x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τι γνωρίζουμε για τους αυτουργούς πίσω από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Τα αρχικά ευρήματα δείχνουν ότι Κούρδοι μαχητές ήταν υπεύθυνοι για τη φονική επίθεση, λέει ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.


Η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο (μια Σύρια) για την επίθεση που φέρεται να τοποθέτησε τη βόμβα που εξερράγη σε μια πολυσύχναστη πεζόδρομο στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι Κούρδοι μαχητές ήταν υπεύθυνοι για τη θανατηφόρα επίθεση.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετές δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην έκρηξη της Κυριακής στη λεωφόρο Istiklal, μια δημοφιλή οδό με καταστήματα και εστιατόρια που οδηγεί στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ.

«Πριν από λίγη ώρα, το άτομο που άφησε τη βόμβα συνελήφθη από τις ομάδες του αστυνομικού τμήματος της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Δεν ταυτοποίησε τον ύποπτο, αλλά είπε ότι άλλα 21 άτομα συνελήφθησαν επίσης για ανάκριση.

Ο Σοϊλού είπε ότι από τα 81 άτομα που νοσηλεύτηκαν, τα 50 πήραν εξιτήριο. Πέντε από τους τραυματίες έλαβαν επείγουσα περίθαλψη και δύο από αυτούς βρίσκονται σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή τους , είπε.

Ποιος είναι υπεύθυνος?
Ο Σοϊλού είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δράστες προέρχονται από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και αυτό που λέει η Τουρκία ότι είναι το συριακό παρακλάδι του, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Τόνισε ότι θα υπάρξει εκδίκηση για την επίθεση
Είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πιστεύουν ότι οι οδηγίες για την επίθεση προήλθαν από το Κομπάνι (Ayn al-Arab), την κουρδική πόλη στη βόρεια Συρία που συνορεύει με την Τουρκία.
Την Κυριακή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdag είπε στο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber ότι οι ερευνητές επικεντρώνονταν σε μια γυναίκα που καθόταν σε ένα παγκάκι δίπλα στο σημείο της έκρηξης για περίπου 40 λεπτά. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά την αποχώρησή της.
Τη Δευτέρα, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης είπε ότι η γυναίκα που συνελήφθη ήταν Σύρια και είχε εισέλθει στην Τουρκία από τη συριακή περιοχή Αφρίν. Η αστυνομία πρόσθεσε ότι είχε εκπαιδευτεί από κουρδικές δυνάμεις.
Ωστόσο, το PKK εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αρνήθηκε την ανάμειξή του στην επίθεση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Τι είναι το PKK;
Το PKK, μια χαρακτηρισμένη «τρομοκρατική» ομάδα στην Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Η σύγκρουση έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τότε.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ του τουρκικού κράτους και του PKK, με το PKK και τα παρακλάδιά του να πραγματοποιούν πολυάριθμες επιθέσεις σε στρατιωτικούς, δυνάμεις ασφαλείας και πολίτες, και η Τουρκία να διεξάγει επιχειρήσεις σε νοτιοανατολικά τμήματα της χώρα με στόχο να εξαναγκάσει το PKK να παραδοθεί.
Η Τουρκία επλήγη από μια σειρά φονικών βομβαρδισμών μεταξύ 2015 και 2017, άλλες από το ISIL (ISIS) και άλλες από Κούρδους μαχητές που επιδιώκουν αυξημένη αυτονομία ή ανεξαρτησία.
Μετά από αυτές τις επιθέσεις, που άφησαν νεκρούς περισσότερους από 500 πολίτες και προσωπικό ασφαλείας, η Τουρκία εξαπέλυσε διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το βόρειο Ιράκ εναντίον Κούρδων μαχητών, ενώ καταστέλλει επίσης Κούρδους πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές στο εσωτερικό.
 
Τι θα μπορούσε να κάνει η Τουρκία μετά;
Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει ξεκινήσει πολλές διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο να νικήσει τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί «τρομοκρατικές» οργανώσεις.
Νωρίτερα αυτό το έτος, η Τουρκία δήλωσε ότι επρόκειτο να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με στόχο τη δημιουργία μιας "ασφαλούς ζώνης" κατά μήκος του συνόλου των συνόρων Τουρκίας-Συρίας. Ωστόσο, αυτή η επιχείρηση δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής, με τη Ρωσία και το Ιράν να εκφράζουν την αντίθεσή τους.
Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ηγούνται από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες είναι το συριακό παρακλάδι του PKK.
Περαιτέρω βία μπορεί να επηρεάσει τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023. 
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software