Η Ορθόδοξη πίστη γεννά μια σειρά σημαντικών πνευματικών ανθρώπων που δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε, ειδικά μετά τη φυγή τους από τα εγκόσμια.
Μια σημαντική περίπτωση πνευματικού ανθρώπου της εκκλησίας ήταν ο γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας.
«Παιδί μου, δεν θα προλάβω την Πόλη, γιατί, παιδί μου, θα κοιμηθώ στην αρχή των γεγονότων», είπε σε ένα από τα πνευματικά του τέκνα, λίγο πριν την κοίμηση του.
Ο γέροντας Εφραίμ εκοιμήθη σε ηλικία 91 ετών το βράδυ του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου -τοπική ώρα- στην Αριζόνα των ΗΠΑ, όταν στην Ελλάδα ξημέρωνε η 8η Δεκεμβρίου.
Εντελώς συμπτωματικά ήταν η μέρα που ξεκίνησαν όλα, καθώς τότε εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της πανδημίας του κορονοϊού στην κινεζική πόλη Γουχάν.
Ήταν η αρχή των γεγονότων όπως είχε προβλέψει.
Παράλληλα είχε μιλήσει για τον αντίχριστο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα έρθει:
«Όταν θα πάρουμε την Κωνσταντινούπολη, θα περάσουν 33 χρόνια ευημερίας και μετά θα ξεκινήσει η πλήρης αποστασία των ανθρώπων και θα κυβερνήσει ο Αντίχριστος! Δεν είναι ακόμα η εποχή της κυβερνήσεως του Αντιχρίστου, διότι υπάρχουν ακόμα προφητείες που δεν έχουν συμβεί, όπως είναι η κυβέρνηση της 33χρονης βασιλείας του κοιμώμενου Βασιλιά Ιωάννη μετά τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και το πάρσιμο της Κωνσταντινούπολης από τους Ελληνες» είχε πει κάποια άλλη στιγμή, ξετυλίγοντας τις προβλέψεις του, ο γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας.
Το 1979 , μετά από μια επιτυχημένη ποιμαντική πορεία στο Άγιο Όρος, έφθασε στον Καναδά με την ποιμαντική του δράση να εξαπλώνεται στις Η.Π.Α.
Τότε συνελήφθη η ιδέα ίδρυσης ενός μοναστηριού στην Αμερική, ώστε ο απόδημος ελληνισμός να έχει μια μόνιμη βάση πνευματικού ανεφοδιασμού.
Πράγματι άρχισαν ενέργειες και ιδρύθηκαν στην αρχή δύο μοναστήρια, το ένα στο Μόντρεαλ του Καναδά και το άλλο στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Σήμερα υπάρχουν 19 μοναστήρια χάρις τη συμβολή του.
Τα μοναστήρια είναι τα εξής: δύο στη Φλόριντα, δύο στο Τέξας, δύο στο Σικάγο, δύο στη νότια Καρολίνα, ένα στη Νέα Υόρκη, ένα στην Ουάσιγκτον, ένα στην Πενσυλβανία, ένα στην Καλιφόρνια, ένα στο Ιλινόις, ένα στο Μίτσιγκαν, ένα στο Μόντρεαλ, και ένα στο Τορόντο, αφιερωμένα στο Χριστό, στην Παναγία και σε διαφόρους Αγίους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει κατασκευάσει ένα γηροκομείο.
Συνέχισε να είναι πνευματικός πατέρας ιερών μονών στο Άγιο Όρος και 8 γυναικείων μοναστηριών σε όλη την Ελλάδα, αλλά καθώς δεν ήταν πρακτικό να είναι ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, καθώς έλειπε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Βόρεια Αμερική, παραιτήθηκε το 1990.
Εως το τέλος της ζωής του μόνασε στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην έρημο της Αριζόνας, κοντά στο Φλόρενς.
Ο μητροπολίτης Αθανάσιος Λεμεσού είχε πει για τον γέροντα:
«Γνώρισα τον Γέροντα Εφραίμ από την Αριζόνα το 1976 στη Μονή Φιλοθέου.
Και αφού ήταν πνευματικός αδελφός του π. Ιωσήφ του Βατοπεδίου, είχαμε και πολύ στενές σχέσεις. Μπορώ απλά να πω ότι ζήσαμε μαζί του πολλά χρόνια.
Ένα μήνα πριν την κοίμησή του, πήγα στην Αριζόνα και μπορώ να σας πω ότι η τελευταία μας συνάντηση ήταν η πιο σημαντική για μένα. Τότε ήταν που ένιωσα ιδιαίτερα και συνειδητοποίησα πόσο μεγάλος άγιος ήταν αυτός ο άνθρωπος. Ήταν η προσωποποίηση της αδιάλειπτης προσευχής. Προσευχόταν συνεχώς, δείχνοντάς μας τον δρόμο αυτής της αδιάλειπτης προσευχής.
Ήταν ένας πολύ ζεστός, γεμάτος χάρη άνθρωπος. Ήταν γεμάτος με πνεύμα αυτοθυσίας και αγάπης για κάθε άνθρωπο. Ήταν επίσης ένας αξιόλογος πνευματικός θεραπευτής. Όπου χρειαζόταν πνευματική «επέμβαση», την έκανε χωρίς καμία αμφιβολία».