x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κίνα: Η δικτατορία της πανδημίας βάζει «λουκέτο» σε 36 πόλεις

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Καλά κρατεί η δικτατορία της πανδημίας στην Κίνα.
 
Από χθες, 36 κινεζικές πόλεις έχουν τεθεί σε lockdown ή διάφορους άλλους περιορισμούς, που επηρεάζουν περίπου 196,9 εκατ. ανθρώπους, συγκριτικά με 179,7 εκατ. μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τη Nomura. Ο αριθμός των μολύνσεων σε ημερήσια βάση έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, με την εξέλιξη αυτή να καταγράφεται μετά την αύξηση στις μετακινήσεις και τα ταξίδια κατά τις επίσημες αργίες της «Χρυσής Εβδομάδας» νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν 2.089 νέες μολύνσεις τοπικής μετάδοσης για τις 10 Οκτωβρίου, τον υψηλότερο απολογισμό από τις 20 Αυγούστου. Πολλά από τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε τουριστικούς προορισμούς και οι μεγάλες πόλεις, απ' όπου προέρχονται κυρίως οι τουρίστες, άρχισαν να ανακοινώνουν περισσότερα κρούσματα αυτή την εβδομάδα. Η Σανγκάη, η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας των 25 εκατ. κατοίκων, ανακοίνωσε 28 κρούσματα τοπικής μετάδοσης για τις 10 Οκτωβρίου, την τέταρτη ημέρα διψήφιων αυξήσεων.


Προσπαθώντας να αποφύγει μια επανάληψη του οικονομικά και ψυχολογικά δυσχερούς και επιβαρυντικού lockdown τον Απρίλιο και τον Μάιο, η Σανγκάη ανακοίνωσε αργά χθες ότι και οι 16 περιοχές της αναμένεται να διενεργούν διαγνωστικά τεστ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα έως τις 10 Νοεμβρίου. Αυτό αποτελεί αύξηση συγκριτικά με τεστ μία φορά την εβδομάδα, ένα καθεστώς που επιβλήθηκε μετά το τελευταίο lockdown. Οι έλεγχοι σε εισερχόμενους ταξιδιώτες και σε σημεία όπως τα ξενοδοχεία θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν, σύμφωνα με τις αρχές.

Τα διευρυνόμενα μέτρα έχουν ήδη δημιουργήσει δυσκολίες σε ορισμένους κατοίκους. Ο Πίτερ Λι ήταν έξω για φαγητό με τη σύζυγο και τον επτάχρονο γιο τους την περασμένη εβδομάδα όταν ενημερώθηκε ότι το συγκρότημα διαμερισμάτων στο οποίο διαμένουν επρόκειτο να τεθεί υπό περιορισμό για 48 ώρες. Ο Λι και ο γιος του πήγαν σε ένα ξενοδοχείο, το οποίο επίσης τέθηκε σε lockdown καθώς το είχε επισκεφθεί άνθρωπος που νόσησε με κορωνοϊό. Η σύζυγος του Λι, που σκόπευε να τους βρει στο ξενοδοχείο, δεν είχε άλλη επιλογή από το επιστρέψει στο σπίτι τους και να μείνει εκεί υπό περιορισμό, ενώ στη συνέχεια το lockdown στην πολυκατοικία τους παρατάθηκε. Πατέρας και γιος αναμένεται να βγουν από τον περιορισμό την Πέμπτη, αλλά η σύζυγος του Λι θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι την Κυριακή. «Μπορεί να πούμε, μας λείπει το σπίτι και μας λείπει η μαμά τόσο πολύ και ίσως να πάμε απλά σπίτι και να τελειώνουμε αυτό, αλλά έτσι θα χάσουμε ένα ακόμα σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Λι στο Reuters. «Παρακολουθούμε την κατάσταση διότι φαίνεται σαν η Σάνγκαη να ‘κλείνει’ σταδιακά και εάν αρχίσουν όλα να κλείνουν, τότε δεν υπάρχει ιδιαίτερο όφελος στο να μπορείς να κυκλοφορείς» πρόσθεσε.


Στη Σεντζέν, τον τεχνολογικό κόμβο στη νότια Κίνα, όπου πρόσφατα εμφανίστηκε η υποπαραλλαγή BF.7 της Όμικρον, τα κρούσματα τοπικής μετάδοσης υπερτριπλασιάστηκαν σε 33 στις 10 Οκτωβρίου συγκριτικά με μία ημέρα νωρίτερα. Όσοι φθάνουν στην πόλη θα υπόκεινται σε τρία τεστ σε διάστημα τριών ημερών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές στην πόλη των 18 εκατ. κατοίκων.


Στην πόλη Σιάν, στη βορειοδυτική Κίνα, που ανακοίνωσε πάνω από 100 κρούσματα από την 1 έως τις 10 Οκτωβρίου, οι αρχές σταμάτησαν απότομα σήμερα τα διά ζώσης μαθήματα στα σχολεία και έκλεισαν πολλούς δημόσιους χώρους,

Παρά τον πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων στην Κίνα συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο, και τον αντίκτυπο που έχουν οι πολιτικές της κατά της επιδημίας στην οικονομία και τον γενικό πληθυσμό, η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τους πολίτες να δέχονται να μέτρα. «Μόλις προκύψει μια μεγάλης κλίμακας ανάκαμψη, η επιδημία θα επεκταθεί και αναμένεται να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και το τελικό τίμημα θα είναι υψηλότερο και η ζημία θα είναι μεγαλύτερη», ανέφερε σε σημερινό σχόλιο η Λαϊκή Ημερησία.

Τα προληπτικά μέτρα για την πανδημία υιοθετούνται μερικές ημέρες πριν από το συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου και στο οποίο ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να παρατείνει την ηγεσία του.
 


e-genius.gr ...intelligent web software