x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Γαλλία: Συνεχίζεται η απεργία στην TotalEnergies

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Με νέα «επίταξη» απείλησε την Κυριακή, η κυβέρνηση της Γαλλίας τους εργαζόμενους σε διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων, στην περίπτωση που η κατάσταση γίνει «ιδιαίτερα τεταμένη», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην εταιρεία TotalEnergies.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ύψωσε τους τόνους ζητώντας από τους απεργούς στην TotalEnergies «να μην μπλοκάρουν τη χώρα, με όλες τις δυσκολίες που αυτό δημιουργεί».

 
Αυτή την περίοδο οι απεργίες επηρεάζουν τρία διυλιστήρια από τα επτά που υπάρχουν στη Γαλλία και πέντε μεγάλες αποθήκες καυσίμων, από τις συνολικά περίπου 200, ενώ σταδιακά μειώνεται η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Μόνο σε μία αποθήκη καυσίμων της TotalEnergies, κοντά στη Δουνκέρκη, η κυβέρνηση προχώρησε την Πέμπτη σε επίταξη των εργαζομένων.

«Συνολικά το 30,1% των πρατηρίων» αντιμετώπιζαν την Κυριακή, το βράδυ προβλήματα ανεφοδιασμού τουλάχιστον σε ένα είδος καυσίμου, έναντι 27,3% το Σάββατο. Το ποσοστό «είναι πάρα πολύ μεγάλο», κατήγγειλε η Μπορν, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας επίταξης σε περίπτωση που η «κατάσταση γίνει ιδιαίτερα τεταμένη».

Την ώρα που λόγω της απεργίας έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές των καυσίμων, η Γαλλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παράταση της επιστροφής στους καταναλωτές 30 σεντς ανά λίτρο, διαβεβαιώνοντας ότι και η TotalEnergies θα παρατείνει τη δική της επιδότηση των 20 σεντς το λίτρο.

Η κρατική επιδότηση επρόκειτο να μειωθεί στα 10 σεντς ανά λίτρο από την 1η Νοεμβρίου και για διάστημα δύο μηνών.

Τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων στην TotalEnergies, το CFDT και το CFE-CGC, κατέληξαν σε συμφωνία για τις μισθολογικές αυξήσεις. Η συμφωνία προβλέπει γενική αύξηση των μισθών κατά 7% και μία επιπλέον αύξηση που θα διαφέρει ανά εργαζόμενο. Επίσης περιλαμβάνει καταβολή μπόνους ίσο με έναν μισθό.

Ωστόσο το συνδικάτο CGT εξακολουθεί να ζητεί μισθολογικές αυξήσεις ύψους 10% που αντιστοιχούν «στον πληθωρισμό και το μοίρασμα» των κερδών της πετρελαϊκής εταιρείας, τα οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασαν τα 5,7 δις δολάρια (5,8 δις ευρώ).

Το συνδικάτο σκοπεύει να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις ως την Τρίτη, ημέρα που έχουν προκηρυχθεί «κινητοποιήσεις και απεργίες» σε πολλούς κλάδους.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software