x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Στις 29 Μαΐου του 1453 χάθηκε η ελευθερία

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Στις 29 Μαΐου του 1453 χάθηκε η ελευθερία, η ανεξαρτησία ενός λαού, του Ελληνικού, που τόσα είχε προσφέρει και σε άλλες χώρες. Τότε δημιουργήθηκε το “Ανατολικό Ζήτημα” που μέχρι σήμερα απασχολεί αρκετές χώρες. Προβλέποντας την καταστροφή που πλησίαζε την πόλη και την μεγάλη επίθεση που ξεκινούσε, ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, με θρησκευτική πίστη και ευλάβεια απευθύνθηκε στους υπερασπιστές της Βασιλεύουσας: “Σεις ευγενέστατοι άρχοντες, εκλαμπρότατοι δήμαρχοι, στρατηγοί και στρατιώτες και όλος ο τίμιος λαός, γνωρίζετε ότι έφθασε η ώρα που ο εχθρός της πίστης μας αποφάσισε με κάθε τέχνη και τρόπο να μας καταστρέψει. Σε σας παραδίνω τη λαμπρότατη και περίφημη αυτή πόλη, και πατρίδα μας και βασιλεύουσα των πόλεων. Γνωρίζετε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να πεθάνουμε παρά να ζούμε: Πρώτον για την πίστη μας και την ευσέβεια, δεύτερον για την πατρίδα, τρίτον για τον βασιλέα και τέταρτον για τους συγγενείς και φίλους...”. Τότε όλοι με αναφιλητά και δάκρυα φώναξαν: “Αποθάνομεν υπέρ του Χριστού Πίστεως και της πατρίδας μας.”

Τις ίδιες χρονικές στιγμές ο Μωάμεθ ο πολιορκητής έλεγε τα δικά του σχόλια στους δικούς του ανθρώπους που επιθυμούσαν να μπουν στη Βασιλεύουσα. Στόχος τους ήταν να παραλάβουν μεγάλα κέρδη και να κατακτήσουν τα πάντα από την υπέροχη πόλη...

Δυο λόγοι, δυο κόσμοι! Ο πρώτος εξέφραζε το πνεύμα της θυσίας για τον Χριστό την πίστη την αγία ... και την πίστη να υπερασπιστεί την πατρίδα που τόσο φρόντιζε και τιμούσε. Πραγματικά, ένα μεγάλο χάος χώριζε τους δύο κόσμους. Οι Χριστιανοί δούλεψαν δημιουργώντας μια υπέροχη πόλη και οι άλλοι ήθελαν να την κάνουν δική τους. Στις αρχές Απριλίου 1453 ο Μωάμεθ συγκέντρωσε μία τεράστια στρατιά κάτω από τα τείχη της πόλης. Απέναντί του τάχθηκε το ισχυρότερο τμήμα των υπερασπιστών με επικεφαλής τον ίδιο τον Αυτοκράτορα και τον γενναίο πολέμαρχο Ιουστινιάνη. Η υπεροχή των Τούρκων ήταν μεγάλη (ο Χαλκοκονδύλης έγραψε για 400.000. Ο Δούκας αναφέρθηκε σε 265.000 ή 258.000 όπως αναφέρει ο Φραντζής). Ήταν τουλάχιστον δεκαπλάσιοι των Βυζαντινών. Στις 24 Απριλίου ο Κωνσταντίνος απέρρριψε την πρόταση του Μωάμεθ να του παραδώσει την Πόλη.

Το βράδυ της 28ης Μαΐου τελέστηκε με μεγάλη συγκίνηση η τελευταία χριστιανική ακολουθία στην Αγίας Σοφία. Όλοι οι χριστιανοί, ο αυτοκράτορας, γερουσιαστές, ευγενείς και πλήθος λαού ύψωσαν την ψυχή τους στον Θεό!

Ξημερώματα της Τρίτης 29 Μαΐου του 1453, οι Τούρκοι εξαπέλυσαν την τελική επίθεση από τρεις πλευρές ρίχνοντας δυνάμεις εναντίον της πύλης του Αγίου Ρωμανού που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Παρά την ηρωική τους προσπάθεια οι Βυζαντινοί δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα τείχη, ιδιαίτερα όταν οι Τούρκοι βρέθηκαν πίσω τους περνώντας από την Κερκόπορτα, που είχε μείνει ανοικτή κατά λάθος. Στην πόλη του Αγίου Ρωμανού τραυματίστηκε και έφυγε από τη ζωή ο Ιουστινιάνης. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας έπεσε νεκρός και πέρασε στο θάνατό του ο θρύλος: “μαρμαρωμένος βασιλιάς”.

Ο Αθηναίος ιστοριογράφος Λ. Χαλκοκονδύλης στο σύγγραμά του “Βυζαντίου Άλωσις” γράφει: “Με την αυγή άρχισε η επίθεση και η μάχη ξεκίνησε σε όλα τα σημεία της πόλης. Οι βάρβαροι πολεμούσαν με δύναμη. Στο τείχος του λιμανιού οι Έλληνες αμύνονταν πολύ καλά και απώθησαν τους Τούρκους... Όμως πολλούς Έλληνες σκότωσαν μέσα στον Ναό...

