x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ “ΠΑΝΔΗΜΙΑ”

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:«Η COVID ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΤΟ 2020 ΑΠΟ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ»

Πολύ πριν από την “Omicron” και την εκστρατεία εμβολιασμού, η Covid ήταν πολύ λιγότερο θανατηφόρα από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μελέτης του John Ioannidis και της ομάδας του. Η μελέτη δείχνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τη μόλυνση είναι μικρότερο από 0,1 τοις εκατό μεταξύ των ατόμων ηλικίας κάτω των 70 ετών.

Πριν από την εκστρατεία εμβολιασμού, το ποσοστό θνησιμότητας λόγω μόλυνσης (IFR) ήταν ακόμη χαμηλότερο από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Ιωαννίδη, τον πιο αναφερόμενο ιατρό στον κόσμο.

Ο ίδιος και η ομάδα του εκτιμούν ότι το IFR σε άτομα κάτω των 70 ετών ήταν λιγότερο από 0,1% κατά την περίοδο πριν από τον εμβολιασμό. Συνεπώς, η τιμή αυτή είναι και πάλι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως.
Η Covid αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο;

 

Μετά την εξέταση 31 μελετών ορολογικού επιπολασμού (μελέτες στις οποίες ένα αντιπροσωπευτικό μέρος του πληθυσμού εξετάζεται για αντισώματα έναντι ενός ιού) από την περίοδο πριν από την εκστρατεία εμβολιασμού, ο θανατηφόρος κίνδυνος της Covid-19 πρέπει να τεθεί και πάλι υπό νέα διάσταση.

Για τα άτομα ηλικίας έως 19 ετών, το IFR ήταν 0,0003%, για τα άτομα 20-29 ετών ήταν το ίδιο, για τα άτομα 30-39 ετών ήταν 0,011%, για τα άτομα 40-49 ετών ήταν 0,035%, για τα άτομα 50-59 ετών ήταν 0,129% και για τα άτομα 60-69 ετών ήταν 0,501%. Αυτό δίνει 0,035% για τις ηλικίες 0-59 και 0,095% για τις ηλικίες 0-69.

Τα αποτελέσματα “υποδηλώνουν ότι το IFR πριν από τον εμβολιασμό σε μη ηλικιωμένους πληθυσμούς είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως”. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ” το IFR είναι επομένως πιθανό να ήταν 0,03% και 0,07% για τα άτομα ηλικίας 0-59 και 0-69 ετών, αντίστοιχα”.
Διόρθωση

 

Τον Μάρτιο του 2020, δημοσίευσε μια εκτίμηση του IFR με βάση δεδομένα από το “Diamond Princess”, ένα από τα πρώτα κρουαζιερόπλοια που τέθηκαν σε καραντίνα. Εκείνη την εποχή, εκτιμούσε 0,15% IFR – είχαμε ήδη γράψει γι’αυτό σχετικά πριν αρκετούς μήνες. Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Ιωαννίδης ηγήθηκε της δημοσίευσης ενός δελτίου του ΠΟΥ με κριτές.

Εκεί υπολόγισε ότι το IFR είναι 0,23% παγκοσμίως. Αργότερα δημοσίευσε μια μελέτη στο European Journal of Clinical Investigation, η οποία επίσης αξιολογήθηκε από ομότιμους, όπου υποβάθμισε εκ νέου το IFR σε 0,15 τοις εκατό. Η νέα μελέτη εκτιμά ότι η Covid είναι ακόμη λιγότερο επικίνδυνη.

Ο Christian Drosten και άλλοι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο μίλησαν για IFR άνω του 1% στην αρχή του lockdown, και στη συνέχεια, πριν από τον πρώτο χειμώνα της Corona, υπολόγισαν το IFR στο 0,8%. Παρόλο που οι ερευνητές της παρούσας μελέτης θα αναγνωρίσουν ορισμένους “περιορισμούς” της μελέτης, το αποτέλεσμα είναι πιθανό να ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο στην πραγματικότητα από τις υποθέσεις που έκαναν ο Drosten και οι συνεργάτες του.

Πρόκειται για μια σημαντική διόρθωση προς τα κάτω που προκύπτει από τη μελέτη. Η πιο συχνά αναφερόμενη μελέτη του IFR για την Covid εκτιμά ότι το IFR ήταν περίπου 0,23% στα 45-54 έτη και 0,75% στα 55-64 έτη, όπως αναφέρει ο Michael P. Senger στο substack.

 

Η μελέτη του Ιωαννίδη και της ομάδας του με τίτλο “Age-stratified infection fatality rate of COVID-19 in the non-elderly informed from pre-vaccination national seroprevalence studies” δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.

Age-stratified infection fatality rate of COVID-19 in the non-elderly informedfrom pre-vaccination national seroprevalence studies

Με την ευκαιρία, πρόσφατα κυκλοφόρησε μια ταινία με τίτλο “Out to see” στην οποία ο καθηγητής John Ioannidis (Stanford) απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τα επιστημονικά στοιχεία και την αποτελεσματικότητα και τη βλαπτικότητα των μέτρων και την επιρροή της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης στην επιστήμη.

Ο ίδιος στη ταινία, η οποίο αξίζει να παρακολουθήσετε, αναφέρει μεταξύ άλλων:

 

“Νομίζω ότι η επιστήμη είναι σαν να κολυμπάς στον ωκεανό, τη νύχτα στη θάλασσα, οπότε είναι επικίνδυνη αλλά ταυτόχρονα και όμορφη. Για κάποιον που έχει κολυμπήσει ποτέ νύχτα στην Ελλάδα, είναι ίσως μια από τις καλύτερες εμπειρίες που μπορεί να έχει.

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να φανταστείτε είναι ότι μια μέρα μπορεί να πνιγείτε ή ότι οι καρχαρίες είναι παντού γύρω σας … Αλλά είναι αυτό που είναι … και πρέπει να μάθουμε να κολυμπάμε σε αυτόν τον ωκεανό”.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software