x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κίνα: Kύμα διαδηλώσεων ενάντια στα lockdown - «Κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα, θέλουμε ελευθερία»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σε τεντωμένο σχοινί, η κατάσταση στην Κίνα όπου πλήθος κόσμου καταγγελλεί το ΚΚΚ και διαδηλώνει ενάντια στα μέτρα για τον κορωνοϊό στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλες τις κινεζικές πόλεις και πανεπιστημιουπόλεις, πυροδοτούμενες από την εκτεταμένη οργή για τους αυστηρούς περιορισμούς κατά της Covid-19 που επιβάλλονται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια αλλά και την οργή για μια φονική πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία και η οποία αποδίδεται στα περιοριστικά μέτρα.

Σε μια ασυνήθιστα τολμηρή πράξη που δείχνει την απελπισία των ανθρώπων, ένα πλήθος στη Σαγκάη ζήτησε την απομάκρυνση του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Σι Τζινπίνγκ ερχόμενο σε αντιπαράθεση με την αστυνομία το Σάββατο, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter. Οι Κινέζοι συνήθως αποφεύγουν να επικρίνουν δημόσια το κόμμα και τους ηγέτες του, υπό το φόβο των αντιποίνων.

 

«Κάτω το Κομμουνιστικό κόμμα! Κάτω ο Σι Τζινπίνγκ!», φώναζαν.

Σε άλλα πλάνα, ο κόσμος φώναζε «Όχι τεστ PCR, θέλουμε ελευθερία!», ακολουθούμενος από επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις «Ελευθερία! Ελευθερία!». Το σύνθημα απηχούσε το κάλεσμα ενός μοναχικού διαδηλωτή στο Πεκίνο τον Οκτώβριο.

 

Σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα σημείωμα κολλημένο σε φανοστάτη στο μεσαίο τμήμα του αριστοκρατικού δρόμου Ουρούμτσι της Σαγκάης αναφέρει: «Στους φίλους μας στο Ουρούμτσι: Σας αγαπώ όπως αγαπώ αυτόν τον δρόμο, όπως αγαπώ την οικογένειά μου. 26 Νοεμβρίου 22».

 

Οργή και θλίψη στην Κίνα
Άλλες φωτογραφίες δείχνουν μια αγρυπνία με κεριά μπροστά από ένα συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων στον ίδιο δρόμο, ανάμεσα σε μια θάλασσα από λευκά κεριά, με μια χαρτονένια επιγραφή που γράφει: «Ουρούμτσι 24 Νοεμβρίου. Ας αναπαυθούν εν ειρήνη όσοι πέθαναν».

 

Οι διαμαρτυρίες ήρθαν μετά από διαδήλωση που ξέσπασε την Παρασκευή στο Ουρούμτσι, την περιφερειακή πρωτεύουσα της ακραίας δυτικής περιοχής Σιντζιάνγκ, όπου τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν μια μέρα νωρίτερα σε πυρκαγιά σε κτίριο κατοικιών. Πολλοί πιστεύουν ότι έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν μπόρεσαν να διαφύγουν λόγω των περιορισμών του Κόβιντ - ισχυρισμό που αρνήθηκε η τοπική κυβέρνηση.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφαιρέθηκαν γρήγορα από τους λογοκριτές του διαδικτύου, αλλά πολλές συνέχισαν να κυκλοφορούν στο Twitter, το οποίο είναι αποκλεισμένο στην Κίνα.

 

Λογοκρίνουν τις διαμαρτυρίες τα κινεζικά μίντια
Σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο στο Sina Weibo που διαγράφηκαν αργότερα, στο Πανεπιστήμιο Επικοινωνίας της Κίνας στο Ναντζίνγκ, στην ανατολική Κίνα, δύο φοιτητές σήκωσαν λευκά φύλλα χαρτιού σε μια πλατεία της πανεπιστημιούπολης το Σάββατο. Το βράδυ, τους συνόδευσε πλήθος φοιτητών που άναψαν τα κινητά τους τηλέφωνα και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο με τον στίχο «Σηκωθείτε, όσοι αρνείστε να γίνετε σκλάβοι». Φώναζαν: «Δέκα χιλιάδες χρόνια στο λαό. Οι νεκροί ας αναπαυθούν εν ειρήνη!».

Ένας από τους νεαρούς επευφημήθηκε από το πλήθος καθώς είπε: «Παλιά ήμουν δειλός, αλλά σήμερα πρέπει να μιλήσω για εκείνους που χάθηκαν!» Οι κλήσεις προς το πανεπιστήμιο για σχολιασμό δεν απαντήθηκαν.

 

Μεταξύ άλλων εικόνων που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας νεαρός άνδρας στέκεται μπροστά από κάτι που μοιάζει με σταθμό δοκιμών του Covid και κρατάει ένα χαρτί που γράφει: «Θλιβερή μνήμη για τα θύματα της πυρκαγιάς της 24ης Νοεμβρίου».

 

Αναφερόμενος σε μια σειρά από τραγωδίες που συνέβησαν λόγω των περιορισμών της Covid, ένα πλακάτ που φοριέται στην πλάτη του νεαρού άνδρα λέει: "Ήμουν στο λεωφορείο που αναποδογύρισε … Ήμουν ανάμεσα σε εκείνους που περπάτησαν εκατοντάδες χιλιόμετρα [για να ξεφύγουν], ήμουν το άτομο που πήδηξε μέχρι θανάτου, ήμουν το άτομο που παγιδεύτηκε στη φωτιά - αν δεν ήμουν αυτοί οι άνθρωποι, ο επόμενος θα είμαι εγώ".

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι ήταν από το Βορειοδυτικό Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών και Δικαίου, αλλά η ταυτότητά του δεν μπόρεσε να εξακριβωθεί.

Πηγή: iefimerida.gr - Kύμα διαδηλώσεων ενάντια στα lockdown σαρώνει την Κίνα -«Κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα, θέλουμε ελευθερία» - iefimerida.gr

 



e-genius.gr ...intelligent web software