x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Οι προβλέψεις των στρατιωτικών αναλυτών

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στο δεύτερο ημερολογιακό έτος της και πολλοί ελπίζουν σύντομα να τερματιστεί. Τι λένε όμως οι στρατιωτικοί αναλυτές; Πώς πιστεύουν ότι θα εξελιχθούν τα γεγονότα επί του πεδίου το 2023;

Θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος και πώς - στο πεδίο της μάχης ή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Ή μήπως θα μπορούσε να τραβήξει μέχρι το 2024; Το BBC συγκέντρωσε τις εκτιμήσεις πέντε στρατιωτικών αναλυτών.

«Η εαρινή επίθεση της Ρωσίας θα είναι το κλειδί»

Ουκρανία, Πόλεμος

Michael Clarke, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Έξετερ, Ηνωμένο Βασίλειο

Όσοι επιδιώκουν να εισβάλουν σε μια άλλη χώρα οπουδήποτε στις μεγάλες ευρασιατικές στέπες είναι καταδικασμένοι τελικά να διαχειμάσουν σε αυτήν.

Ο Ναπολέων, ο Χίτλερ και ο Στάλιν χρειάστηκε να κρατήσουν τους στρατούς τους σε κίνηση ενόψει του χειμώνα στις στέπες, και τώρα - η εισβολή του πηγαίνει πίσω- ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκάβει για τις δυνάμεις του για το χειμώνα, ώστε να περιμένει μια νέα ρωσική επίθεση την άνοιξη.

Και οι δύο πλευρές χρειάζονται μια παύση, αλλά οι Ουκρανοί είναι καλύτερα εξοπλισμένοι και έχουν κίνητρα για να συνεχίσουν και μπορούμε να περιμένουμε ότι θα διατηρήσουν την πίεση, τουλάχιστον στο Ντονμπάς.

Γύρω από την Κρεμίννα και το Σβάτοβε βρίσκονται πολύ κοντά σε μια μεγάλη διάρρηξη που θα ρίξει τις ρωσικές δυνάμεις 40 μίλια πίσω στην επόμενη φυσική αμυντική γραμμή, κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε ουσιαστικά η εισβολή τους τον Φεβρουάριο.

Το Κίεβο θα είναι απρόθυμο να σταματήσει όταν το άμεσο έπαθλο είναι τόσο μεγάλο. Οι ουκρανικές επιθέσεις θα μπορούσαν, ωστόσο, να σταματήσουν στα νοτιοδυτικά, μετά την ανάκτηση της Χερσώνας.

Το πέρασμα στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ντνίπρο για να πιέσει τις ευάλωτες οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις της Ρωσίας προς την Κριμαία μπορεί να είναι πολύ απαιτητικό. Αλλά το ενδεχόμενο το Κίεβο να εξαπολύσει μια νέα αιφνιδιαστική επίθεση δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί.

Για το 2023, ο βασικός καθοριστικός παράγοντας θα είναι η τύχη της εαρινής επίθεσης της Ρωσίας. Ο Πούτιν είχε παραδεχτεί ότι περίπου 50.000 από τους πρόσφατα κινητοποιημένους στρατιώτες βρίσκονται ήδη στο μέτωπο- οι υπόλοιποι 250.000 από αυτούς που μόλις κινητοποιήθηκαν εκπαιδεύονται για το επόμενο έτος.

Δεν υπάρχει περιθώριο για τίποτα άλλο παρά για περισσότερο πόλεμο μέχρι να διευθετηθεί η τύχη αυτών των νέων ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης.
Μια σύντομη και ασταθής κατάπαυση του πυρός είναι η μόνη άλλη προοπτική. Ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα σταματήσει. Και η Ουκρανία έχει καταστήσει σαφές ότι εξακολουθεί να μάχεται για την επιβίωσή της.

«Η Ουκρανία θα κερδίσει πίσω τη γη της»

Ουκρανία

 

Andrei Piontkovsky, επιστήμονας και αναλυτής με έδρα την Ουάσιγκτον

Η Ουκρανία θα κερδίσει αποκαθιστώντας πλήρως την εδαφική της ακεραιότητα το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2023. Δύο παράγοντες διαμορφώνουν αυτό το συμπέρασμα.

Ο ένας είναι το κίνητρο, η αποφασιστικότητα και το θάρρος του ουκρανικού στρατού και του ουκρανικού έθνους στο σύνολό του, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη πολεμική ιστορία.

