x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κύπρος: Εκλογές για νέο Αρχιεπίσκοπο στις 18 Δεκεμβρίου

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Για πρώτη φορά με τη χρήση ψηφοδελτίου, θα διεξαχθούν οι κυπριακές αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Στα ψηφοδέλτια θα υπάρχουν φωτογραφίες και θα αναγράφονται τα ονόματα των ενδιαφερόμενων Αρχιερέων και Επισκόπων, για να πληρώσουν την κενωθείσα θέση του Πρωθιεράρχη της κυπριακής Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχιεπισκοπικός θρόνος παρέμεινε κενός, μετά την κοίμηση του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, Χρυσόστομου του Δευτέρου.

Τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου ανακοίνωσε ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος τόνισε πως εάν υπάρξουν ανυπέρβλητες δυσκολίες θα συνέλθει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος για να μετακινήσει την ημερομηνία διεξαγωγής των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών.

Όπως είπε, οι ενδεχόμενες δυσκολίες εναπόκεινται στο ενδεχόμενο υποβολής ενστάσεων από τους Αρχιερείς, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν από την Ιερά Σύνοδο.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε επίσης να τροποποιήσει τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και να διενεργήσει τις εκλογές για πρώτη φορά με τη χρήση ψηφοδελτίου, στο οποίο θα υπάρχουν τα ονόματα και οι φωτογραφίες των ενδιαφερόμενων Επισκόπων.

Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2022

Τα εκλογικά κέντρα θα στελεχώνουν δημόσιοι λειτουργοί, ενώ θα υπάρχουν εκπρόσωποι των υποψηφίων για εποπτεία της διαδικασίας.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους με το πιστοποιητικό βάφτισης.

Σύμφωνα με τη Romfea.gr o εκλογικός κατάλογος θα καταρτιστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού αφαιρεθούν Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι και Μαρωνίτες θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για να δοθεί χρόνος υποβολής ενστάσεων από αλλοδαπούς και οποιονδήποτε άλλο που δεν περιλαμβάνεται. Ο χρόνος υποβολής ενστάσεων είναι τρείς ημέρες μετά την δημοσιοποίηση του καταλόγου.

Δικαίωμα αίτησης για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο θα έχουν όσοι υποβάλουν πιστοποιητικό βάπτισης ή άλλο δικαιολογητικό (πχ: γάμου) που να αποδεικνύει ότι είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Ερωτηθείς ο Μητροπολίτης Πάφου γιατί εφόσον πρόκειται για περίπλοκη διαδικασία, οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές δεν ορίστηκαν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων απάντησε το εξής: "Δεν θέλησαν κάποιοι αδελφοί να πάμε μετά τα φώτα, γιατί όταν κάποιοι είναι έτοιμοι δεν θέλουν να δώσουν χρόνο στους άλλους να ετοιμαστούν, είναι ανθρώπινο".

Την ημέρα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών προγραμματίζεται επίσης η τέλεση του 40ημερου μνημοσύνου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ενδέχεται ωστόσο να μετακινηθεί για το Σάββατο.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software