x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Μαθήματα Ιστορίας: Ο θυμός του Πατριάρχη Παύλου και το ηθικό δίδαγμα

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας τόσο ειρηνικός άνθρωπος, όπως ο  Σέρβος Πατριάρχης Παύλος - που έζησε στην εποχή της Γιουγκοσλαβίας - θα μπορούσε να θυμώσει. Το ειρηνικό πνεύμα του, η ανυποχώρητη προσήλωσή του στην εντολή, «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί…», δεν ταιριάζει καθόλου με εκδηλώσεις θυμού.

Ωστόσο η φύση του θυμού μπορεί να ποικίλλει: Υπάρχει θυμός που κάνει τον ήλιο να δύει (προς. Εφέσιους. 4:26), και υπάρχει δίκαιος θυμός. Ο αρχιμανδρίτης Γιόβαν, φίλος και συναγωνιστής του αγίου ιεράρχη θυμάται μια σημαντική ιστορία με πρωταγωνιστή τον Πατριάρχη Παύλο. 
 
Ακολουθεί είναι η σύντομη ιστορία του:
   
Την εποχή των άθεων κομμουνιστικών αρχών στη Γιουγκοσλαβία, ο τότε επίσκοπος Παύλος δεν πήγε ποτέ να ψηφίσει. Θυμάμαι, κάπου στο 1970, είχε προγραμματιστεί μια άλλη «ελεύθερη έκφραση της βούλησης των εργαζομένων» κάποια Κυριακή. Ο Παύλος έφυγε για να λειτουργήσει στην Πρίστινα  Τον συνόδεψα στη στάση του λεωφορείου και παίρνοντας την ευλογία του, ρώτησα:

«Τι πρέπει να πω στις αρχές αν ρωτήσουν (και θα το κάνουν) εάν τελικά ο Επίσκοπος Παύλος έρχεται να ψηφίσει;»

«Πες τους ότι ο επίσκοπος είναι εκτός πόλης και δεν ξέρεις πότε θα επιστρέψει».

Περίπου στις 10:00 ήρθαν δύο αστυνομικοί και ρώτησαν πού ήταν ο Παύλος και πότε θα ψηφίσει. Τους είπα ότι δεν ήταν εκεί, ότι ήταν στο δρόμο και δεν ήξερα πότε θα επέστρεφε. Δεν με πίστεψαν:

«Τον είδαμε στο κτίριο της Επισκοπής σήμερα το πρωί. Είναι σίγουρα εκεί.»

Εξήγησα ότι ναι, ήταν, αλλά εγώ ο ίδιος τον συνόδεψα μέχρι τη στάση του λεωφορείου.

«Λοιπόν», είπαν, «πότε θα επιστρέψει;»

«Δεν ξέρω», απάντησα, «και ο ίδιος ο Παύλος δεν το ξέρει».

Ο επίσκοπος επέστρεψε περίπου στις 5:00 μ.μ. Μόλις μπήκε στο κτίριο διοίκησης της επισκοπής, με το επισκοπικό του επιτελείο να ακολουθεί, οι ίδιοι δύο αστυνομικοί εισέβαλαν μέσα, απαιτώντας από τον ιερέα να δείξει αστική συνείδηση και να λάβει μέρος στην ψηφοφορία. 
 
Ο Παύλος προφανώς δεν ένιωθε καλά.

«Μόλις επέστρεψα», είπε. «Κουράστηκα στην πορεία και πρέπει να ξεκουραστώ».

Οι αστυνομικοί έφυγαν, αλλά μια άλλη ομάδα οργάνων της τάξης εμφανίστηκε δέκα λεπτά αργότερα, καλώντας επίμονα τον Παύλο στο εκλογικό τμήμα. Τους απάντησε:

«Μόλις είπα στους συναδέλφους σας ότι πρέπει να ξεκουραστώ μετά από έναν μακρύ δρόμο. Σας παρακαλώ, αφήστε με».

Βγήκαν και αυτοί έξω.

