x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κερκύρας Νεκτάριος: H προσφορά κάθε δώρου στον γεννηθέντα Κύριο μας, αντιπροσωπεύει και κάτι ξεχωριστό

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Εορτή της Σύναξης της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάστηκε μάσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στον ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσης στο προάστιο της Κέρκυρας, τον Ποταμό.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι ευλαβείς ενορίτες και πολλοί προσκυνητές της Υπεραγίας Θεοτόκου κατά την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Η ενορία ποιμαίνεται από τον ρέκτη πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Πετράκη, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει δώσει νέα πνοή στην ενορία, στον τομέα της Νεότητας, της φιλανθρωπίας και πολλών άλλων δραστηριοτήτων.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ομίλησε στο εκκλησίασμα για το περιεχόμενο της εορτής, και το χώρισε σε τρία σημεία.

Το πρώτο είναι η τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου. Εκείνη η οποία έπαιξε πρωταρχικό ρόλο, συνεργασθείσα με τον πανάγιο Θεό, προκειμένου να αποκαλυφθεί το αποκεκρυμμένον μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας του θεού, που έμελλε να χαρίσει την σωτηρία στον άνθρωπο και να τον απαλλάξει από την καταδίκη του θανάτου, της φθοράς, του φόβου και της απελπισίας.

Διότι η φθορά ήλθε στον κτιστό άνθρωπο ως δημιούργημα του θεού, από την παρακοή και την καταφρόνηση του θεού, με τον οποίο ο άνθρωπος κοινωνούσε στην αρχέγονη κατάσταση αγαπητικά με τον θεό. Η αιτία ήταν η Εύα, η οποία έφερε το χάσμα μεταξύ θεού και ανθρώπου.

Τώρα η Παναγία μας, ως νέα Εύα γίνεται ο διαμεσολαβητής μεταξύ του ακτίστου θεού και της κτιστής ανθρώπινης φύσεως, προκειμένου ο άνθρωπος να ανακτήσει την κοινωνία με τον Θεό και να κοινωνήσει πλέον όχι αγαπητικά, αλλά μετέχοντας στην θεϊκή φύση.

Το δεύτερο γεγονός είναι η προσκύνηση των μάγων, όπου η προσφορά κάθε δώρου στον γεννηθέντα Κύριο μας, αντιπροσωπεύει και κάτι ξεχωριστό. Η σμύρνα, που συμβολίζει τον θάνατο αλλά ο Χριστός αντιπροσφέρει την Αθανασία.

Ο χρυσός, που συμβολίζει την εξουσία, και ο Κύριος αντιπροσφέρει την επουράνια Βασιλεία Του. Το λιβάνι που συμβολίζει την προσφορά, καταργεί την πολυθεΐα και την ειδωλολατρία, και ο Χριστός μας χαρίζει την Λατρεία στον αληθινό Θεό.

Το τρίτο γεγονός είναι η σφαγή των νηπίων από διετούς και κατωτέρω, με την προσταγή του αιμοβόρου και αιμοστάκτου Ηρώδου.

Σήμερα μετά από τόσους αιώνες επαναλαμβάνονται τα τρομερά εγκλήματα των εξουσιαστών επάνω στη γή, με τις αιματοκυλήσεις των πολέμων που οδηγούν τους λαούς σε αυτές τις πολεμικές συρράξεις.

Αλλά και σε μικρότερη κλίμακα δυστυχώς, η απερισκεψία των νέων ανθρώπων οι οποίοι φονεύουν τα παιδιά τους πριν ακόμη γεννηθούν.

Σήμερα λοιπόν μας δίνεται η δυνατότητα να αναθεωρήσουμε τις αποφάσεις στη ζωή μας, και να ζήσουμε την αναγεννημένη εν Χριστώ ζωή, η οποία οδηγεί στην Λύτρωση και στην απαλλαγή, από όλες αυτές τις ζοφερές καταστάσεις, είτε σε μεγαλύτερη κλίμακα είτε σε μικρότερη, και κυρίως εντός της Πατρίδας μας.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος, εξέφρασε την χαρά του που για μια ακόμη φορά βρέθηκε στην ενορία της Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσης του Ποταμού, και κοινώνησε εν Χριστώ με τους ευλογημένους ενορίτες.

Ευχήθηκε δε, το νέο έτος 2023 να είναι απαλλαγμένο από την ποικίλη κακία και την αμαρτία του κόσμου, που δυστυχώς έχουν σημαδέψει την ανθρωπότητα.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software