x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΡΙΓΟΥ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σύγχυση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Άγγελου Συρίγου, ότι είναι προς το συμφέρον μας να πάρει η Τουρκία τα F-16, «όχι τώρα, σε βάθος χρόνου, γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση».

Οι δηλώσεις του, προκάλεσαν την αντίδραση των ομογενών στις ΗΠΑ, καθώς έγιναν τη στιγμή που προετοιμάζεται η «μητέρα των μαχών» που θα δοθεί στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας. Στις αρχές του 2023 αναμένεται να φτάσει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ δεν έχει σταματήσει να υποστηρίζει ότι θα μπλοκάρει το αίτημα της Τουρκίας και θα ξεκαθαριστεί και η στάση πολλών συμμάχων οι οποίοι παρασκηνιακά δήλωναν πως για τεχνικούς λόγους δεν στηρίζουν τις τροπολογίες, ωστόσο συμφωνούν στο ότι πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε τα F-16 να μην χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άγγελος Συρίγος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δήλωσε πως «εμείς θέλουμε να πάρει η Τουρκία τα F-16. Οχι τώρα… Σε βάθος χρόνου… Γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση».

Οπως εξήγησε ο κ. Συρίγος: «Φανταστείτε μια Τουρκία, η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα… δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητά της έναντι ημών. Ενώ τώρα, συγκρατείται ως ένα βαθμό. Παράλληλα το εμπάργκο όπλων που υπάρχει, μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε το χάσμα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία, στα αμυντικά μας συστήματα».

Επιπλέον ο κ. Συρίγος εμφανίστηκε βέβαιος, ότι οι ΗΠΑ, δεν θα καταλήξουν σε απόφαση για την Τουρκία και τα f-16, πριν τις προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα. «Δεν θα του κάνουν αυτό το δώρο του Ερντογάν. Θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις τουρκικές εκλογές και αφού ολοκληρωθούν θα δουν ποια θα είναι η επόμενη κατάσταση και θα προχωρήσουν», εκτίμησε ο κ. Συρίγος.

Η τοποθέτηση αυτή, του κ. Συρίγου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, που τονίζει σύμφωνα με το MEGA, ότι πρόκειται για μια άκυρη τοποθέτηση.

Κορυφαίοι παράγοντες της ομογένειας, τους τελευταίους μήνες έχουν ξοδέψει ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, έχοντας αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα και το θέμα των F-16, καθώς δεν υιοθετήθηκε η τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό για τα F-16.

Το είχε αναφέρει άλλωστε και ο γερουσιαστής Μενέντεζ πως οι τροπολογίες είναι ένα εργαλείο και το παιχνίδι θα κριθεί όταν έρθει η επίσημη πρόταση στην επιτροπή διεθνών σχέσεων στην Γερουσία.

Έντονη αντίδραση υπήρξε και από τον εκτελεστικό διευθυντή του HALC, Έντι Ζεμενίδη ο οποίος είπε ότι αυτά τα επιχειρήματα «ακούγονται από πράκτορες της Τουρκίας» και μάλιστα υποστήριξε πως αυτή η τοποθέτηση του κ. Συρίγου ήταν εκτός εθνικής γραμμής. Από συζητήσεις όπως ανέφερε πως είχε με παράγοντες της πολιτικής ζωής διαπίστωσε πως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, λένε εντελώς διαφορετικά πράγματα στους Αμερικανούς βουλευτές.

Ωστόσο δεν αναίρεσε και την πεποίθηση πως η Τουρκία θα πρέπει να μείνει προσκολλημένη στο «άρμα» της Δύσης. Όμως ο κ. Ζεμενίδης επεσήμανε πως ο κ. Συρίγος δεν θα πρέπει να μιλάει τόσο ως ακαδημαϊκός όσο ως πολιτικός.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software