x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Bloomberg: Μέχρι τέλος του 2022 είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσουν μαζικές αναταραχές στις… μισές χώρες του πλανήτη!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Από το κακό στο χειρότερο βαδίζει η ανθρωπότητα
Από το κακό στο χειρότερο βαδίζει η ανθρωπότητα, με τους αναλυτές να θεωρούν πως η αύξηση του κινδύνου κοινωνικών αναταραχών σε δεκάδες γωνιές του πλανήτη τους τελευταίους μήνες, είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται στη σύγχρονη -και όχι μόνο- ιστορία!

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινό άρθρο του Bloomberg, το οποίο επικαλείται έκθεση που έχει στην κατοχή της η βρετανική εταιρεία συμβούλων Verisk Maplecroft, το τρίτο τρίμηνο του 2022 αυξάνεται ο κίνδυνος μαζικών αναταραχών σε 101 από τις -συνολικά- 198 επίσημα καταγεγραμμένες χώρες της υφηλίου, οι οποίες, με βάση τα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση κινδύνου κοινωνικών αναταραχών από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικοί υπολογισμοί το 2016. Την ίδια ώρα, πάντως, ο κίνδυνος μειώθηκε σε 42 χώρες.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι προϋποθέσεις για αναταραχές αυξάνονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η δημόσια δυσαρέσκεια εξηγείται από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και τους φόβους για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Τονίζεται επίσης ότι οι κίνδυνοι θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ενεργειακή κρίση είναι η κύρια αιτία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αυξάνει τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων, ενώ για τις αναπτυσσόμενες χώρες, η λαϊκή δυσαρέσκεια οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και την γενικευμένη ανασφάλεια για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Μάλιστα η έρευνα εκτιμά πως οι κίνδυνοι θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

 

Όσο η ενεργειακή «καταιγίδα» απλώνεται απειλητικά στην Ευρώπη, κατά το φθινόπωρο και τον επερχόμενο χειμώνα θα αυξηθεί κατά πολύ η ενεργειακή ζήτηση των χωρών, με συνέπεια – εκ των πραγμάτων – να εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο το κόστος ζωής. Επιπλέον, όσες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηρασίας και λειψυδρίας, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμα έναν πολύ κρίσιμο παράγοντα που θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων στις τιμές τροφίμων, κάτι που πιθανώς θα δημιουργήσει κοινωνικές αναταραχές.

Όσο ακόμα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τεκτονικές μεταβολές στην αγροτική παραγωγή και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων εξακολουθούν να δημιουργούν συνθήκες γενικευμένης αστάθειας, που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικοπολιτική αστάθεια στις πιο ευάλωτες χώρες που είναι περισσότερο εξαρτημένες από τις εισαγωγές.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, η συνεχής αύξηση της πείνας και του υποσιτισμού, οι περιορισμένες δυνατότητες κρατικής ενίσχυσης των νοικοκυριών και η αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο θα διαρκέσουν οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι παράγοντες που δημιουργούν ένα γενικευμένο κλίμα αστάθειας που είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί.

Η διατροφική κρίση ακόμη, προβλέπεται να δημιουργήσει σημαντικά μεταναστευτικά κύματα που οπωσδήποτε θα θέσουν σε δοκιμασία την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα των χωρών που αποτελούν «πύλες εισόδου» για τους μετανάστες, όπως είναι η Ελλάδα.

 

Στην λίστα των χωρών με αυξημένο κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η Κύπρος, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Σερβία, η Τουρκία και η Νορβηγία. Επίσης και στις ΗΠΑ διαπιστώνεται κίνδυνος αποσταθεροποίησης.

Διόλου περίεργο, στην Ελλάδα, τη χώρα των διαδηλωτών του… καναπέ, ο κίνδυνος είναι μικρός, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα…

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software