x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Την απαγόρευση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συζητά το ουκρανικό κοινοβούλιο

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας θα συζητήσει νομοσχέδιο που επιδιώκει να καταστήσει εντελώς παράνομες τις δραστηριότητες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίαςστο έδαφος της Ουκρανίας, καθώς βουλευτές επιμένουν ότι η εκκλησία αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας.

Το νομοσχέδιο προτάθηκε από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης του πρώην προέδρου, Πιότρ Ποροσένκο, του οποίου την κίνηση ανακοίνωσε στο Facebook η συμπρόεδρος του κόμματος, Ιρίνα Γκεραστσένκο. Σύμφωνα με την τελευταία, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «δεν είναι εκκλησία, αλλά μια ιδεολογική οργάνωση για την προβολή του ρωσικού κόσμου».

Η προτεινόμενη νομοθεσία επιδιώκει να θέσει εκτός νόμου τις δραστηριότητες όλων των θρησκευτικών οργανώσεων και ιδρυμάτων που αποτελούν μέρος ή αναγνωρίζουν την υποταγή τους στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «σε θέματα εκκλησιαστικών κανόνων, σε οργανωτικά και άλλα θέματα».

«Η απελευθέρωση της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένα ακόμη βήμα προς μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία», κατέληξε η Γκεραστσένκο.

Καθώς το νομοσχέδιο υποβαλλόταν στο κοινοβούλιο, η υπηρεσία ασφάλειας της Ουκρανίας, η SBU, πραγματοποίησε έφοδο στη Λαύρα του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να στεγάζει Ρώσους σαμποτέρ και όπλα.

Σήμερα, η SBU ανέφερε ότι βρήκε «φιλορωσική λογοτεχνία», μετρητά και «ύποπτους Ρώσους πολίτες» κατά τη διάρκεια της επιδρομής της. Πάνω από 50 άτομα φέρεται να υποβλήθηκαν σε «εις βάθος συνεντεύξεις αντικατασκοπείας» με τη χρήση πολυγράφου.

Το Πατριαρχείο Μόσχας καταδίκασε την επιδρομή, λέγοντας ότι ήταν μια ακόμη προσπάθεια «εκφοβισμού» των ορθοδόξων πιστών. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ουκρανία «βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε πόλεμο με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία» και ότι η έφοδος της SBU ήταν «ένας άλλος κρίκος στην αλυσίδα των στρατιωτικών ενεργειών κατά της Ρωσικής Ορθοδοξίας».



e-genius.gr ...intelligent web software