρος είναι το ότι η Ρωσία σε πυρηνικά όπλα είναι ισχυρότερη των ΗΠΑ, κι αυτό δημιουργεί αξεπέραστο πρόβλημα όχι μόνο στους Αμερικανούς αλλά και σε όλον τον πλανήτη, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Η κατάσταση σήμερα, και δυο παράμετροι για το μέλλον…

Μετά την αποχώρησή τους από την Χερσώνα, (11-18/11/2022) οι Ρώσοι προελαύνουν σε όλα τα μέτωπα. Ήδη ελέγχουν περισσότερα εδάφη από τα προσφερόμενα, 20%, ενώ έχουν δεσμευτεί ότι θα ενσωματώσουν στο ακέραιο και τις τέσσερεις προσαρτημένες επαρχίες του Ντονμπάς, πράγμα που σημαίνει συνολικά γύρω στο 28-30% της Ουκρανίας.

Όπως κατηύθυνε τα πράγματα η Ουάσιγκτον προκύπτουν μελλοντικά για τους Ρώσους δύο σημαντικοί παράμετροι: 1. Θα ήταν ακατανόητο γεωστρατηγικά να μην ελέγξουν την Οδησσό και το Νικολάγιεφ και να μη μετατρέψουν την Ουκρανία σε περίκλειστο κράτος, στερώντας από Αμερικανούς–ΝΑΤΟ και γενικώς τη Δύση αυτά τα δύο πολύ σημαντικά λιμάνια. 2. Στρατιωτικά απαιτείται απυρόβλητο βάθος για τους συνοριακούς πληθυσμούς των τεσσάρων ενσωματωμένων ρωσικών επαρχιών. Με αυτή την παράμετρο θα πρέπει να ελεγχθούν από τους Ρώσους και άλλα ουκρανικά εδάφη, τουλάχιστον περί το 38% ή και περισσότερο, της προ του πολέμου Ουκρανίας.

Η παροχή όπλων μακρύτερου βεληνεκούς

Μετά τις 11 Νοεμβρίου 2022, και ενώ διεξαγόταν η εθελοντική αποχώρηση των Ρώσων από το 1/3 της επαρχίας Χερσώνας, –χωρίς να πέσει σφαίρα εκ μέρους των Ουκρανών– είχα δείξει έναν δικό μου χάρτη (Google) ο οποίος αποδείχθηκε «προφητικός», ενώ ήταν απλώς ορθολογικός. Σε αυτόν σημείωνα, με κέντρο την πόλη της Χερσώνας, τις αποστάσεις σημαντικών πόλεων-στόχων, Ζιαπορίζια, Σεβαστούπολη, Κερτς, κ.α. και σχολίαζα τα βεληνεκή όπλων που θα χρειάζονταν οι Ουκρανοί για να τις πλήξουν. Σήμερα ξαναδείχνω αυτόν τον χάρτη, όχι μόνο γιατί είναι επίκαιρος, αλλά και γιατί θεωρώ βέβαιο, ότι κεντρικό ζήτημα του πολέμου στο επόμενους μήνες θα αποτελέσουν τα βεληνεκή και τα εξαγγελμένα από τους Ουκρανούς χτυπήματα «βαθιά μέσα στην Ρωσία, στην Μόσχα την ίδια».

Οι ΗΠΑ, αμέσως μετά την ως άνω προσφορά τους στους Ρώσους (20% ουκρανικού εδάφους), πήραν και πάλι μια εκ διαμέτρου αντίθετη θέση και εξήγγειλαν πως θα εφοδιάσουν τους Ουκρανούς με όπλα μακρύτερου βεληνεκούς. Σε αυτά περιλαμβάνεται η GLSDB, που είναι η επίγεια εκτοξευόμενη έκδοση της αεροπορικής βόμβας SDB GBU-39, η οποία τοποθετείται επάνω στην ρουκέτα Μ26, του συστήματος MLRS, και έχει εμβέλεια 150 χλμ. Παράλληλα θα δώσουν και άλλα όπλα, πολεμοφόδια και άρματα διαφόρων τύπων, όπως και όλη η Δύση. Το βεληνεκές των 150 χλμ. των GLSDB απειλεί όλες τις πόλεις και χωριά που ελέγχουν σήμερα οι Ρώσοι και στις τέσσερις ενσωματωμένες νέες ρωσικές επαρχίες.

Η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει πως θα απαντήσει σε κάθε κίνηση παροχής νέων όπλων της Δύσης στην Ουκρανία, αναβαθμίζοντας και εκείνη την φονικότητα των δικών της.

Είναι σημαντικό το ότι οι Αμερικανοί ΔΕΝ δίνουν, μέχρι στιγμής, στους Ουκρανούς πυραύλους ATACMS, βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων, εκτοξευόμενους από τα συστήματα HIMARS. Αυτό αποδεικνύει αδυναμία των ΗΠΑ στο να εμπλακούν περισσότερο με τους Ρώσους σε έναν αδιέξοδο γι’ αυτούς πόλεμο, (βάσει της Έκθεσης RAND, 2023), ενώ τα όπλα αυτά ΔΕΝ περισσεύουν στο αμερικανικό οπλοστάσιο και μάλιστα εν’ όψει του σφοδρού στρατιωτικού ανταγωνισμού τους με την Κίνα.

