x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Μέχρι και 3% μείωση του ελληνικού ΑΕΠ από τις κυρώσεις που επέβαλλε η κυβέρνηση στη Ρωσία!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Παρά το γεγονός ότι οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας με τη Ρωσία και την Ουκρανία δεν ήταν και οι ισχυρότερες η επιλογή της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη για επιβολή κυρώσεων θα έχει μεγάλο πλήγμα που μπορεί να αγγίξει το 3% του ΑΕΠ! Κινητικότητα για όλους _ Greenpeace Greece Copy video url Play / Pause Mute / Unmute Report a problem Language Mox Player Και εννοείται μιλάμε για τις επιχειρήσεις γιατί αν προστεθεί η ζημιά της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και προμήθειας αμερικανικού LNG τότε θα δούμε απλά μαζικά λουκέτα. Ήδη οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες χώρες ή έχουν εμπορικές συμφωνίες εισάγοντας ή εξάγοντας προϊόντα και υπηρεσίες μετράνε ζημιές, τις οποίες πασχίζουν με έκτακτα μέτρα να περιορίσουν.

Η αγορά της Ουκρανίας ουσιαστικά έχει κλείσει, ενώ της Ρωσίας πλέον μπαίνει σε απομόνωση με τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση (τις οποίες συμφώνησε και η ελληνική κυβέρνηση), η οποία έφτασε να εκδιώξει από το χρηματοοικονομικό σύστημα Swift τις ρωσικές τράπεζες, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε διασυνοριακή συναλλαγή. Και αν το παραπάνω αφορά τα «προσεχώς» της νέας κρίσης, ήδη υπάρχουν μία σειρά επιχειρήσεων και κλάδων που δέχονται τα πρώτα κύματα των συνεπειών από το κλείσιμο εργοστασίων και το πάγωμα των εμπορικών συναλλαγών με την Ουκρανία και τη Ρωσία, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ.

Η διακοπή των εμπορικών σχέσεων αναμένεται να επηρεάσει ένα συνολικό ποσό συναλλαγών που είχε υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ κατά την περασμένη χρονιά σε επίπεδο εμπορικών σχέσεων. Τα 545 εκατ. ευρώ περίπου αφορούσαν ελληνικές εξαγωγές και τα 4,5 δισ. ευρώ εισαγωγές, εκ των οποίων 3,65 δισ. ευρώ αφορούσαν πετρελαιοειδή, τα οποία τα ελληνικά διυλιστήρια πλέον καλούνται να βρουν από αλλού!

Σημαντικές πιέσεις ωστόσο δέχονται και οι αλευροβιομηχανίες αφενός διότι προμηθεύονται σημαντικό μέρος των σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, αφετέρου διότι η νέα αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζει συνολικά τις τιμές των σιτηρών, που κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στο επίπεδο των εισαγωγών ενδεικτικό της εξάρτησης της χώρας από τα σιτηρά της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι το γεγονός ότι πέρυσι το 31% των εισαγωγών σε αξία της Μύλοι Κεπενού, το 33% της Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος και το 17% των εισαγωγών της Μύλοι Λούλη προέρχονταν από τις δύο αυτές χώρες με βάση την ενημέρωση που παρείχαν προς τις Χρηματιστηριακές Αρχές.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software