x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Πρώτη και με διαφορά η Ελλάδα στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον Αύγουστο

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το μεγαλύτερο ποσοστό υπερβάλλουσας θνησιμότητας και μάλιστα υπεριδιπλάσιο απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είχε η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 12%, στη χώρα μας η υπερβάλλουσα θνησιμότητα άγγιξε το 24,3%, ακολουθούμενη απ’ την Ιρλανδία με 16,8% και τη Γερμανία με 16,5%.

Η σημασία του δείκτη
Ο μηνιαίος δείκτης υπερβάλλουσας θνησιμότητας βασίζεται στη συλλογή δεδομένων για τους εβδομαδιαίους θανάτους που δημιούργησε η Eurostat, τον Απρίλιο του 2020, για να υποστηρίξει τις πολιτικές και τις ερευνητικές προσπάθειες που σχετίζονται με την Covid-19. Με αυτή τη συλλογή δεδομένων, στόχος της Eurostat ήταν να παρέχει γρήγορα στατιστικά στοιχεία για την αξιολόγηση της μεταβαλλόμενης κατάστασης του συνολικού αριθμού θανάτων σε εβδομαδιαία βάση, από τις αρχές του 2020 και μετά.

Τα Εθνικά Στατιστικά Ινστιτούτα διαβιβάζουν διαθέσιμα δεδομένα για τους συνολικούς εβδομαδιαίους θανάτους, ταξινομημένους ανά φύλο, ηλικιακές ομάδες και περιοχές τα τελευταία 20 χρόνια, σε εθελοντική βάση.

 

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Eurostat δημοσίευσε έναν Ευρωπαϊκό Στατιστικό Πίνακα Ανάκαμψης που περιέχει επίσης δείκτες που παρακολουθούν τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» προσφέρει στοιχεία για την παρακολούθηση και την περαιτέρω ανάλυση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19.

Όπως σημειώνει η Eurostat, ο μηνιαίος δείκτης υπερβάλλουσας θνησιμότητας εφιστά την προσοχή στο μέγεθος της κρίσης παρέχοντας μια ολοκληρωμένη σύγκριση των επιπλέον θανάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και επιτρέποντας περαιτέρω ανάλυση των αιτίων της. Ο αριθμός των θανάτων από όλες τις αιτίες συγκρίνεται με τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης περιόδου στο παρελθόν. Οι λόγοι για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με διαφορετικά φαινόμενα. Ο δείκτης απλώς συγκρίνει τον συνολικό αριθμό θανάτων από όλες τις αιτίες με τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης περιόδου στο παρελθόν.

Μεταβολή υπερβάλλουσας θνητότητας τον Αύγουστο
Ελλάδα… 24,3%
Ιρλανδία… 16,8%
Γερμανία… 16,5%
Φινλανδία… 16,3%
Ισπανία… 15,2%
Ολλανδία… 14,5%
Δανία… 14%
Σλοβενία… 13,6%
Γαλλία… 12,3%
Κύπρος… 12,1%
Λιθουανία… 11,8%
Πολωνία… 11,4%
Αυστρία… 10,9%
Εσθονία… 10,5%
Λουξεμβούργο… 10,5%
Βέλγιο… 9,5%
Πορτογαλία… 9,2%
Ιταλία… 8,9%
Μάλτα… 8,6%
Κροατία… 7,8%
Λετονία… 7,2%
Σουηδία… 6,7%
Ρουμανία… 6,6%
Τσεχία… 5,2%
Βουλγαρία… 5,1%
Σλοβακία… 3,9%
Ουγγαρία… 2,4%

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software