x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

«27 χρόνια μετά από τα Ίμια ας καταλάβουμε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα τιμά τους τρεις νεκρούς των Ιμίων όχι μόνο με την εκδήλωση πο οργανώνει για την Τρίτη, αλλά και με μια ανάλυση όσων ακολούθησαν τα δραματικά γεγονότα. 27 χρόνια μετά η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί δεν είναι καθόλου αισιόδοξη για τα εθνικά συμφέροντα.

 

Η ανακοίνωση της ΚΕΘΑ:

 

Εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς των Ιμίων

 
 

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), τιμά τους νεκρούς των Ιμίων,

  • αντιναύαρχο Χ. Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη,
  • αντιναύαρχο Π. Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη, και
  • πλοίαρχο Ε. Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών,

καθώς και όλους όσοι μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους ασκώντας τα καθήκοντά τους για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

 

Με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της απώλειάς τους, η ΚΕΘΑ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, που βρίσκεται στη συμβολή της λ. Β. Σοφίας και των οδών Ρηγίλλης  και Μουρούζη την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 11.30 π.μ

Συμπληρώνονται 27χρόνια από την κορύφωση της κρίσης στα Ίμια μέσα στην οποία τα δύο ΝΑΤΟϊκά κράτη, Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου. Η κρίση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση των ΗΠΑ και οδήγησε στην επιβολή από την τουρκική πλευρά της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Θυμίζουμε ότι εκείνο το βράδυ, με παρατεταγμένα μια σειρά από πολεμικά μέσα των δύο πλευρών γύρω από το νησιωτικό σύμπλεγμα, έχασαν τη ζωή τους μετά την πτώση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στη θάλασσα οι τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτέλεσαν το ανθρώπινο «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων. Το ελικόπτερο βρισκόταν σε αποστολή αναγνώρισης για το αν είχαν ανέβει Τούρκοι κομάντος στη δυτική νησίδα.

Μέσα στην πολύχρονη διαδρομή των ελληνοτουρκικών σχέσεων ούτε μέρα δεν περνά χωρίς να προστεθεί μια νέα εξέλιξη. Η κινητικότητα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο εντείνεται, στη σκιά του πολέμου ΝΑΤΟ – Ρωσίας που κλιμακώνεται στην Ουκρανία, των ενεργειακών σχεδίων και ανταγωνισμών.

 

Οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές απειλές εστιάζουν τελευταία στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. νότια της Κρήτης. Παράλληλα από το 1995 διατηρείται, η απειλή πολέμου, (casus belli) σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12ν.μ.

Η εμπλοκή μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών στην αναζήτηση υδρογονανθράκων, σε συνδυασμό με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, φορτώνουν με «μπαρούτι» την περιοχή και τροφοδοτούν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στην αστική τάξη Ελλάδας και Τουρκίας.

Η γεωστρατηγική αναβάθμιση των αστικών τάξεων των δυο χωρών μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα σημαδεύεται από ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των αγορών, την ενέργεια και γενικότερα τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, με άμεση εμπλοκή στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και σήμερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η παρουσίαση των ενεργειακών σχεδιασμών ΗΠΑ – ΕΕ, από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, ως δήθεν «εγγύησης» και «ασπίδας» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν στον λαό.

Την ώρα που η Τουρκία θέτει επίμονα τις απαράδεκτες αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, οι κυβερνητικές δηλώσεις χαρακτηρίζουν τα ελληνικά νησιά «ΝΑΤΟϊκά» ρίχνοντας «νερό στον μύλο» των διευθετήσεων με  την σφραγίδα  της «ΝΑΤΟϊκής συνοχής» και άρωμα συνεκμετάλλευσης. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ειδικά το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του και θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

Με δεδομένο ότι οι εκατέρωθεν διεκδικήσεις και απειλές όχι μόνο χρονίζουν αλλά και κλιμακώνονται, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου και μιας επικίνδυνης στρατιωτικής εμπλοκής. 

ΗΠΑ και ΕΕ επιχειρούν να διατηρήσουν την Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχο, αφού άλλωστε ανήκει στις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Έχει υψηλού επιπέδου οικονομικές και πολιτικές σχέσεις και στρατιωτικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, γενικότερα με την ΕΕ. Γι’ αυτό άλλωστε και κοινή στάση απέναντι στην ευθεία αμφισβήτηση της Ελλάδας από πλευράς της Τουρκίας καταλήγει ότι «πρέπει να τα βρουν οι δυο πλευρές».

Από την άλλη πλευρά, και η Ελλάδα επιδιώκει συνεχώς να αναβαθμίζει τη θέση της, να αναδειχτεί σε ενεργειακό κόμβο και «δύναμη σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εμπλέκεται όλο και περισσότερο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και γενικότερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα των συμβατικών υποχρεώσεων στο ΝΑΤΟ στέλνει συνεχώς οπλισμό στην Ουκρανία, ενώ ετοιμάζεται να στείλει και το σύστημα των S-300, ενώ είναι δεδομένη και η χρησιμοποίηση των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα από τις αμερικανοΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, με τη συζήτηση να έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα και για την (εκ νέου) φύλαξη πυρηνικών όπλων στον Άραξο.   

Είναι ολοφάνερο ότι οι λυκοσυμμαχίες αυτές, ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα διασφαλίζουν, όπως διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας προσπαθούν να  πείσουν το λαό, ούτε γενικότερα είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Συνάδελφοι, έχουμε καθήκον, και τιμώντας τη θυσία των συναδέλφων μας, να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας , για μια ζωή με αξιοπρέπεια, τώρα και στο μέλλον.

Η ΚΕΘΑ πιστεύει, ότι για να ανοίξει ο δρόμος στη κατεύθυνση κάλυψης των αναγκών του λαού μας και των λαών της περιοχής και της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας τους, απαιτείται να αγωνιστεί, για:

 
  • Αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Καμιά εμπλοκή – συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software