x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ρωγμές στην Ορθοδοξία: Οι Πολωνοί δεν αναγνωρίζουν το ουκρανικό αυτοκέφαλο

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Την μη αναγνώριση των χειροτονιών της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν αποδέχθηκε για ακόμη μια φορά η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας, η οποία ζητά και πάλι να πραγματοποιηθεί Σύναξη Προκαθημένων για το εν λόγω ζήτημα.

Συγκεκριμένα στα τέλη Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα προέβη σε δήλωση σχετικά με την Ουκρανία, όπου χαρακτήρισε «καταστροφική» τη δραστηριότητα του επικεφαλής της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφανίου και επιβεβαίωσε τη μη αναγνώριση του κανονικού κύρους των χειροτονιών αυτής.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδιοργανώσει εντελώς την ομαλή ζωή στη χώρα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Κατά τρόπο ιδιαίτερο τούτο αφορά και τη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Ορθοδοξία στην Ουκρανία υπέστη διχασμό με τους ορθοδόξους να αισθάνονται πολλές φορές χαμένοι. Λυπούμαστε γι’αυτό, διότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει αρνητικά και την Παγκόσμια Ορθοδοξία» - αναφέρει η δήλωση της Ιεράς Συνόδου.

Σε άλλο σημείο η Εκκλησία της Πολωνίας, αναφέρθηκε στον Μητροπολίτη Επιφάνιο λέγοντας: Όσον δε αφορά την καταστροφική δραστηριότητα του λεγόμενου "μητροπολίτη" Επιφανίου, η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Πολωνίας διατηρεί τη θέση της, που διατυπώθηκε στα ψηφίσματα υπ’αριθμ.: 340 σελ. 3, 341 σελ. 7, 342 σελ. 1, 343 σελ. 1, 346 σελ. 5, 347 σελ. 1, 348 σελ. 4 και καλεί τους πιστούς να συνεχίσουν να προσεύχονται υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία, υπέρ παύσεως του πολέμου και διχασμού (σχίσματος) της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

«Ταυτοχρόνως, η Ιερά Σύνοδος ζητά από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να συγκαλέσει Σύναξη των επικεφαλής όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών» - προσθέτει η δήλωση.

Να ανφερθεί ότι στην συνεδρία της Ιεράς Συνόδου «αναγνώσθηκαν γράμματα των επικεφαλής των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών για την αναγνώριση της θέσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας σχετικά με τον λεγόμενο "μητροπολίτη" Επιφάνιο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Ακόμη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Πολωνίας έλαβε υπόψη της πληροφορίες από τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο για την ανεξαρτησία της Ορθοδόξου Εκκλησίας των Σκοπίων και «επιβεβαίωσε τον διά προσευχής σύνδεσμο με την ως άνω Εκκλησία».

Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Σάββας κατήγγειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το γεγονός ότι η Αυτοκέφαλη Εκκλησίας της Ουκρανίας χωρίς την άδεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας και με την υποστήριξη των Ρ/Καθολικών τελεί ακολουθίες σε Καθολικούς Ναούς της Πολωνίας.

Η δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Πολωνίας ήταν απάντηση στην από 18 Οκτωβρίου 2022 συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπου εξετάσθηκε το ζήτημα της διαποίμανσης των Ορθοδόξων Ουκρανών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης και της Πολωνίας.

Επί του θέματος, η ΑΕΟ απέστειλε γράμματα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα.

Σε γράμμα προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Μητροπολίτης Επιφάνιος ζητά να του δοθεί άδεια διαποίμανσης των Ουκρανών οι οποίοι «προσωρινά εξαιτίας του πολέμου» ευρίσκονται εκτός Ουκρανίας, ενώ στους Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δοθούν οδηγίες ώστε να παρέχουν τη σχετική συνδρομή στην «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

Παρατίθενται οι κανόνες της Εκκλησίας, σύμφωνα με τους οποίους οι κληρικοί, οι οποίοι θα έχουν τη σχετική ποιμαντική ευθύνη, θα πρέπει να υπάγονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος καταγγέλει «τα περιστατικά της μη κανονικής αντιμετώπισης εκ μέρους μεμονωμένων Ιεραρχών των κατά τόπους Εκκλησιών (π.χ. της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Πολωνίας), οι οποίοι όπως αναφέρει δεν αναγνωρίζουν την ιερωσύνη των κληρικών της ΑΕΟ, καθώς και τη χριστιανική ταυτότητα των πιστών.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος σε τηλεγράφημά του προς τον Πολωνίας κ. Σάββα, κατηγορεί την Εκκλησία της Πολωνίας «για υποστήριξη της σχισματικής δραστηριότητας των δομών του Πατριαρχείου Μόσχας» στην Ουκρανία.

Χαρακτηρίζει επίσης τη θέση της Εκκλησίας της Πολωνίας «μοσχοβίτικη ερμηνεία των κανόνων της Εκκλησίας, που διαστρεβλώθηκε προς το όφελος των νεοαυτοκρατορικών φιλοδοξιών», ενώ την κατηγορεί για «πολλαπλά περιστατικά αναμείξεως στις εκκλησιαστικές υποθέσεις στην Ουκρανία με το μέρος των δομών του Πατριαρχείου Μόσχας».

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Επιφάνιος δηλώνει ότι είναι έτοιμος «να συγχωρέσει στον αδελφό του» για την στάση επί του ουκρανικού θέματος, αλλά απαιτεί από την ηγεσία της Εκκλησίας της Πολωνίας διάλογο και αναγνώριση του Τόμου Αυτοκεφαλίας της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Κλείνοντας, υπόσχεται ότι θα συνεχισθεί η δράση ων κληρικών της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας στο κανονικό έδαφος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας.

 Πηγή: romfea.gr


e-genius.gr ...intelligent web software