x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ανάλυση NYT: Σεισμός στην Τουρκία, εκλογές και Ερντογάν

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία θέτει σε μια σημαντική δοκιμασία τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο σεισμός στην Τουρκία ήρθε ενώ ο Ερντογάν μάχεται για το πολιτικό του μέλλον στις εκλογές του Μαΐου, επισημαίνουν οι New York Times.

 

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ανέβηκε στην εξουσία μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 1999 που άφησε πίσω του περισσότερους από 17.000 νεκρούς και μια οικονομική κρίση. Κυριάρχησε στην τουρκική πολιτική για τις δύο δεκαετίες έκτοτε — αλλά η υποστήριξή έχει αποδυναμωθεί από τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό που έπληξε τη φήμη του ως ικανού, αν και αμφιλεγόμενου, διαχειριστή.

 

Τι μπορεί να κάνει ο σεισμός στην Τουρκία στον Ερντογάν; «Θα μπορούσε πραγματικά να καταστρέψει την εικόνα του Ερντογάν ως ισχυρού, αυταρχικού, αλλά αποτελεσματικού ηγέτη», δήλωσε ο Soner Cagaptay, επικεφαλής της έρευνας για την Τουρκία στο Washington Institute, έναν οργανισμό πολιτικής έρευνας. «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε».

 
 

Ο κ. Ερντογάν, 68 ετών, αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο στον απόηχο του σεισμού της Δευτέρας, ο οποίος ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες και καταστροφικές φυσικές καταστροφές αυτόν τον αιώνα. Χιλιάδες είναι οι νεκροί και ο απολογισμός αυξάνεται.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει επίσης μια πολιτική πρόκληση: οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανείς δεν θα κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και ότι οποιοσδήποτε από τους δύο πιθανούς υποψηφίους της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κερδίσει τον κ. Ερντογάν στον δεύτερο γύρο, με τις διαφορές να κυμαίνονται από μονοψήφια ποσοστά έως πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Βεβαίως, Τούρκοι αντίπαλοί του και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τον κ. Ερντογάν ότι ωθεί τη χώρα προς την απολυταρχία: Κυρίως λόγω των σαρωτικών εξουσιών που παραχώρησε στον εαυτό του μετά το δημοψήφισμα το 2017.

Την Τρίτη ο Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό. Ένα μέτρο που θέτει περιορισμούς στις ελευθερίες, με απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση ταξιδιών και υποχρεωτική ανάθεση έργου σε δημόσιους υπαλλήλους.

Η κίνηση του Ερντογάν προκάλεσε άμεσα ανησυχίες, δεδομένου του προηγουμένου των κινήσεων Ερντογάν το 2016 μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. Τότε, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα επρόκειτο αρχικά να διαρκέσει τρεις μήνες, αλλά παρατάθηκε για συνολικά δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι απομακρύνθηκαν από τις δουλειές τους.

Πάντως, οι αναλυτές χαρακτήρισαν την ανακοίνωση της Τρίτης ένα κατανοητό βήμα υπό το φως της καταστροφής που επέφερε ο σεισμός. Η τρίμηνη περίοδος προβλέπεται να τελειώσει λίγο πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

 

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, απέφυγε να επικρίνει την απάντηση στον σεισμό, με όλα τα πολιτικά κόμματα να εκδίδουν μια σπάνια κοινή δήλωση ενότητας απέναντι στον σεισμό στην Τουρκία.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software