Να σημειώσω ότι όσο κουρασμένος κι αν ήταν, ο Παύλος δεν ξεκουραζόταν ποτέ ξαπλωμένος. Καθόταν σε μια καρέκλα, διάβαζε κάτι, κρατούσε κάποιες σημειώσεις ή κάτι τέτοιο. Μετά το δείπνο, συνήθως κατεβαίναμε στην αυλή και ή κόβαμε ξύλα, ή μαζεύαμε λίγο πριόνι, είτε φορτώναμε κάρβουνο. Αλλά αυτή τη φορά, ο επίσκοπος Παύλος κάθισε στην κουζίνα και πήρε ένα μήλο, λίγους ξηρούς καρπούς και ένα ποτήρι νερό. Κάθισε ήσυχος, ξεκουραζόταν.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, ένα τρίτο ζευγάρι αστυνομικών εμφανίστηκε με  επίμονη πρόσκλησή. Αυτή τη φορά, ο επίσκοπος Παύλος σηκώθηκε, βγήκε στο διάδρομο και φώναξε πολύ αυστηρά και δυνατά, σχεδόν γρυλίζοντας, σαν να επέπληξε μερικά κακομαθημένα παιδιά.

«Ήδη δύο φορές σου είπα να με αφήσεις ήσυχο. Μόλις επέστρεψα από ένα ταξίδι. Πρέπει να ξεκουραστώ, και αυτή είναι η τρίτη φορά που με ενοχλείς ήδη! Σε παρακαλώ, φύγε από εδώ και πες στους ανθρώπους σου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω».

Οφείλω να ομολογήσω, δεν είχα δει ποτέ τον Παύλο τόσο αυστηρό και θυμωμένο. Ανησυχούσα ότι θα βρισκόταν σε μπελάδες για μια τέτοια  συμπεριφορά προς τις αρχές, αλλά δόξα τω Θεώ, όλα τελείωσαν. 
 
Λίγες μέρες αργότερα, όταν ήμουν στο μοναστήρι άκουσα μια συνομιλία μεταξύ του Αρχιμανδρίτη Μακαρίου (Πόποβιτς) και του Μίλος Βούγιοβιτς, του επικεφαλής του περιφερειακού κλάδου της Διοίκησης Κρατικής Ασφάλειας της Γιουγκοσλαβίας. 
 
Ο Βούγιοβιτς υπογράμμισε:

«Κυρίως, θα ήθελα να μάθω τι πιστεύει ο Παύλος για εμάς, τους κομμουνιστές».

Θυμήθηκα αμέσως πώς ο σπίσκοπος έδιωξε τους αστυνομικούς, πώς δεν πήγε στο εκλογικό τμήμα. Όταν επέστρεψα στο Πρίζρεν, μετέφερα στον Παύλο για αυτή τη συζήτηση. Ένιωθα ότι έπρεπε να του πω για αυτό, για το πώς σκέφτονταν οι άθεες αρχές γι 'αυτόν. Αλλά αντί για ευγνωμοσύνη, ο Παύλος είπε πολύ αυστηρά:

«Ούτε λέξη για αυτό. Δεν θέλω να ξέρω!»

Ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια του και σπάνια έλεγε σε κανέναν τις σκέψεις του για τους κομμουνιστές. Μερικές φορές μας έλεγε:

«Δεν θέλω να εμπλακώ με κανέναν από τις αρχές. Δεν θέλω να εμπλακώ στις υποθέσεις τους ή να ζητήσω με τις υπηρεσίες τους, ωστε να αναγκαστώ αργότερα να παρασυρθώ από αυτούς. Δεν θέλω να είμαι «στην τσέπη τους» Επομένως, σας ικετεύω, προσέξτε τον εαυτό σας—τι κάνετε και τι λέτε».
 
Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι η εκκλησία δεν πρέπει να εμπλέκεται με την πολιτική και την εξουσία. Επιβάλλεται να είναι ανεξάρτητη και να φωτίζει το δρόμο της πίστεως και την πνευματική αναγέννηση των πιστών.


e-genius.gr ...intelligent web software