Φθηνότερη ενέργεια για Σέρβους, Σκοπιανούς και Αλβανούς; - Δείτε τι θα κάνουν
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ενιαία περιφερειακή αγορά ενέργειας, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Αυτό ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ηγέτες της Αλβανίας, των Σκοπίων, του Μαυροβουνίου και τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
«Στη σημερινή διάσκεψη, καταλήξαμε σε συμφωνία να προχωρήσουμε προς τη δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον όσον αφορά την ενέργεια, γιατί μόνο μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας. Δεν πρόκειται μόνο για αυτόν τον χειμώνα αλλά και για τους χειμώνες έλα», είπε ο Βούτσιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Tanjug.
Σύμφωνα με ειδικούς του ενεργειακού κλάδου αυτή η κίνηση ενδέχεται να προσφέρει υπο προυποθέσεις φθηνότερη ενέργεια στις εμπλεκόμενες χώρες.
Ο Σέρβος Πρόεδρος είπε ότι η Νορβηγία παρουσίασε στις χώρες της περιοχής τρεις επιλογές για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για μια περίοδο 10 έως 20 ετών. Αυτές οι επιλογές θα απαιτήσουν δαπάνες κάπου μεταξύ 16 δισ. έως 32 δισ. ευρώ. Ο Βούτσιτς σημείωσε ότι πρόκειται για μια τεράστια επένδυση και οι βαλκανικές χώρες θα πρέπει να επιλέξουν ποια επιλογή είναι προτιμότερη για αυτές.
Στο περιφερειακό ενεργειακό συνέδριο που διοργάνωσε η Νορβηγική Πρεσβεία συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Dimitar Kovacevski, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Dritan Abazovic και ο πρωθυπουργός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Zoran Tegeltija.
Τον Οκτώβριο του 2019, οι ηγέτες της Σερβίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων ενέκριναν μια Διακήρυξη για έναν Κοινό Οικονομικό Χώρο («Ανοιχτά Βαλκάνια»), η οποία συνεπάγεται την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και ανθρώπων στην περιοχή.