x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κύπρος: Το τελευταίο αντίο στον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Χρυσόστομο

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Με τιμητικές βολές ενταφιάστηκε στην κρύπτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Η κατακόμβη είναι κάτω ακριβώς από την Αγία Τράπεζα του νέου Καθεδρικού Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα, η οποία κατασκευάστηκε με σαφείς οδηγίες και αυστηρή επίβλεψη του μακαριστού Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Το Σάββατο, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, υπό τον εθνικό ύμνο, τους πένθιμους ήχους των καμπάνων και εμβατηρίων από τη φιλαρμονική της Αστυνομίας Κύπρου.

Δείτε εκόνες εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=84QDtSYM3RI

Στον ιστορικό λόγο του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε λόγο για την απώλεια ενός γενναίου στρατιώτη της Εκκλησίας, έναν σόφρωνα χειριστή των εκκλησιαστικών θεμάτων, έναν ελεήμονα και φιλάνθρωπο. Τετρακόσια χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας στην Κύπρο, ο Βαρθολομαίος έφτασε στο νησί για να προστεί στην εξόδιο Ακολουθία. 

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε σε πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο για να αποχαιρετίσει έναν προσωπικό του φίλο και σημείωσε τις ρηξικέλευθες αποφάσεις του που αποκατέστησαν το κύρος της κυπριακής Εκκλησίας με την ανασύσταση Μητροπόλεων και Επισκοπών και την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής. 

Χαρακτηρίζοντας την τουρκική εισβολή ως "γνωστές τραγικές περιπέτειες της νήσου στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα" ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε τις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για επαναπατρισμό θρησκευτικών και ιστορικών θησαυρών που κλάπηκαν από τις κατεχόμενες περιοχές. 

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρθηκε στην μεγάλη αγάπη του μακαριστού Χρυσόστομου "προς την μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπολεως."

Σημείωσε μάλιστα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος όταν μετέβη για πρώτη φορά στο Φανάρι το 2010, συλλειτούργησε με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, κάτι που δεν είχε πράξει ο προκάτοχος του που όταν επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη παρέστη σε Θεία Λειτουργία.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο για την παραχώρηση κτιρίου στις Βρυξέλλες, στην οποία σήμερα στεγάζεται αντιπροσωπεία του Φαναρίου.



e-genius.gr ...intelligent web software