Ο άλλος είναι το γεγονός ότι, μετά από χρόνια κατευνασμού ενός Ρώσου δικτάτορα, η Δύση έχει επιτέλους ωριμάσει για να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ιστορικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει. Αυτό φαίνεται καλύτερα από μια πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το τίμημα που πληρώνουμε είναι σε χρήμα. Ενώ το τίμημα που πληρώνουν οι Ουκρανοί είναι σε αίμα. Αν τα αυταρχικά καθεστώτα δουν ότι η βία ανταμείβεται, θα πληρώσουμε όλοι πολύ υψηλότερο τίμημα. Και ο κόσμος θα γίνει ένας πιο επικίνδυνος κόσμος για όλους μας».

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα της αναπόφευκτης ουκρανικής νίκης θα καθοριστεί από την ταχύτητα με την οποία το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να παραδώσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικών επιθετικών όπλων (άρματα μάχης, αεροπλάνα, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς) που θα αλλάξει το παιχνίδι.

Αναμένω ότι η Μελιτόπολη θα γίνει το σημείο κλειδί της μάχης τους επόμενους μήνες (ίσως και εβδομάδες). Έχοντας καταλάβει τη Μελιτόπολη, οι Ουκρανοί θα κινηθούν εύκολα προς την Αζοφική Θάλασσα, αποκόπτοντας ουσιαστικά τις γραμμές ανεφοδιασμού και επικοινωνίας προς την Κριμαία.

Η ρωσική συνθηκολόγηση θα συμφωνηθεί επίσημα σε τεχνικές συνομιλίες μετά από καταστροφικές ουκρανικές προόδους στο πεδίο της μάχης.
Οι νικήτριες δυνάμεις - Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ - θα διαμορφώσουν μια νέα διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας.

«Δεν υπάρχει τέλος στον ορίζοντα»

Πόλεμος, Ουκρανία, Χάρτης

Barbara Zanchetta, Τμήμα Πολεμικών Σπουδών, King's College του Λονδίνου

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέμενε την παθητική αποδοχή από την Ουκρανία των ενεργειών του ισχυρότερου γείτονά της, χωρίς ουσιαστική εμπλοκή άλλων χωρών. Αυτός ο σοβαρός λανθασμένος υπολογισμός οδήγησε σε μια παρατεταμένη σύγκρουση, χωρίς φαινομενικά να διαφαίνεται κάποιο τέλος.

Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές υποδομές θα προσπαθήσουν να κάμψουν το ηθικό και τις αντοχές ενός ήδη καταρρακωμένου πληθυσμού. Όμως, η ανθεκτικότητα της Ουκρανίας έχει αποδειχθεί αξιοσημείωτη. Θα παραμείνουν ακλόνητοι. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Και θα συνεχιστεί.

Οι προοπτικές για διαπραγμάτευση είναι δυσοίωνες. Για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αλλάξουν οι βασικές απαιτήσεις τουλάχιστον της μιας πλευράς. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό έχει συμβεί ή ότι θα συμβεί σύντομα.

Πώς θα έρθει λοιπόν το τέλος;

Το κόστος του πολέμου, τόσο το υλικό όσο και το ανθρώπινο, μπορεί να κάμψει το επίπεδο δέσμευσης της ρωσικής πολιτικής ελίτ. Το κλειδί θα βρίσκεται στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Οι προηγούμενοι πόλεμοι στους οποίους ο λανθασμένος υπολογισμός ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο, όπως το Βιετνάμ για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Αφγανιστάν για τη Σοβιετική Ένωση, τελείωσαν μόνο με αυτόν τον τρόπο. Οι εσωτερικές πολιτικές συνθήκες μεταβλήθηκαν στη χώρα που είχε κάνει λάθος υπολογισμό, καθιστώντας την έξοδο - είτε «έντιμη» είτε όχι - τη μόνη βιώσιμη επιλογή.
Αυτό μπορεί να συμβεί, ωστόσο, μόνο αν η Δύση παραμείνει σταθερή στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία, μπροστά στις αυξημένες εσωτερικές πιέσεις που συνδέονται με το κόστος του πολέμου.
Δυστυχώς, αυτό θα συνεχίσει να είναι μια μακρόχρονη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική μάχη αποφασιστικότητας. Και μέχρι το τέλος του 2023 πιθανότατα θα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

«Δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη ρωσική ήττα»

Ben Hodges, πρώην διοικητής του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη

Είναι πολύ νωρίς για να σχεδιάσουμε μια παρέλαση νίκης στο Κίεβο, αλλά όλη η δυναμική είναι με την Ουκρανία τώρα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο, πιθανότατα το 2023.
Τα πράγματα θα κινηθούν πιο αργά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν καλύτερα από τις ρωσικές, λόγω όλου του χειμερινού εξοπλισμού που έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Γερμανία.

