x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ξεκινούν έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινούν από την Exxon Mobil οι σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ερωτώμενος για το αν η χώρα μας σχεδιάζει να αρχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το φυσικό αέριο σε αυτά τα οικόπεδα θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Για την πιθανή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «θα το κάνουμε όποτε και όταν το κρίνουμε, τη στιγμή, που θα το κρίνουμε» συμπληρώνοντας ότι «όλοι αυτοί που μας ασκούν κριτική δεν έχουν κάνει τίποτε επ αυτού». Για το τουρκολιβυικό μνημόνιο σημείωσε πως ουδείς το αναγνωρίζει και επιβεβαίωσε πως η Αθήνα θέλει να κάνει άνοιγμα προς την Τρίπολη για να οριοθετηθεί η μεταξύ μας ΑΟΖ, ώστε να διερευνηθεί η προοπτική από κοινού εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πόρων με τη Λιβύη.

Με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα δυτικά και νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορά μας.

 

Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν: η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Στόχος είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.

Στο δημόσιο παραμένει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι ματαιώνεται η διαδικασία πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς εξ αιτίας της μεγάλης στρατηγικής του σημασίας κρίθηκε πως πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software