Οι απώλειες των Ουκρανών

Με τη λογική της συνεχούς κλιμάκωσης ενός πολέμου που διεξάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας και όχι των ΗΠΑ ή της ΕΕ είναι βέβαιο ότι θα καταστραφεί ακόμη περισσότερο η χώρα και θα αυξηθεί κι άλλο, σε βάρος των Ουκρανών, η αναλογία 8-10 νεκροί Ουκρανοί ως προς 1 Ρώσο στρατιώτη που ίσχυσε επί ένα χρόνο πολέμουΗ καταστροφή της Ουκρανίας, η μαζική μετανάστευση 14.000.000 Ουκρανών –περισσότερα από 8.000.000 στο εξωτερικό– και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί στα μέτωπα είναι ζητήματα που αποκρύπτει η Δύση, ενώ είναι τεραστίως κρίσιμα για την περαιτέρω ύπαρξή της ως χώρα.

Από την αρχή του πολέμου πίστευα και πιστεύω ακράδαντα, ότι ο αριθμός των απωλειών της Ουκρανίας στα μέτωπα θα κρίνει την έκβαση του πολέμου και όχι η παροχή όπλων της Δύσης.

Συγκλίνουσες πληροφορίες στη Δύση δείχνουν πως ο ουκρανικός στρατός πλησιάζει στο κρίσιμο σημείο κάμψης, λόγω αδυναμίας αναπλήρωσης των απωλειών. Ήδη τον Νοέμβριο, 2022, οι συνολικές απώλειες σε νεκρούς, τραυματίες, αγνοουμένους ήταν περί τις 400.000.

Στις 1/2/2023 ο συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, σε συνέντευξή του στο κανάλι Judging Freedom, στο YouTube, είπε πως: «η Ουκρανία κινδυνεύει να εξαφανιστεί» και αναφέρθηκε σε «ολοκληρωτική καταστροφή της από σοβαρή δημογραφική κρίση, λόγω απωλειών και μετανάστευσης.»

Ο ίδιος, στις 5/2/2023 δήλωσε, πως: «Όταν ο αρχηγός στρατού της Ουκρανίας, στρατηγός Zaluzhny βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin και με τον Στρατηγό Mark Millie, Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ και σε μυστική ενημέρωση τους πληροφόρησε, ότι η Ουκρανία είχε χάσει 257.000 ανθρώπους από την αρχή (των εχθροπραξιών)». Αυτά…, είναι αδύνατον να μην έχουν διαρρεύσει σκοπίμως από Αμερικανούς που θέλουν να πιέσουν τον Ζελένσκι να δεχθεί συμβιβασμό.

Στην γλώσσα των στρατιωτικών απωλειών 257.000 νεκροί σημαίνει και άλλους τόσους τραυματίες, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και οι δηλωθέντες σαν «Αγνοούμενοι», που με ήπιους υπολογισμούς ξεπερνούν τις 60.000 άνδρες. Το συνολικό άθροισμα είναι 574.000, απώλειες Ουκρανών. Αυτά πολύ πριν το πρόσφατο ουκρανικό Βατερλό στις «κρεατομηχανές των πόλεων Σολεντάρ, Μπάκχμουτ» κ.α., όπως τις αποκάλεσε ο Αμερικανός στρατηγός Κλαρκ. Βάσει προσφάτων στοιχείων του ΟΗΕ, σε αυτές τις απώλειες μόνο 7.000 είναι άμαχοι.

Εκτός από τον αριθμητικό παράγοντα είναι σοβαρότατος και ο ποιοτικός. Οι Ουκρανοί σε κρίσιμα αξιόμαχες «Ειδικές Μονάδες», όπως η 24η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία της Ουκρανίας, από το Lviv, κ.α., μετά την προώθησή τους στην πρώτη γραμμή των Σολεντάρ, Μπάκχμουτ, είχαν απώλειες μέχρι και 70% των ανδρών. Αυτό, εκτός από τον ΜακΓκρέγκορ, το βεβαιώνει και ο οργανωτής και Διοικητής των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων «Μότσαρτ», Συνταγματάρχης, κομάντος Μίλμπουρν, και άλλοι δυτικοί αξιωματικοί.

Με αυτά τα δεδομένα και με το «σάλπισμα υποχώρησης» των ΗΠΑ που σήμανε η τελευταία Έκθεση RAND, 2023, θα ήταν ευτύχημα για την Δύση εάν τα πράγματα οδηγούνταν σε μία «παγωμένη σύγκρουση» τύπου Συρίας. Μόνο που εκεί Αμερικανοί, Γάλλοι και Τούρκοι ελέγχουν κάποιες περιοχές για τα δικά τους συμφέροντα, αλλά στο σύνολο της χώρας κυριαρχούν οι Ρώσοι. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η επεισοδιακή απομάκρυνση του πρώην Συμβούλου του Ζελένσκι, του Oleksiy Arestovich, συνδυάστηκε και με ένα σχέδιο διχοτόμησης της Ουκρανίας με όριο τον Δνείπερο, (σε μεγάλο του τμήμα), στα πρότυπα της Βορείου και Νοτίου Κορέας που χωρίζονται στον 38ο παράλληλο.

Σε κάθε περίπτωση η κλιμάκωση επιτείνει τον ουκρανικό όλεθρο, η Αμερική οφείλει να έλθει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ρωσία και να επιτευχθεί Ειρήνη πριν να είναι πολύ αργά!

 
  1. https://romanosg.blogspot.com/2022/03/blog-post.html
  2. https://www.youtube.com/watch?v=0ZBfWwQDfiI
  3. https://www.tellerreport.com/news/2023-02-05-colonel-macgregor–commander-in-chief-of-the-armed-forces-of-ukraine-zaluzhny-secretly-informed-the-united-states-about-the-loss-of-257-thousand-people.rkz4svu62s.html
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software