x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τσίπρας: Με «φιλοδωρήματα» πριν τις κάλπες το κλίμα δεν αλλάζει – Ρύθμιση για πλειστηριασμούς

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

«Το κλίμα δεν αλλάζει με τέτοιου είδους παροχές λίγο πριν προσέλθουμε στις κάλπες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και ειδικότερα για τους συνταξιούχους.

Σχολίασε επίσης ότι «κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε επιδοματική πολιτική, αλλά έδινε στους ευάλωτους, στους αδύναμους.

»Σήμερα η μεσαία τάξη επιβιώνει με κουπόνια κι αυτή είναι μια κυβέρνηση φιλελεύθερη υποτίθεται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «εμείς είχαμε βγει από παρατεταμένη μνημονιακή περίοδο και ήταν η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας για πρώτη φορά να δώσει κάποιες παροχές που όμως εμείς είχαμε θεσμοθετήσει ως μόνιμες όχι εφάπαξ και λίγο πριν τις εκλογές».

«Σήμερα ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέρησε 7 δισ. από τους συνταξιούχους καταργώντας τη μόνιμη 13η σύνταξη που είχαμε νομοθετήσει το 2019 -είναι περίπου 4,5 δισ. την τετραετία και 2,6 δισ. τα αναδρομικά στους συνταξιούχους- εξαγγέλει 300 εκατ. ενώ δεν έχει δώσει 7 δισ» ανέφερε και σχολίασε: «Μου ακούγεται σαν φιλοδώρημα για να πάει στην κάλπη», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη είναι κοστολογημένο άρθρο-άρθρο «και πράγματι προβλέπουμε κάποιες αυξήσεις που αντισταθμίζονται από αυξήσεις στα έσοδα».

Είπε ειδικότερα πως «όταν έχεις πληθωρισμό 10% είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού και όχι μόνο εκείνου».

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν φτάσει στο 10% ο πληθωρισμός είχε πει για κατώτατο στα 880 ευρώ και θέσπιση της ετήσιας τιμαριθμικής προσαρμογής και 10% αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Σημείωσε πως όταν υπάρχει μείωση 40% στην αγοραστική δύναμη για τον μέσο συνταξιούχο τον τελευταίο χρόνο, και αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ, τη βενζίνη, την ενέργεια, «τότε κάπως πρέπει να ζήσουν οι πολίτες».

«Για τις συντάξεις λέμε πολύ μετρημένα, ότι οφείλουμε να δώσουμε τα αναδρομικά -τα αναδρομικά δεν είναι σε μόνιμη βάση, είναι 2,5 δισ. σε τρεις δόσεις- και ότι η ρύθμιση που είχαμε κάνει και την είχαμε προβλέψει ως μόνιμη για τη 13η σύνταξη στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων θα επανέλθει», τόνισε.

Επανέλαβε επίσης ότι είναι απολύτως κοστολογημένη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, «γιατί αυτό κοστίζει 3 δισ. ετησίως, την ίδια στιγμή όμως από τη διατήρηση των υψηλών έμμεσων φόρων και με πληθωρισμό 10% τα υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία είναι πάνω από 4 δισ.».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «διατηρεί αυτή την κρατική αισχροκέρδεια για να έχει τη δυνατότητα να δίνει κάποια επιδόματα που κι αυτά, όμως, κατευθύνονται για να διατηρούνται υψηλές οι τιμές στις εταιρείες ενέργειας, τα διυλιστήρια και τα σούπερ μάρκετ».

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών τόνισε ότι χρειάζεται ένα βιώσιμο πλαίσιο για ευάλωτους πολίτες και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέκτεινε την προστασία του νόμου Κατσέλη μέχρι το τέλος του 2019.

«Τώρα είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει δει η χώρα», υπογράμμισε. Η μεσαία τάξη θα χάσει την περιουσία της, πρόσθεσε.

Για το θέμα των πλειστηριασμών, εξήγησε:

«Στη χώρα μας απετράπη η αναδιανομή πλούτο της μεσαίας τάξης και των αδύναμων προς τους ισχυρούς, από τον νόμο Κατσέλη.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ επέκτεινε τον νόμο Κατσέλη προς το δημόσιο, τις εφορίες, και τα ασφαλιστικά ταμεία.

»Ο νόμος αυτός έδινε τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο, να βγαίνει μια απόφαση που να ορίζει ότι όντως είσαι ευάλωτος και να προστατεύει την κατοικία σου.

»Αυτή η προστασία του νόμου Κατσέλη και του νόμου Σταθάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ την επέκτεινε ως το τέλος του 2019.

»Ο κ. Μητσοτάκης την επέκτεινε λόγω πανδημίας ως το καλοκαίρι του 2020 και μετά ψήφισε έναν νέο πτωχευτικό κώδικα που αίρει κάθε προστασία και ευνοεί τους πλειστηριασμούς.

»Τώρα είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτο που έχει δει η χώρα».

Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς επί ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι την περίοδο εκείνη δεν γίνονταν πλειστηριασμοί ευάλωτων νοικοκυριών.

Δεσμεύτηκε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την προστασία της πρώτης κατοικίας όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστεί αναλυτικά τις επόμενες ημέρες, όπως είπε.

Υπενθύμιζε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αναφέρθηκε δε, στην περίπτωση Πάτση, που έκανε στα δάνεια τη δουλειά που έκαναν τα «κοράκια».

«Εμείς ζητήσαμε να υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα αναστέλλει πλειστηριασμούς ως τις εκλογές.

»Δεν ξέρω τι λέγεται για βελτιώσεις, εγώ δεν έχω ακούσει για καμία βελτίωση, ούτε έχω δει.

»Ο κ. Πάτσης δεν ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν της Νέας Δημοκρατίας.

»Ήταν αυτό που λένε στην πιάτσα “κοράκι”. Απειλούσε τους πολίτες με πλειστηριασμό.

»Αυτή είναι η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι το σχέδιό της. Δεν πρόκειται για ένα λάθος.

»Είναι ένα σχέδιο να εξυπηρετήσει λίγους που θα βγάλουν δισεκατομμύρια.

»Αλλά η μεσαία τάξη, θα υποστεί αφαίμαξη. Θα χάσει την περιουσία της» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «είδαμε την αρμόδια αρχή του κράτους, την ΑΔΑΕ, να βρίσκει τα τεκμήρια στους παρόχους για τις παρακολουθήσεις του ΑΓΕΕΘΑ, των αρχηγών ενόπλων δυνάμεων, πολιτικών, δημοσιογράφων και δεν υπάρχει μια εξήγηση για αυτό» και αναρωτήθηκε ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι, που λειτουργούσε το κέντρο παρακολουθήσεων με το Predator μέσα στο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε παράλληλα ότι η απόφαση για την αποχή από τις ψηφοφορίες είναι συμβολική πράξη διαμαρτυρίας και έχει να κάνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών και αυτό γιατί όπως ανέφερε «Έχουμε κατάλυση των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και δεν πήραμε μια απάντηση.

»Έτσι αποφασίσαμε την αποχή από τις ψηφοφορίες» τόνισε.

Ερωτηθείς αν εκβιάζεται από την κυβέρνηση ο κ. Ανδρουλάκης, απάντησε:

«Θεωρούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης άκουγε τον κ. Ανδρουλάκη για να τον έχει σε ομηρεία.

»Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολιτικές ερμηνείες».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software