x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η Γερμανία θα δώσει 14 Leopard στην Ουκρανία – Αλλά 14 θα στείλει η Πολωνία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Γερμανία θα διαθέσει στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Leopard 2-A6, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από την Τρίτη το βράδυ.

Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, η απόφαση αποτελεί το αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας και «είναι σύμφωνη με τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας.

»Ενεργούμε σε στενό διεθνή συντονισμό».

Ο στόχος τώρα, πρόσθεσε ο καγκελάριος, είναι να συγκεντρωθούν γρήγορα δύο τάγματα αρμάτων μάχης για την Ουκρανία, ενώ το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά και συντήρηση των αρμάτων.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στα Leopard στη Γερμανία, διευκρίνισε ο κ. Σολτς.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η σχετική απόφαση ελήφθη χθες το απόγευμα στην καγκελαρία, έπειτα από τη διαβεβαίωση ότι και οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στην Ουκρανία 30 άρματα μάχης Abrams. Ο Όλαφ Σολτς είχε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι επιμένει στη “διατλαντική αρμονία” σε ό,τι αφορά την παράδοση αρμάτων μάχης.

Είχε δεχθεί ωστόσο δριμεία κριτική για την επιφυλακτικότητά του, τόσο από συμμάχους της Γερμανίας όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να αποστείλει τα βαρέα άρματα Leopard 2 στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες ημέρες, η Πολωνία πίεζε τη Γερμανία όχι μόνο να στείλει δικά της άρματα, αλλά να δώσει άδεια και σε άλλους νατοϊκούς συμμάχους να παραχωρήσουν στο Κίεβο γερμανικής κατασκευής τανκς.

Η Πολωνία είναι έτοιμη να στείλει και εκείνη 14 άρματα Leopard 2 από το δικό της απόθεμα -των 250 αρμάτων- στην Ουκρανία.

Μέσα στο προηγούμενο έτος, η Πολωνία έστειλε στην Ουκρανία περί τα 250 από τα παλαιότερα, σοβιετικής κατασκευής άρματά της, T-72.

Πλην των 14 Leopards, η πολωνική κυβέρνηση ετοιμάζει και νέα αποστολή 50-60 παλαιότερων αρμάτων σοβιετικής κατασκευής.

Η ουκρανική Προεδρία χαιρέτισε την Τετάρτη «ένα πρώτο βήμα» μετά το πράσινο φως του Βερολίνου για την παράδοση 14 αρμάτων μάχης Leopard, καλώντας παράλληλα τους Δυτικούς να παράσχουν πολύ περισσότερα τέτοια άρματα στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει το ρωσικό στρατό.

«Έγινε ένα πρώτο βήμα», σχολίασε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο Άντριι Γερμάκ, ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, και ζήτησε ο διεθνής συνασπισμός να παράσχει και άλλα βαρέα άρματα μάχης στη χώρα του.

«Έχουμε ανάγκη πολλά Leopards», υπογράμμισε.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software