x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο «κρυφός» σύμμαχος της Ρωσίας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Βόρεια Κορέα στέλνει κρυφά βλήματα πυροβολικού στη Ρωσία, λένε οι ΗΠΑ

Ειδικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευσε τη Ρωσία με «σημαντικό» αριθμό βλημάτων πυροβολικού που θα χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα αναζητά όλο και περισσότερο βοήθεια από συμμάχους στην πολεμική της προσπάθεια.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι οι υποτιθέμενες αποστολές όπλων από τη Βόρεια Κορέα είναι απίθανο να αλλάξουν την πορεία της σύγκρουσης, τονίζοντας τις προσπάθειες της Δύσης να υποστηρίξουν τον ουκρανικό στρατό.

«Οι ενδείξεις μας είναι ότι η ΛΔΚ προμηθεύει κρυφά. Θα παρακολουθούμε για να δούμε αν παραλαμβάνονται οι αποστολές (σ.σ αυτών των προμηθειών)», είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη Βόρεια Κορέα με το ακρωνύμιο της επίσημης ονομασίας της, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Δεν μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς ή εάν οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να απαγορεύσουν αυτές τις αποστολές στη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση γίνεται εν μέσω των αυξημένων εντάσεων των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, η οποία εκτόξευσε σχεδόν δύο δωδεκάδες πυραύλους την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένου ενός που προσγειώθηκε κοντά στα ύδατα της Νότιας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε φέτος ρεκόρ δοκιμών όπλων αψηφώντας τις αμερικανικές και διεθνείς κυρώσεις.

Νωρίτερα την εβδομάδα, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας πραγματοποίησαν μεγάλες, κοινές αεροπορικές ασκήσεις, προκαλώντας μια οργισμένη απάντηση από τη Βόρεια Κορέα, η οποία περιέγραψε τις ασκήσεις ως «αδιάκοπη και απερίσκεπτη» πρόκληση.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται ότι «ψάχνει ένα άλλο πρόσχημα για προκλήσεις που έχει ήδη αναλάβει, πιθανώς για προκλήσεις που μπορεί να σχεδιάζει να κάνει τις επόμενες ημέρες ή τις επόμενες εβδομάδες».

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τους ανταγωνιστές και τους αντιπάλους - συμπεριλαμβανομένης της Κίνας - να μην συμβάλλουν σε βοήθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον και το Κίεβο κατηγόρησαν επίσης την Τεχεράνη ότι προμήθευσε τη Μόσχα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν σε θανατηφόρες επιθέσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία – ισχυρισμούς που το Ιράν έχει αρνηθεί.

Τον περασμένο μήνα, ο Κίρμπι είπε ότι το ιρανικό προσωπικό «εμπλέκεται άμεσα στο έδαφος» στην Κριμαία για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των ρωσικών δυνάμεων στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα του Ιράν, που κατηγορούν για διασυνδέσεις με τη βιομηχανία drones της χώρας και αποστολές στη Ρωσία.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την ολοκληρωτική εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η στρατιωτική της εκστρατεία έχει βυθιστεί σε οπισθοδρομήσεις, σύμφωνα με τη δυτική εκδοχή. 
 
Τους τελευταίους μήνες, οι ουκρανικές δυνάμεις, με τη βοήθεια αμερικανικών όπλων, ανακατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις εδάφους σε μια αντεπίθεση στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με την πλευρά των Ουκρανών.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω του πολέμου και παρέχουν στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Τον Σεπτέμβριο, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο για τη διάθεση κεφαλαίων 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, προσθέτοντας το νέο πακέτο στην ήδη υπάρχουσα βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε στις αρχές του έτους.
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software