x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Εκκλησιαστικός διχασμός όπως στην Ουκρανία: Παράνομες ενέργειες εις βάρος των Λετονών Ορθοδόξων

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το Κέντρο για την Προστασία της Χριστιανικής Ταυτότητας (ΚΠΧΤ), με έδρα το Βελιγράδι, διαμαρτύρεται για τις ενέργειες του Προέδρου της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς, ο οποίος υπέβαλε στο Κοινοβούλιο της χώρας και εκείνο υιοθέτησε τροποποιήσεις ως προς τη νομική υπόσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Λετονίας, που έχει έως σήμερα καθεστώς αυτοδιοικούμενης υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Το καθεστώς αυτό είχε χορηγηθεί το 1921 και επαναβεβαιώθηκε το 1992, χωρίς έκτοτε να υπάρξει αμφισβήτησή του.
«Από νομική άποψη η υιοθέτηση του σχετικού νόμου αποτελεί αναμφίβολα κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος της Λετονίας και της τρέχουσας αρχής του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους», αναφέρει η έκκληση, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Κέντρου Διογένη Βαλαβανίδη, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ιντερφάξ».

Μόνο ως «παραλογισμός και κυνισμός», επισημαίνεται, μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι κλήθηκε να αποφασίσει το καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας ένα Κοινοβούλιο όπου η πλειοψηφία είναι Καθολικοί και Λουθηρανοί, ενώ οι Ορθόδοξοι είναι μειοψηφία.
Αναλύοντας τις νομοθετικές τροποποιήσεις, που πρότεινε ο Πρόεδρος της Λετονίας, το ΚΠΧΤ σημειώνει ότι αυτές δικαιολογούνται με παράλογα «επιχειρήματα» ότι δήθεν το υποτιθέμενο σημερινό καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Λετονία αποτελεί «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

«Θα θέλαμε να γνωρίσουμε πώς μπορεί να τεκμηριωθεί αυτός ο ισχυρισμός, δεδομένου ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας ουδόλως έχει δείξει, ούτε δείχνει οποιαδήποτε δείγματα απειθαρχίας προς το κράτος», αναφέρει το Κέντρο στην ανακοίνωσή του. «Ποια θα ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, εάν, για παράδειγμα, στη Ρωσική Ομοσπονδία ψηφιζόταν ξαφνικά νόμος, που απαγορεύει στους Καθολικούς να υπάγονται στον επίσκοπο της Ρώμης, δηλαδή στον Πάπα; Θα πρέπει να υπενθυμιστεί σε όλους όσοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε τέτοια βήματα ότι ήρθε ο καιρός να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι η εποχή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, όταν η μοναρχική εξουσία μπορούσε να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις, ανήκει στο μακρινό παρελθόν».

Η έκκληση του Κέντρου Προστασίας της Χριστιανικής Ταυτότητας θίγει επίσης και τις αιτίες, όπως αναφέρει, της σημερινής διάσπασης στην ενότητα του ορθοδόξου κόσμου. Τονίζεται ότι αυτή ξεκίνησε με την «καταστροφική απόφαση» του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”, ενώ η αναγνώρισή της, που επακολούθησε από τους επικεφαλής άλλων ελληνόφωνων Εκκλησιών, περιγράφεται ως «εθνοφυλετισμός», ο οποίος καταδικάστηκε όχι μόνο στη Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως το 1872, αλλά και από τους μετέχοντες στη Σύνοδο της Κρήτης το 2016, οι οποίοι αποτίμησαν το φαινόμενο ως «αίρεση» και «δηλητήριο φιδιού», το οποίο καταστρέφει την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο «αναγνωρίζοντας τη λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος έθεσε τον εαυτό του πάνω από τον Κύριο Ιησού Χριστό, πάνω από τους Αποστόλους, πάνω από την Οικουμενική Σύνοδο και τους Αγίους Πατέρες, που μας κληροδότησαν τους ιερούς κανόνες», αναφέρει η ανακοίνωση, που παραθέτει το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ».

«Όσον αφορά στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «χορηγούσε αυτονομία και ανεξαρτησία στις Εκκλησίες των κρατών, που διαχωρίστηκαν από τη Ρωσία». «Αντιθέτως από το 1918, όταν η Λετονία απέκτησε την ανεξαρτησία της, άρχισε να διώκει τους Ορθόδοξους και να απαιτεί τον διαχωρισμό τους από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, την Μητέρα-Εκκλησία τους. Κατά τη δεκαετία του 1920, οι λετονικές Αρχές οικειοποιήθηκαν 28 ναούς, έκλεισαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Εκκλησίας και δήμευσαν το ένα τέταρτο της ακίνητης περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές στη Λετονία και τη Ρωσία, η Κληρικολαϊκή Σύνοδος της Λετονίας, που συνήλθε στις 20 Οκτωβρίου στη Ρίγα, αποφάσισε να απευθυνθεί στο Πατριαρχείο Μόσχας για να ζητήσει την αυτοκεφαλία της, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες από το νόμο σχετικές αλλαγές στον καταστατικό της χάρτη, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα.

Σχολιάζοντας εκ μέρους του Πατριαρχείου Μόσχας τις «βεβιασμένες», όπως περιγράφονται, αλλαγές, ο αρμόδιος μητροπολίτης Παύλος δήλωσε ότι «οι αποφάσεις του λετονικού Σέιμ ελήφθησαν χωρίς καμία διαβούλευση με την Εκκλησία και αφορούν μόνο στο εκκλησιαστικό νομικό καθεστώς στη Λετονία», αποτελούν δε μια «λαϊκιστική απόφαση», η οποία «παραβιάζει βάναυσα την αρχή της μη εμπλοκής του κράτους στις εσωτερικές εκκλησιαστικές υποθέσεις, αλλά και δεν συμβάλει στην ενότητα της κοινωνίας».

Κατά τη Ρωσική Εκκλησία οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος «μιας συνεχιζόμενης πολιτικής για τη διακοπή κάθε σχέσης με τη Ρωσία, ακόμη και εκείνων, που δεν έχουν ουδεμία συνάφεια με τις εν εξελίξει πολεμικές ενέργειες», γι’ αυτό και το Πατριαρχείο Μόσχας καλεί τους Ορθοδόξους πιστούς της Λετονίας «να διατηρήσουν τη χριστιανική τους ηρεμία και ενότητα, ακόμη και στους καιρούς της ενεργού πιέσεως της κυβέρνησης σε κάθε τι ρωσικό, που ακόμη έχει διατηρηθεί στη Λετονία».

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040



e-genius.gr ...intelligent web software