x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για το ελληνικό φυσικό αέριο - Που βρίσκονται

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές στη χώρα μας, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει να έχει ολοκληρωθεί το σκέλος των σεισμικών μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις και μετά η ανάπτυξη των πιθανών κοιτασμάτων. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι έρευνες συνεχίζουν να βρίσκονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ανακοινωθεί που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε τα πρώτα θαλάσσια γεωτρύπανα να έρχονται στη χώρα μας το 2024.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκαν οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε δύο μπλοκ στην περιοχή του Ιονίου και ειδικότερα στο μπλοκ 2 και στην περιοχή Ιόνιο. Υπενθυμίζεται ότι στο οικόπεδο 2 operator είναι η εταιρεία Energean ενώ στην περιοχή Ιόνιο η Helleniq Energy. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή 10 (κόλπος Κυπαρισσίας) οι οποίες και θα διαρκέσουν περίπου ένα μήνα. Στη συγκεκριμένη περιοχή operator είναι επίσης η Helleniq Energy.

 

 

 

Θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται χρονικά για τα τέλη του 2023 – αρχές 2024. Η φάση της ερευνητικής γεώτρησης προβλέπεται να διαρκέσει περίπου 2 χρόνια, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η ανάπτυξη των πιθανών κοιτασμάτων και στη συνέχεια να ξεκινήσει η παραγωγή. 

 

Κρήτη

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται και οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη και έχει καλυφθεί περίπου η μισή έκταση των δύο παραχωρήσεων στα νότια και δυτικά του νησιού. Οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η ερμηνεία των δεδομένων που θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Το ενδιαφέρον με τις παραχωρήσεις της Κρήτης, όπου operator είναι η Exxon Mobil είναι ότι μπορεί η αμερικανική εταιρεία να επισπεύσει την ερευνητική γεώτρηση, παρακάμπτοντας το στάδιο των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών. Αυτό τουλάχιστον έπραξε στην Κύπρο και στο κοίτασμα Γλαύκος, όπου προχώρησε κατευθείαν στην ερευνητική γεώτρηση μετά τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν αποκλείεται η ίδια μέθοδος να ακολουθηθεί και στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη διενεργούνται για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας από τη νορβηγική PGS. 

 

 

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί οι 2D σεισμικές έρευνες ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ερμηνεία των δεδομένων που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2023. Εάν επισπευσθεί η ερευνητική γεώτρηση θα γίνει το 2024 και θα κρατήσει για διάστημα 2 ετών ενώ θα ακολουθήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος που θα διαρκέσει διάστημα 3 ετών προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η παραγωγή του πιθανού κοιτάσματος. 

Χρονικά ορόσημα

Με βάση λοιπόν τις τελευταίες πληροφορίες για την υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων, τα επόμενα χρονικά ορόσημα στη διαδικασία των ερευνών για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι:

 

Η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών που τοποθετείται χρονικά για τα τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου 2023

Θα ακολουθήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, μετά το πέρας της ερμηνείας των σεισμικών δεδομένων που συγκεντρώθηκαν, πιθανότατα το 2024. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα διαρκέσουν περίπου 2 χρόνια

Σε περίπτωση που οι έρευνες έχουν θετικό αποτέλεσμα αναμένεται η έναρξη της εγχώριας παραγωγής και η δημιουργία εσόδων σε διάστημα έξι έως 7 ετών από σήμερα. 

capital.gr

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software