Η Άλωση της Βασιλεύουσας επισφράγισε το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Χάθηκε αυτή η ανθρωπότητα που είχε θεμελιώσει το ευρωπαϊκό πνεύμα. Χάθηκαν σημαντικά αξιώματα πολλών αιώνων: Της Ανεξαρτησίας, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας. Χάθηκε ο νεότερος ελληνικός πολιτισμός των 15 αιώνων μέσα σ' αυτόν τον θαυμάσιο χώρο.

Η 29 Μαΐου 1453 είναι η Επέτειος των Επετείων!

Ποιος να διηγηθεί τα δάκρυα και τους θρήνους...!”

Κι ένας ξύλινος ή πέτρινος άνθρωπος, ακόμα θα έκλαιγε. Με αυτά τα λόγια περιγράφει την άλωση της Πόλης ο ιστορικός συγγραφέας και αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής Γ. Φραντζής, (Κωνσταντινούπολη 1401 – Κέρκυρα 1480). Ήταν Βυζαντινός αξιωματούχος και ιστορικός συγγραφέας για το χρονικό της άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Αυτό τον πόνο για τον “ακρωτηριασμό” της Ορθοδοξίας τον νοιώθει κάθε Έλληνας που επισκέπτεται σήμερα την Πόλη, ξένος σήμερα, που γνωρίζει ότι κάποτε ήταν δική του... των προγόνων του...

Σήμερα η Κωνσταντινούπολη είναι πολύ διαφορετική από την άλλοτε πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με τους περίλαμπρους ναούς και τους σαράντα χιλιάδες κατοίκους. Η σημερινή πόλη έχει δώδεκα εκατομμύρια κατοίκους, ίσως και περισσότερους. Η κοινωνία έχει Τούρκους, Εβραίους, Αρμένιους, Έλληνες και μετανάστες από κάθε γωνιά της Ασίας.

Όπως αναφέρει ο Στράβων: (αρχαίος Έλληνας ιστορικός και φιλόσοφος γεννήθηκε το 63 π.Χ. και έφυγε από τη ζωή το 23 μ.Χ.) αυτή η πόλη είχε αρχηγό τον... μυθικό “Βύζαντα” κι έτσι η πόλη που αρχικά κτίστηκε στην ασιατική ακτή του Βοσπόρου... μήπως πήρε αυτό το όνομα Βυζάντιο από τον μυθικό Βύζαντα; (Μύθος;)

Κερκόπορτα

Συνέβη κάτι το απίστευτο. Οι Τούρκοι δεν είχαν καταφέρει να νικήσουν και να αποκτήσουν την Πόλη αφού τριγύρω τα τειχίσματα ήταν μεγάλα κτίσματα και ήταν το περίφραγμα και η ασφάλεια της Πόλης. Καθώς τριγύριζαν και προσπαθούσαν μερικοί να σκαρφαλώσουν σε κάποιο τείχος, ανακάλυψαν πως μια από τις πύλες του κάστρου ήταν ανοιχτή. Ήταν (και είναι ακόμα) η Κερκόπορτα. Ήταν μια πόρτα που την χρησιμοποιούσαν, σε καιρό ειρήνης, οι πεζοί όταν όλες οι μεγάλες πύλες ήταν κλειστές. Οι Τούρκοι, μια μεγάλη ομάδα έτρεξε μέσα, και άρχισαν την επίθεση. Μερικοί στρατιώτες βλέποντας τόσους Τούρκους να περνούν φώναζαν: “Εάλω η πόλις”. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ' με αρκετούς άνδρες του στρατού ρίχνεται στους εισβολείς, ορμά εμπρός, φωνάζει, εναντίον των Τούρκων, αλλά βλέποντας να κυριεύεται η Πόλη φωνάζει με σπαραγμό: “Η Πόλις κυριεύεται και εγώ ζω ακόμη;”. Την ίδια στιγμή τον χτύπησαν και... ο τελευταίος αυτοκράτορας έπεσε ηρωικά μπροστά στην πύλη του Αγίου Ρωμανού. Έτσι έφυγε και η βασίλισσα των πόλεων, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία επί 1.129 χρόνια, όπως έγραψαν οι ειδικοί του κόσμου, υπήρξε το πιο πολιτισμένο κράτος του κόσμου. Την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ακολούθησε η κατάκτηση και υπολοίπων τμημάτων του Ελληνισμού.

Το Δεσποτάτο του Μυστρά (1460), η Αθήνα (1456), η Λέσβος, η Σάμος, η Εύβοια κ.α. Μερικοί ελληνικοί χώροι και μερικά νησιά των Κυκλάδων (όπως η Σύρος κ.α.) δεν κατέλαβαν οι Τούρκοι. Σε μερικές χώρες (και ελληνικές) απλώθηκε η μαύρη σκλαβιά τεσσάρων αιώνων της τουρκικής κυριαρχίας.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software