x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ιλχάμ Αλίγεφ: “Η επίθεση στην πρεσβεία μας στην Τεχεράνη ήταν τρομοκρατική ενέργεια”

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ δήλωσε σήμερα πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της χώρας του στο Ιράν ήταν “πράξη τρομοκρατίας” και ζήτησε να διεξαχθεί γρήγορα έρευνα και να τιμωρηθεί ο “τρομοκράτης”.

“Καταδικάζω κατηγορηματικά την πράξη τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη”, έγραψε ο Αλίγεφ στο Twitter.

Νωρίτερα το αζερινό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει πως ένας αξιωματούχος της ασφάλειας σκοτώθηκε και δύο άλλοι άνθρωποι τραυματίσθηκαν όταν ένοπλος άνοιξε πυρ στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο Ιράν.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως εκκενώνει την πρεσβεία του στην Τεχεράνη και πως θεωρεί το Ιράν “υπεύθυνο” για την επίθεση.

 

 

 

Ένας άνδρας συνελήφθη σήμερα στην Τεχεράνη αφού σκότωσε έναν άνθρωπο στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν, ανακοινώθηκε από την ιρανική αστυνομία, η οποία έκανε λόγο για προσωπικά κίνητρα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας.

Νωρίτερα το αζερινό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για ένοπλη επίθεση εναντίον της πρεσβείας που είχε ως αποτέλεσμα “ένα νεκρό και δύο τραυματίες”.

 

 

 

Σύμφωνα με την αστυνομία της Τεχεράνης, ο δράστης συνελήφθη αμέσως.

“Ο δράστης της επίθεσης στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν συνελήφθη”, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης, ο στρατηγός Χοσεΐν Ραχιμί, στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “το πρόσωπο αυτό εισήλθε στην πρεσβεία με τα δύο μικρά παιδιά του”.

“Στη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας, ο δράστης ανέφερε ως κίνητρο προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα”, διευκρίνισε.

Αργότερα ο ίδιος στρατηγός δήλωσε στην τηλεόραση πως ο δράστης είναι ένας Ιρανός παντρεμένος με μια Αζέρα.

“Υποστηρίζει πως η σύζυγός του κρατείται στην πρεσβεία εδώ και εννέα μήνες”, είπε χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

“Ένας πολίτης του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκε κατά την επίθεση και φαίνεται πως πρόκειται για ένα μέλος της πρεσβείας και, σύμφωνα με συναδέλφους, τον πρώτο γραμματέα της πρεσβείας”, πρόσθεσε.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζονται αστυνομικοί και μέλη δυνάμεων ασφαλείας μπροστά από την πρεσβεία.

Εικονίζεται επίσης το πτώμα ενός άνδρα στο έδαφος, καλυμμένο με ύφασμα και περιτριγυρισμένο από ιατρικό προσωπικό.

Σε ανακοίνωσή του, το αζερινό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει νωρίτερα πως ένας “άνδρας οπλισμένος με Καλάσνικοφ” σκότωσε “τον αρχηγό της φρουράς της διπλωματικής αποστολής”.

Δύο άλλοι φρουροί της πρεσβείας τραυματίσθηκαν, αλλά η κατάστασή τους είναι “ικανοποιητική”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί καταδίκασε κατηγορηματικά με ανακοίνωσή του “την ένοπλη επίθεση (…) που προκάλεσε δυστυχώς το θάνατο ενός ανθρώπου”. “Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, πρόκειται για προσωπικά κίνητρα”, δήλωσε ο Κανανί.

Η ρωσική διπλωματία δήλωσε από την πλευρά της “σοκαρισμένη” από την επίθεση αυτή.

“Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και την υποστήριξή μας στους αζέρους συναδέλφους μας”, έγραψε στην εφαρμογή Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Το Ιράν, όπου κατοικούν εκατομμύρια Αζέροι, μια εθνοτική ομάδα που ζει κυρίως στο Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και τη Ρωσία, κατηγορεί από καιρό τη γειτονική του χώρα ότι υποθάλπει αυτονομιστικά αισθήματα στο έδαφός του.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Μπακού και την Τεχεράνη είναι παραδοσιακά ευαίσθητες, καθώς το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας, ιστορικής αντιπάλου του Ιράν.

Η Τεχεράνη εκφράζει επίσης φόβους ότι το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράν από το Ισραήλ, που είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων του Μπακού.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software