x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αυστραλία: Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου του «ΟΧΙ»

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Με λαμπρότητα και σε κλίμα συγκίνησης εορτάστηκε στο Σύδνεϋ, την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου, εκ μεταθέσεως, η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Το πρωί, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, πλαισιούμενου από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο, εορτάζοντα τα ονομαστήριά του, και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, και από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη.

Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας απηύθυνε αδελφικούς και εγκάρδιους λόγους προς τον Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών, ενόψει της αναχωρήσεώς του από το Σύδνεϋ και της επιστροφής του στο σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας: «Η σημερινή Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο κ. Ανδρέα, εκλεκτό Ιεράρχη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, αποτελεί το επισφράγισμα της ευλογητής και ειρηνικής επισκέψεώς του εδώ στην πέμπτη ήπειρο με αφορμή την σύγκλιση της Α’ Παναυστραλιανής Ιερατικής Συνάξεως, στην οποία ήταν ομιλητής και εκπρόσωπος του Πατριάρχου.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας όλες αυτές τις ημέρες, Σεβασμιώτατε, και παρακαλούμε τον Θεό να σας δίνει έτη πολλά και ευλογημένα, για να συνεχίσετε τη διακονία σας, να συνεχίσετε τη μαρτυρία σας που είναι μαρτυρία Χριστού, μαρτυρία Εκκλησίας και -μιας που είστε κι εσείς όπως κι εγώ πνευματικό παιδί του Πατριάρχου μας- μαρτυρία Πατριάρχου Βαρθολομαίου του Πάνυ».

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η παρουσία του Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών στην Αυστραλία υπήρξε πνευματικά ωφέλιμη για τον ίδιο, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι τούτο ισχύει για τον Κλήρο και τον Λαό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που τον γνώρισε και επικοινώνησε μαζί του.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλω να πιστεύω ότι φεύγετε από εδώ έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από μια Αρχιεπισκοπή που είναι πάλλουσα από αγάπη και ενθουσιασμό, από πίστη και ελπίδα για το μέλλον. Θέλω να πιστεύω ότι φεύγετε, έχοντας στις αποσκευές σας το μυροβόλο άρωμα της πίστεως και της αφοσιώσεως όλων των ανθρώπων μας, τόσο προς τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και προς το πρόσωπο του ανθρώπου αυτού, το οποίο εξέλεξε πριν από περίπου τρία χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναλάβει την οιακοστροφία αυτής της μεγάλης επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Και να ξέρετε ότι κατά τις ημέρες μείνατε κοντά μας, λάβαμε κι εμείς τα δώρα της δικής σας καρδιάς, που είναι η ταπείνωσή σας, η σύνεσή σας, οι θεολογικοί σας λόγοι, η αγάπη που δείξατε από την πρώτη στιγμή που πατήσατε τα ιερά χώματα της πέμπτης ηπείρου. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και σας παρακαλούμε αυτά που είδατε, αυτά που ακούσατε, αυτά τα οποία ψηλάφισαν οι χείρες υμών, να τα μεταφέρετε στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη και πρωτίστως να μεταφέρετε τον σεβασμό μας, τα προσκυνήματά μας, την αγάπη μας και την αφοσίωσή μας».

Στην αντιφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι αναχωρεί από την Αυστραλία με πολύ αγαθά αισθήματα και αναμνήσεις, και με εσωτερική πληρότητα από την αγάπη που εισέπραξε κατά το διάστημα της παραμονής του. «Είμαι σίγουρος, και είναι σίγουρη και η Μητέρα Εκκλησία», επισήμανε, «ότι σε αυτή τη μακρινή επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, επιτελείτε, εσείς προσωπικά και όλοι μαζί, ένα θεάρεστο έργο προς δόξα Θεού, προς δόξα της Εκκλησίας, προς ωφέλεια των ανθρώπων και προς εδραίωση της ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών σε αυτό το πολυπολιτισμικό έθνος».

«Θα μεταφέρω στον Παναγιώτατο, καθηκόντως και εξ ανάγκης εσωτερικής», προσέθεσε, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, «όλα όσα έζησα εδώ - την αγάπη σας, τον σεβασμό σας στην Εκκλησία, τον σύνδεσμό σας εν Χριστώ με τον Αρχιεπίσκοπο, τους Επισκόπους και τον ιερό Κλήρο, αλλά και τον μεταξύ εν Χριστώ σύνδεσμο». Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών δήλωσε με συγκίνηση ότι «ένα μέρος της καρδιάς μου έχει μείνει εδώ, μαζί σας, και ελπίζω να δώσει ο Θεός να ξανανταμώσουμε στο μέλλον».

Στη συνέχεια, οι δύο Ιεράρχες απηύθυναν εγκάρδιες αδελφικές ευχές στον εορτάζοντα Επίσκοπο κ. Ιάκωβο, εκφράζοντας την εκτίμηση και την αγάπη τους προς το πρόσωπο του Θεοφιλεστάτου.

«Τον ευχαριστώ για ό,τι προσφέρει στην τοπική μας Εκκλησία με πολλή αγάπη, με πολλή ταπείνωση και κυρίως με πνεύμα ενότητος», τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, ενώ από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας έκανε λόγο για έναν άνθρωπο ταπεινό, ειλικρινή, με πολλή πίστη και με αγάπη για τον Θεό και τους ανθρώπους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η επίσημη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ», προεστώτος του Σεβασμιωτάτου κ. Ανδρέα, ενώ ακολούθησε, στο Κενοτάφιο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού, η τέλεση Επιμνημόσυνης Δεήσεως και η κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των Ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν κατά το Έπος του 1940.

Στο σύντομο μήνυμά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας υπογράμμισε πως «οι αγώνες του έθνους μας πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση σε μία εποχή όπου πολλά αμφισβητούνται», προσθέτοντας ότι «όπως εκείνα τα χρόνια ο φασισμός απείλησε τον τότε κόσμο, έτσι και σήμερα ο κόσμος μας απειλείται πολλές φορές από αντίστοιχους κινδύνους». «Εμείς οφείλουμε να εδραιώσουμε την εν Χριστώ ειρήνη, την αγάπη και τη συναδέλφωση των λαών», επισήμανε, «πρώτον, διότι αυτά κελεύει ο Κύριος και η Ορθόδοξη πίστη μας, και, δεύτερον, διότι είμαστε άνθρωποι νομοταγείς και σώφρονες, μέλη μίας ευνομούμενης πολιτείας».

Παρόντες στη διπλή αυτή εορτή για την τοπική Εκκλησία και τον Ελληνισμό, ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, πρόεδροι και εκπρόσωποι ομογενειακών συλλόγων και οργανισμών, καθώς επίσης νέοι και νέες από την Ομογένεια, οι οποίοι απέτισαν φόρο τιμής στους προγόνους τους σηκώνοντας με υπερηφάνεια την ελληνική σημαία και ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο.

ΠΗΓΗ: romfea.gr



e-genius.gr ...intelligent web software