x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

ΗΠΑ: Οι ενδιάμεσες εκλογές θα κρίνουν το πολιτικό μέλλον του Μπάιντεν

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Θα καταφέρουν οι Δημοκρατικοί να αναχαιτίσουν «το κόκκινο κύμα» το οποίο υπόσχονται οι Ρεπουμπλικάνοι; Η απάντηση θα δοθεί σε μία εβδομάδα στις ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες είναι αναμφίβολα αποφασιστικής σημασίας για το πολιτικό μέλλον του Τζο Μπάιντεν.

Έπειτα από μια εκστρατεία που επικεντρώθηκε στο θέμα του πληθωρισμού, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται ολοένα και πιο σίγουροι ότι θα καταφέρουν να στερήσουν από τους Δημοκρατικούς τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Στις ενδιάμεσες εκλογές οι Αμερικανοί καλούνται να ανανεώσουν το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας.

 

«Αν έχετε κουραστεί από τον πληθωρισμό που καλπάζει, να πληρώνετε πολύ ακριβά για τη βενζίνη, αν έχετε βαρεθεί να είναι ανοικτά τα σύνορά μας και από την εγκληματικότητα που αυξάνεται ραγδαία, οι Ρεπουμπλικάνοι δεσμεύονται απέναντί σας», δήλωσε ο Κέβιν ΜακΚάρθι, επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Μία επιλογή»

Οι ενδιάμεσες εκλογές, που διεξάγονται δύο χρόνια μετά τις προεδρικές, αποτελούν δημοψήφισμα για τον εκάστοτε πρόεδρο, με το κόμμα του σπάνια να γλιτώνει από την τιμωρητική ψήφο.

 

Ο Μπάιντεν προσπαθεί μάταια να πείσει τους Αμερικανούς ότι αυτές οι εκλογές είναι «μια επιλογή»: για το μέλλον του δικαιώματος στην άμβλωση και τον γάμο των ομοφυλόφιλων – θέματα για τα οποία οι Δημοκρατικοί έχουν δεσμευθεί να νομοθετήσουν αν έχουν ισχυρή πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, που κατηγορείται ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει τη βασική ανησυχία των ψηφοφόρων, τον πληθωρισμό, έχει αναφερθεί λίγο στο ζήτημα, διαβεβαιώνοντας απλώς ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αυτοί που «θα καταστρέψουν την οικονομία».

Όμως το μήνυμά του δεν έχει πέραση.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αν και η τύχη της Γερουσίας είναι πιο αβέβαιη.

Η απώλεια του ελέγχου του Κογκρέσου θα αποτελέσει μεγάλη ήττα για τον Μπάιντεν.

Ένδειξη της αισιοδοξίας που κυριαρχεί μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων είναι το γεγονός ότι προσπαθούν να κερδίσουν έδρες ακόμη και σε περιφέρειες που είναι παραδοσιακά προπύργια των Δημοκρατικών.

«Δεν υπάρχει κόκκινο κύμα χωρίς εσάς», επαναλαμβάνουν οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων για να κινητοποιήσουν τη βάση τους.

Ήδη περισσότεροι από 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ψηφίσει για τις ενδιάμεσες εκλογές, κυρίως στις πιο αμφιλεγόμενες πολιτείες.

Πενσιλβάνια

Η μάχη για τον έλεγχο του Κογκρέσου, για την οποία έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, κρίνεται σε λίγες πολιτείες- κλειδί.

Τα φώτα έχουν πέσει κυρίως στην Πενσιλβάνια, όπου ο πολυεκατομμυριούχος χειρούργος Μεχμέτ Οζ, τον οποίο στηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι αντιμέτωπος με τον πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν για μία έδρα στη Γερουσία.

Αυτή η μάχη είναι κρίσιμη διότι από μόνη της μπορεί να κρίνει αν την πλειοψηφία στη Γερουσία θα έχουν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι. Το Σάββατο τρεις Αμερικανοί πρόεδροι --δύο πρώην και ο νυν, ο Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπαράκ Ομπάμα-- θα βρεθούν στην Πενσιλβάνια.

Όπως και το 2020 η Τζόρτζια θεωρείται επίσης κλειδί. Ο Δημοκρατικός Ράφαελ Ουόρνοκ, ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής που έχει εκλεγεί σε αυτή την πολιτεία, μάχεται για την επανεκλογή του απέναντι στον Χέρσελ Ουόκερ, έναν Αφροαμερικανό πρώην αθλητή τον οποίο στηρίζει ο Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος έχει ριχθεί στην προεκλογική μάχη υποστηρίζοντας υποψήφιους με διαφορετικά προφίλ, οι οποίοι όμως του έχουν υποσχεθεί πλήρη πίστη.

Διότι στις ενδιάμεσες εκλογές κρίνεται και το μέλλον του Ρεπουμπλικάνου προέδρου ο οποίος φλερτάρει πολύ ανοικτά με την ιδέα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ ξεχειλίζουν από εμπιστοσύνη: οι ενδιάμεσες εκλογές δεν θα φέρουν ένα «κόκκινο κύμα», αλλά ένα «τσουνάμι».

TAGS: ΗΠΑ


e-genius.gr ...intelligent web software