x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ιδού η αλήθεια για τους λιγνίτες: Μόλις μπήκαν στο σύστημα έριξαν άμεσα την τιμή του ρεύματος

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στους λιγνίτες και παραθέτει στοιχεία για το πώς αυτοί κατάφεραν να ρίξουν άμεσα τη τιμή του ρεύματος.

Ο Γ. Αδαμίδης τονίζει ότι είναι «εθνική επιταγή η Πτολεμαΐδα V να μπει σύντομα στο σύστημα ως μονάδα καύσης λιγνίτη. Θα είναι έγκλημα να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου», ενώ αφήνει αιχμές και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας ότι «ο ιδιοκτήτης της χώρας, ξέρετε αυτός που δεν χρειάζεται να ρωτάει κανέναν για το τι κάνει για κάθε θέμα που επηρεάζει τη ζωή δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων, θα επιμείνει όπως έκανε και πρόσφατα στη Βουλή ότι ο λιγνίτης είναι ακριβό καύσιμο. Ένα είναι βέβαιο. Ούτε ο ίδιος πλέον δεν το πιστεύει αλλά παραμένει πιστός στις δεσμεύσεις του για να παραμείνει και στη θέση του».

Η ανάρτηση του Γ. Αδαμίδη

«Τι γίνεται πραγματικά όταν μπαίνουν οι λιγνίτες στο σύστημα… Επειδή υπάρχουν ακόμη δύσπιστοι, καχύποπτοι, αρνητές αλλά και διαστροφείς της πραγματικότητας, γι’ αυτούς όλους η αντικειμενικότητα των στοιχείων παραμένει πάντα απηνής. Σήμερα στις 14:00 μ.μ. η Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλαδή η τιμή χονδρικής με την οποία αγοράζουν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι 99,21 €/MWh. Η τιμή αυτή είναι η μικρότερη που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό γιατί τη συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας οι μονάδες Φυσικού Αερίου έχουν την ελάχιστη παραγωγή ενέργειας ενώ οι λιγνίτες που το προηγούμενο χρονικό διάστημα συμμετείχαν στο ενεργειακό μείγμα με ποσοστά κάτω του 10% τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν ανέβει πάνω από 20% ενώ σήμερα αγγίζουν το 30%. Επομένως η τιμή σήμερα στις 14:00 ουσιαστικά διαμορφώνεται από τους λιγνίτες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πέφτει κάτω από 100 €/MWh όταν η συμμετοχή του εισαγόμενου φυσικού αερίου μειώνεται και η παραγωγή ενέργειας από ελληνικό λιγνίτη αυξάνεται. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα και μάλιστα με όρους αγοράς ότι οι λιγνιτικές μονάδες είναι κατά πολύ φθηνότερες από τις μονάδες Φυσικού Αερίου. Αν μάλιστα η συγκυρία που ζούμε κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το κέρδος από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων θα είναι αμύθητο για τον ελληνικό λαό. Σήμερα οι τιμές Φυσικού Αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές έχουν φθάσει στα 300 €/MWh, γεγονός που σημαίνει ότι οι Οριακές Τιμές Συστήματος στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεπεράσουν τα 600 €/MWh. Με τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων μετά από πολύ καιρό είμαστε οι φθηνότεροι στην Ευρώπη εξαιρουμένης της Πολωνίας (λόγω λιγνιτών) και των Σκανδιναβικών Χωρών. https://www.rae.gr/map-graph/ Βέβαια ο Ιδιοκτήτης της χώρας, ξέρετε αυτός που δεν χρειάζεται να ρωτάει κανέναν για το τι κάνει για κάθε θέμα που επηρεάζει τη ζωή δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων, θα επιμείνει όπως έκανε και πρόσφατα στη Βουλή ότι ο λιγνίτης είναι ακριβό καύσιμο. Ένα είναι βέβαιο. Ούτε ο ίδιος πλέον δεν το πιστεύει αλλά παραμένει πιστός στις δεσμεύσεις του για να παραμείνει και στη θέση του. Για μια ακόμη φορά λέμε: Είναι εθνική επιταγή η Πτολεμαΐδα V να μπει σύντομα στο σύστημα ως μονάδα καύσης λιγνίτη. Θα είναι έγκλημα να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software