Μέχρι τον Ιανουάριο, η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι σε θέση να ξεκινήσει την τελική φάση της εκστρατείας που είναι η απελευθέρωση της Κριμαίας.
Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι ο πόλεμος είναι μια δοκιμασία θέλησης και μια δοκιμασία υλικοτεχνικής υποδομής. Όταν βλέπω την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού και των στρατιωτών και την ταχεία βελτίωση της υλικοτεχνικής κατάστασης για την Ουκρανία, δεν βλέπω άλλο αποτέλεσμα από μια ρωσική ήττα.

Η αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα με οδήγησε εν μέρει σε αυτό το συμπέρασμα. Πρώτον ως ψυχολογική ώθηση για τον ουκρανικό λαό, δεύτερον ως βαθιά αμηχανία για το Κρεμλίνο και τρίτον παρέχοντας στις δυνάμεις της Ουκρανίας ένα βασικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα - όλες οι προσεγγίσεις στην Κριμαία είναι τώρα εντός της εμβέλειας των ουκρανικών οπλικών συστημάτων.

Πιστεύω ότι στο τέλος του 2023 η Κριμαία θα αποκατασταθεί πλήρως στον ουκρανικό έλεγχο και κυριαρχία, αν και μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία που θα επιτρέπει στη Ρωσία να αποσύρει σταδιακά μέρος της ναυτικής της παρουσίας στη Σεβαστούπολη... ίσως ακόμη και μέχρι το τέλος της συνθήκης (περίπου το 2025) που υπήρχε πριν από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Οι προσπάθειες ανασυγκρότησης των ουκρανικών υποδομών κατά μήκος της ακτής της Αζοφικής Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών λιμανιών της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ, θα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η επαναλειτουργία της διώρυγας της Βόρειας Κριμαίας που εκτρέπει το νερό από τον ποταμό Ντνίπρο προς την Κριμαία θα είναι ένα άλλο σημαντικό έργο που θα τύχει προσοχής.

«Να περιμένετε περισσότερα από τα ίδια»

David Gendelman, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας με έδρα το Ισραήλ

Αντί για το «πώς θα τελειώσει», ιδού τι θα ήθελε να πετύχει η κάθε πλευρά στην επόμενη φάση.

Μόνο οι μισοί περίπου από τους 300.000 στρατιώτες που έχει κινητοποιήσει η Ρωσία βρίσκονται ήδη στη ζώνη μάχης. Το υπόλοιπο, μαζί με τις δυνάμεις που απελευθερώθηκαν για δράση μετά την αποχώρηση της Χερσώνας, δίνει στους Ρώσους την ευκαιρία να ξεκινήσουν επίθεση.

Η κατάληψη των περιοχών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ θα συνεχιστεί, αλλά μια μεγάλη ρωσική επανάσταση, όπως μια κίνηση από το νότο προς το Παβλόγκραντ για την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, είναι λιγότερο πιθανή.

Πιο πιθανή είναι η συνέχιση της τρέχουσας τακτικής - αργή «άλεση» των ουκρανικών δυνάμεων σε στενές κατευθύνσεις και αργή προέλαση, όπως στις περιοχές Μπαχμούτ και Αβντίεβκα, με πιθανή ίδια τακτική στην περιοχή Σβάτοβε-Κρέμιννα.

Σημαντικές ουκρανικές δυνάμεις απελευθερώθηκαν επίσης μετά από ρωσική υποχώρηση από τη Χερσώνα. Για αυτούς η πιο πολύτιμη στρατηγικά κατεύθυνση είναι νότια, προς τη Μελιτόπολη ή το Μπερντιάνσκ, με στόχο να αποκόψουν τον ρωσικό διάδρομο προς την Κριμαία. Αυτό θα ήταν μια σημαντική ουκρανική νίκη, και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ρώσοι οχυρώνουν τη Μελιτόπολη.

Μια άλλη επιλογή για την Ουκρανία είναι το Σβάτοβε- η επιτυχία εκεί θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη τη βόρεια πλευρά ολόκληρης της ρωσικής μετωπικής γραμμής.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσες ουκρανικές δυνάμεις είναι ελεύθερες και διαθέσιμες για την επίθεση αυτή τη στιγμή, και ποιο χρονοδιάγραμμα έχει στο γραφείο του ο στρατηγός Zaluzhnyi που αναφέρει πόσες νέες εφεδρικές ταξιαρχίες και σώματα που δημιουργούνται θα είναι έτοιμα σε ένα, δύο ή τρεις μήνες από τώρα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου δυναμικού, των τεθωρακισμένων οχημάτων και των βαρέων όπλων.

Αφού παγώσει η λάσπη, θα πάρουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Και αυτή η απάντηση θα μας φέρει λίγο πιο κοντά στο «πώς θα τελειώσει».

 
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software