x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Μπάιντεν: Ο υψηλότερος κίνδυνος «πυρηνικού αρμαγεδδώνα» τα τελευταία 60 χρόνια

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ότι ο κίνδυνος πυρηνικού «αρμαγεδδώνα» είναι στο υψηλότερο επίπεδο από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, καθώς η Μόσχα μιλά ανοιχτά για τη δυνατότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε εκδήλωση, ο Μπάιντεν είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν αστειευόταν όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή βιολογικών ή χημικών όπλων, επειδή ο στρατός του, μπορεί να πει κανείς, υπολειτουργεί σημαντικά».

Και αμφισβήτησε το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, προειδοποιώντας ότι η χρήση ενός τακτικού όπλου χαμηλότερης απόδοσης θα μπορούσε γρήγορα να ξεφύγει από τον έλεγχο.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η ικανότητα να (χρησιμοποιήσεις) εύκολα ένα τακτικό πυρηνικό όπλο και να μην καταλήξεις στον Αρμαγεδδώνα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει την προοπτική του Αρμαγεδδώνα μετά τον Κένεντι και την κουβανική κρίση πυραύλων».

Η κρίση των 13 ημερών το 1962, όταν οι ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η τότε Σοβιετική Ένωση είχε αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα, πιστεύεται ότι είναι η πλησιέστερη του κόσμου προς τον πυρηνικό αφανισμό.

Η καταστροφή αποφεύχθηκε χάρη στην επιδέξια διπλωματία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και μήνες για την προοπτική ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία, καθώς αντιμετωπίζει μια σειρά στρατηγικών οπισθοδρομήσεων στο πεδίο της μάχης και η Ουκρανία ανακτά περισσότερα από τα εδάφη της στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν είναι οι πιο έντονες που έχουν γίνει από οποιονδήποτε στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τα πυρηνικά διακυβεύματα, αλλά ο πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να «καταλάβουν» πώς θα μπορούσε ο Πούτιν να ξεφύγει από την κατάσταση.

«Πού βρίσκει διέξοδο;» ρώτησε ο Μπάιντεν. «Πού βρίσκεται σε μια θέση που όχι μόνο χάνει το πρόσωπο, αλλά χάνει σημαντική ισχύ εντός της Ρωσίας;»

Η πολιτική των ΗΠΑ, η πολυπολιτισμικότητα του Καναδά, η γεωπολιτική άνοδος της Νότιας Αμερικής - σας μεταφέρουμε τις ιστορίες που έχουν σημασία.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα αναφερθεί στη χρήση του τεράστιου πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του, συμπεριλαμβανομένου του περασμένου μήνα όταν ανακοίνωσε την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας που η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως.

«Θα υπερασπιστούμε τη γη μας με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε.

Οι προσαρτήσεις ακολούθησαν εσπευσμένα οργανωμένα δημοψηφίσματα στις τέσσερις περιοχές που η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της καταδίκασαν ως «ψευδείς» και παράνομες.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε το σχέδιο ως «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζεμένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Πούτιν κατάλαβε ότι «ο κόσμος δεν θα συγχωρήσει ποτέ» μια ρωσική πυρηνική επίθεση.

«Καταλαβαίνει ότι μετά τη χρήση πυρηνικών όπλων δεν θα είναι πλέον σε θέση να διατηρήσει, ας πούμε, τη ζωή του, και είμαι σίγουρος γι' αυτό», είπε ο Ζελένσκι.
 
TAGS: ΗΠΑ


e-genius.gr ...intelligent web software