x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Δείκτης Διαφθοράς: Κατρακύλα 11 θέσεων για Κύπρο από 2014

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σε ιστορικό χαμηλό σημείο υποχώρησε η Κύπρος στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του οργανισμού Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια), αποτελώντας τη χώρα της Δυτικής Ευρώπης-Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη επιδείνωση την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, όπως καταγράφει η Διεθνής Διαφάνεια, η Κύπρος από το 2014 υποχώρησε 11 θέσεις, ενώ ακολουθούν η Ουγγαρία και η Μάλτα, με πτώση 9 θέσεων από το 2015.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2022 (2022 Corruption Perceptions Index - CPI), που ανακοινώθηκε σήμερα από τον οργανισμό Διεθνής Διαφάνεια, η Κύπρος κατατάσσεται στην 52η θέση, μια θέση χαμηλότερα από πέρσι και στην ίδια θέση με την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος συνεχίζει την κατηφόρα τα τελευταία 5 χρόνια, αφού οι βαθμολογίες, που λαμβάνει κάθε χρόνο, είναι χαμηλότερες: Συγκεκριμένα το 2018 ήταν στην 59η θέση, το 2019 στην 58η, την 2020 στην 57η και το 2021 στην 53η.

Όσον αφορά την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης και Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με μέσο όρο βαθμολογίας 66 στα 100, αποτελεί και πάλι την περιοχή με την υψηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI). Ωστόσο, όπως καταγράφεται η πρόοδος έχει παραμείνει στάσιμη στην πλειονότητα των χωρών για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι πολλές χώρες της ΕΕ δεν είναι σε θέση να διερευνήσουν αποτελεσματικά και να διώξουν υποθέσεις διαφθοράς, ενώ τα συστήματα δικαιοσύνης σε ολόκληρη την ΕΕ αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις σε υποθέσεις διαφθοράς. Υποδεικνύει ότι αυτό συμβαίνει στην Κύπρο, η οποία δεν κατάφερε να λειτουργήσει πλήρως τη νεοσύστατη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στην ομάδα κρατών της ΕΕ, που συνεχίζουν να υποχωρούν στον Δείκτη, γεγονός που σημαίνει, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, ότι τα εν λόγω κράτη έχουν παραμελήσει ή ανακαλέσει τα μέτρα κατά της διαφθοράς, έχουν αποδυναμώσει επίσημους θεσμούς και περιορίζουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Τονίζεται ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι δύο κράτη μέλη, που έχουν αντιμετωπίσει τον περισσότερο έλεγχο, αλλά η διάβρωση του κράτους δικαίου συνιστά λόγο αυξανόμενης ανησυχίας σε ολόκληρη την ομάδα κρατών.

Η Ουγγαρία «διακρίθηκε» ως η πιο διεφθαρμένη χώρα στον δημόσιο τομέα στην ΕΕ. Με βαθμολογίες που κυμαίνονται από 42 έως 46 στα 100, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατατάσσονται πολύ πίσω από την πρώτη τριάδα των χωρών της ΕΕ σε διαφάνεια, δηλαδή τις χώρες της Σκανδιναβίας. Η Δανία αντιθέτως στέφεται ως η πιο «καθαρή» (90) και ακολουθείται από τη Φινλανδία (87) και τη Σουηδία (83).

Σημειώνεται ότι ο πίνακας δίνει τον βαθμό 100 για μια «πολύ καθαρή» χώρα και τον βαθμό 0 για τη «σημαντικά διεφθαρμένη». Ο Δείκτης χρησιμοποιεί δεδομένα έρευνας, που βασίζονται σε συνεντεύξεις με ειδικούς και επιχειρηματίες από διάφορες πηγές (συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ), για να κατατάξει 180 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το αντιλαμβανόμενο επίπεδο διαφθοράς τους, σε κλίμακα από το 0 — που σημαίνει πολύ διεφθαρμένο — έως 100.

Η βαθμολογία καταδεικνύει ότι οι πλείστες χώρες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την διαφθορά, με περισσότερο από τα δύο τρίτα των χωρών να κατατάσσονται κάτω του 50.

Ο ορισμός της «διαφθοράς» εστιάζει σε συγκεκριμένα παραδείγματα, που αφορούν δημόσιους αξιωματούχους, από τη δωροδοκία έως την εκτροπή δημοσίων πόρων, καθώς και την ικανότητα των κυβερνήσεων να περιορίζουν τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software