x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αμπντουλχαμίντ Χαν: Το τουρκικό γεωτρύπανο και ο ρόλος της Γερμανίας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η σχετική ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο τουλάχιστον την τελευταία διετία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις παρεμβάσεις του Βερολίνου προς την Άγκυρα. Αυτό τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί η Γερμανία να παίξει προς την κατεύθυνση της Τουρκίας θέλει να εκμεταλλευθεί και ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης, με ζητούμενο την αποφυγή προκλήσεων και εντάσεων στην περιοχή, σε πρώτη φάση, και εν συνεχεία την επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσον αφορά τη γερμανική συνδρομή, έφυγε ικανοποιημένος από το Βερολίνο και τη συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Στη διάρκεια των δηλώσεών του ο Όλαφ Σολτς τόνισε σε σχέση με το Κυπριακό, πως «η Γερμανία στηρίζει σθεναρά τη διζωνική, δικοινοτική λύση, στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ». Ζήτησε να υπάρξει νέα δυναμική στην επανέναρξη των συνομιλιών, τις οποίες η Γερμανία θα στηρίξει με κάθε τρόπο, εάν αυτό είναι επιθυμητό.

Τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση όσο και δημοσίως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην Τουρκία, λέγοντας πως δεν γίνεται μια χώρα, η οποία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, να έχει αναθεωρητικές πολιτικές, που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή και η χώρα αυτή να βοηθά τη Ρωσία ώστε να παρακάμπτει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ.

 

 

 

Η τοποθέτηση αυτή του Πρόεδρου Αναστασιάδη ήταν και μιας μορφής προειδοποίηση προς την κατεύθυνση της Γερμανίας σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Και αυτό γιατί πριν ακόμα η κυπριακή αποστολή αναχωρήσει από τη γερμανική πρωτεύουσα, η Άγκυρα διαμήνυε πως το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν ετοιμάζεται για να αποπλεύσει στη Μεσόγειο. Κίνηση η οποία αναμένεται να θερμάνει και πάλι τα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου. 

Η πρόθεση της Τουρκίας να στείλει το γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο έρχεται να βάλει πίεση και στην κατεύθυνση της Γερμανίας, η οποία είχε συνδράμει όχι μόνο σε αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε προ διετίας αλλά και στο να διατηρηθεί έκτοτε η συγκεκριμένη κατάσταση πραγμάτων. Το Βερολίνο είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στο να μην προχωρήσουν τα μέτρα κατά της Τουρκίας ενόσω αποφεύγονται οι εντάσεις στην περιοχή. Και όλοι αντιλαμβάνονται πως εάν η Τουρκία προβεί σε κινήσεις που προκαλούν, το Βερολίνο θα βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς δεν θα μπορεί να αποτρέψει τη λήψη μέτρων. 

 

 

 

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΓΚΥΡΑ: Η χρονική στιγμή κατά την οποία ο γενικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ), Μελίχ Χαν Μπιλκίν, έκανε τις δηλώσεις (πηγή Χουριέτ/ΓΤΠ) για το Αμπντουλχαμίντ Χαν δεν θεωρείται τυχαία. Ήρθε παράλληλα με την έντονη τουρκική αντίδραση στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος. 

Όσον αφορά το τουρκικό γεωτρύπανο, ο Μπιλκίν ανέφερε πως η χώρα του συνεχίζει να ερευνά «σε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας» και ότι «έχουμε σχεδιάσει βήμα προς βήμα, εβδομάδα προς εβδομάδα, πού και τι θα κάνουμε και εκτελούμε τις απαιτήσεις αυτού του σχεδίου». Ανέφερε επίσης ότι το Αμπντουλχαμίντ Χαν αγκυροβόλησε ανοικτά του λιμανιού Τασουτζού για εργασίες συντήρησης: «Οι προετοιμασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν. Θα αποπλεύσει και πάλι τις επόμενες ημέρες. Ο νέος του σταθμός υπηρεσίας προβλέπεται να είναι η Μεσόγειος».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς (πηγή ΓΤΠ) κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διαμόρφωσε την εσωτερική και την εξωτερική της πολιτική στο πλαίσιο του αντιτουρκικού αισθήματος. Διαμήνυσε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της τδβκ, αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους εταίρους στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής. Η πρόσφατη αποσταθεροποίηση της Ελλάδας οφείλεται πιθανώς σε αυτό».

Ο Μπιλγκίτς κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι αρνείται συνεργασία με την Τουρκία όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης, τις οποίες αμφότερες οι χώρες έχουν κοι,νοποιήσει στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας και αλληλεπικαλύπτονται.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ:  Η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και ευθυγραμμισμένη με την αταλάντευτη θέση ότι δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της», δήλωσε στην Αθήνα ο Έλληνας κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με πιθανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αθήνας από το τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεσης για την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία περιλαμβάνονται πολύ ξεκάθαρες θέσεις για την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα και μια σειρά από άλλα χρήσιμα στοιχεία, πολύ ευνοϊκά για τις εθνικές θέσεις.

Φιλελεύθερος



e-genius.gr ...intelligent web software