x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας - Η διαφοροποίηση του Ν. Φίλη

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σε καταψήφιση της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος κλείνοντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε πως το κόμμα θα ψηφίσει «κατά» της προωθούμενης Συμφωνίας εκτός αν υπάρξουν επίσημες διευκρινίσεις σε δύο βασικά σημεία. «Θέλουμε έστω και την τελευταία στιγμή να καταβάλλετε προσπάθεια διόρθωσης των 2 μελανών σημείων της Συμφωνίας. Να υπάρξει δήλωση μέσω ρηματικής διακοίνωσης ή με άλλο αποδεκτό διπλωματικά τρόπο ότι η Γαλλία θα παράσχει αρωγή ακόμα και σε αμφισβήτηση της ΑΟΧ ή της υφαλοκρηπίδας. Επίσης να υπάρξει δήλωση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει δική μας επέμβαση στο Σαχέλ. Αν δεν υπάρξουν αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να καταψηφίσουμε». Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι η προσέγγιση Ελλάδας – Γαλλίας είναι «στρατηγικά ορθή» ενώ είπε πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν επι εποχής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πυρά κατά της κυβέρνησης για τους εξοπλισμούς

Πέραν αυτών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που προωθεί υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «Η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει επαρκή άμυνα. Το αξιόμαχο των ΕΔ να εξασφαλίζει ισορροπία και όχι υπεροπλία δυνάμεων». Ο ίδιος είπε σε άλλο σημείο πως «Οι παλινωδίες του πρωθυπουργού, η αποχή του από το συμφωνημένο πρόγραμμα κατέληξε σε προμήθειες που υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και θέτουν την χώρα σε κούρσα εξοπλισμών που είναι άσχετη με την αποτρεπτική ισχύ της χώρας» ενώ με αφορμή και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί «Μαξίμου ΑΕ» ανέφερε «στο παρελθόν είχαμε το απαράδεκτο φαινόμενο της μίζας. Για τον λόγο αυτό είχαμε συμφωνήσει σε μια διαδικασία ώστε οι εξοπλισμοί να εγγυώνται το αξιόμαχο των ΕΔ και παράλληλα την διαφάνεια. Ο κ. Μητσοτάκης λες και η χώρα είναι επιχείρηση αγνόησε τον θεσμικό δρόμο. Μεταξύ άλλων φούσκωσε κατά 150% το κόστος για το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα».

Διαφοροποιείται ο Φίλης από την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Την επί της αρχής διαφωνία του με την αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας εξέφρασε ο κ. Νίκος Φίλης υπογραμμίζοντας παράλληλα και την διαφοροποίησή του από την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Με παρέμβασή του στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων διαφώνησε με τις πολιτικές «στρατικοποίησης» της χώρας, εξέφρασε ισχυρές ενστάσεις με την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών συνεργασίας με την Γαλλία υποστηρίζοντας πως «η Γαλλία ανασυστήνεται στην βάση ενός αυτοκρατορικού δόγματος για τη Μεσόγειο». Παράλληλα, διαφώνησε και με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Να σημειωθεί ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε νωρίτερα ότι η προσέγγιση Ελλάδας – Γαλλίας «είναι στρατηγικά ορθή». Ανέφερε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την αμυντική συμφωνία αν διορθωθούν δύο σημεία της. Πάντως, ο κ. Φίλης ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής να τοποθετηθεί και κατά την συζήτηση της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη αν και είναι γνωστό ότι η διαδικασία θα περιοριστεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών δείχνοντας με και τον τρόπο αυτό ότι η επίσημη στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον εκφράζει απόλυτα.



e-genius.gr ...intelligent web software