x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Καλλιτέχνες: «Είμαστε σε πόλεμο με την κυβέρνηση»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

«Σπουδάζω τρία χρόνια, θέλω το πτυχίο κι όχι το χαρτί που δίνουν στο σχολείο». «Δεν είμαστε χομπίστες, είμαστε ηθοποιοί, η τέχνη είναι δύναμη, καμία ανοχή». «Μήπως σας εξαπατήσαμε με την αποφοίτηση λυκείου;».

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συνθήματα που ακούστηκαν το πρωί της Τρίτης στη διαμαρτυρία ανθρώπων από όλους τους χώρους της τέχνης, επαγγελματιών, σπουδαστών και εκπροσώπων των καλλιτεχνικών σωματείων έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία κατέληξε σε τεράστια πορεία προς τη Βουλή.

Με την υπογραφή της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη και του υπουργού Αν. Οικονομικών Θόδ. Σκυλακάκη, και βεβαίως της Κ. Σακελλαροπούλου, το προεδρικό διάταγμα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και χωρίς να ακολουθηθεί η θεσμική κοινοβουλευτική διαδικασία με ψηφοφορία στη Βουλή, η κυβέρνηση υποβάθμισε εν μια νυκτί τα πτυχία των αποφοίτων ανώτερων δραματικών σχολών, χορού και κινηματογράφου, εξισώνοντάς τα με τo απολυτήριο λυκείου.

Την Παρασκευή είχαν προηγηθεί συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά και κατάληψη της Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου (Σχολείον Ειρήνης Παπά) από τους σπουδαστές, ενώ οι επιστολές – καταγγελίες από σωματεία, συλλόγους, σχολές άρχισαν να… σκάνε σαν τσουνάμι.

Στη συνάντηση εκπροσώπων των αρμόδιων υπουργείων (Εσωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού) με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων την Τρίτη το μεσημέρι δεν βγήκε αποτέλεσμα όσο κι αν το ΥΠΠΟΑ στη συνέχεια έβγαλε ένα στομφώδες δελτίο Τύπου που συμπυκνώνεται στη φράση «η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για την καλλιτεχνική εκπαίδευση». Δηλαδή πρώτα βάζουν ταφόπλακα στην αναγνώριση του πτυχίου και κατ’ επέκταση στα εργασιακά δικαιώματα και μετά δήθεν… ανοίγουν τη συζήτηση, που θα έπρεπε να έχει προηγηθεί.

Την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος ζητάνε με ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου (τομ. Πολιτισμού), Πάνος Σκουρολιάκος (αν. τομεάρχης Πολιτισμού), Κώστας Ζαχαριάδης (τομ. Εσωτερικών), Νίκος Φίλης, (τομ. Παιδείας) ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου Γιάννης Μόσχος και σύσσωμο το ΔΣ με επίσημη ανακοίνωση συντάχθηκαν με τα αιτήματα των ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου.

 

Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των σωματείων με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η προοδευτική επόμενη κυβέρνηση θα αποσύρει το προεδρικό διάταγμα.

Η κυβέρνηση αντί να λύσει τη χρόνια εκκρεμότητα της ανάγκης διαβάθμισης των καλλιτεχνικών πτυχίων επέλεξε να ανοίξει ακόμη μια «βεντέτα» με τους ανθρώπους του πολιτισμού, τους οποίους τριάμισι χρόνια τώρα έχει απαξιώσει συστηματικά σε πολλές περιπτώσεις.

Ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έχει… αλλεργία σε καθετί δωρεάν και δημόσιο (υγεία, παιδεία, ασφάλιση), έχει κάνει πολλά «δωράκια» στα ιδιωτικά κολέγια και σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν γλίτωσε ούτε ο πολιτισμός απ’ αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι της τέχνης έχουν αποδείξει ότι όταν όχι μόνο απειλείται η βιωσιμότητα του επαγγελματικού τους κλάδου αλλά τίθεται και ζήτημα ηθικής τάξεως γίνονται μια γροθιά! Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software