x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Εξεγείρονται για τις αυξήσεις στα προϊόντα στη Σρι Λάνκα και το Ιράν – δεν είναι σαν εμάς τους πολιτισμένους που κάνουμε υπομονή…

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι διαδηλώσεις στη Σρι Λάνκα που προκλήθηκαν από την αύξηση των τιμών των τροφίμων έχουν κλιμακωθεί από το κακό στο χειρότερο  οργισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αρχές επιβολής του νόμου.

Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα εξοργισμένοι από τις ραγδαία αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων έκαψαν σπίτια που ανήκαν σε 38 πολιτικούς. Η αστυνομία της Σρι Λάνκα είπε στις 10 Μαΐου ότι οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης άλλα 75 σπίτια. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων , στη χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας από το 1948.

Την ίδια μέρα, το Υπουργείο Άμυνας της Σρι Λάνκα διέταξε τους στρατιώτες να πυροβολούν όποιον καταστρέφει κρατική περιουσία ή επιτίθεται σε πολιτικούς. Ένοπλα στρατεύματα αναπτύχθηκαν επίσης για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Ο στρατός κατάφερε να σταματήσει την απόπειρα διαδηλωτών να παραβιάσουν την κατοικία του πρώην πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα Mahindra Rajapaksa στο Temple Trees. Ενώ οι ταραχοποιοί δεν κατάφεραν να κάψουν το πατρογονικό του σπίτι στην πόλη Hambantota στο νοτιότερο άκρο της χώρας. Στρατιώτες κλήθηκαν επίσης να εκκενώσουν τον Rajapaksa και την οικογένειά του κατά τη διάρκεια επιχείρησης νωρίς το πρωί μετά την παραίτηση του.

Η Σρι Λάνκα με 22 εκατομμύρια ανθρώπους, αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων παράλληλα με τις εκτεταμένες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας. Από τον Μάρτιο, χιλιάδες κάτοικοι της Σρι Λάνκα βγήκαν στους δρόμους και ζήτησαν την παραίτηση του Ρατζαπάκσα λόγω της κακής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Αυτό το βιτριόλι έχει επεκταθεί και στον Πρόεδρο της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος δεν έχει δείξει καμία ένδειξη παραίτησης.

Στο Ιράν η ίδια κατάσταση

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν και στο Ιράν στις 12 Μαΐου μετά την  περικοπή των επιδοτήσεων τροφίμων από την κυβέρνηση . Η περικοπή των επιδοτήσεων προκάλεσε τριπλασιασμό των τιμών για μια ποικιλία βασικών προϊόντων, όπως το μαγειρικό λάδι, το κοτόπουλο και τα αυγά.

Οι διαδηλωτές έστρεψαν την οργή τους προς τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι. Εκλεγμένος το 2021, ο Ραΐσι είχε υποσχεθεί να σώσει την ιρανική οικονομία. Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν διαδηλωτές στις πόλεις Dezful και Mahshahr, που βρίσκονται και οι δύο στη νοτιοδυτική επαρχία Khuzestan της χώρας, να φωνάζουν «Θάνατος στον Χαμενεΐ! Θάνατος στον Ραΐσι!»

Η κυβέρνηση υπό το φόβο κλιμάκωσης των επεισοδίων υποσχέθηκε να πληρώνει κάθε Ιρανό πολίτη περίπου 14 δολάρια το μήνα για να ξεπεράσει τις αυξήσεις των τιμών. Έχει επίσης διακόψει την υπηρεσία Διαδικτύου σε πόλεις σε όλη την επαρχία Khuzestan.

Η αρχισυντάκτρια του Foreign Desk , Λίζα Νταφτάρι, δήλωσε σχετικά με τις διαδηλώσεις στο Ιράν: «Πολλές φορές βλέπουμε τέτοιου είδους διαδηλώσεις στο Ιράν. Κάθε φορά, είναι κάτω από μια διαφορετική προϋπόθεση – την τιμή των αυγών, την τιμή του φυσικού αερίου, την τιμή του ψωμιού. Αλλά το υπογραμμιστικό μήνυμα, που υποστηρίζεται από τα συνθήματα που ακούγονται σε όλη τη διάρκεια των διαδηλώσεων, είναι το ίδιο: Διαμαρτύρονται για την ολότητα ενός βάναυσου καθεστώτος».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software