Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, η ROC πάντα ήθελε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Αφρική λόγω της φτώχειας του αφρικανικού πληθυσμού.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας Πατριάρχης Θεόδωρος δήλωσε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ονειρευόταν από καιρό να εισβάλει στην Αφρική.
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος είπε ότι «σεβόταν πάντα τα εκκλησιαστικά όρια κάθε Εκκλησίας» και «πονάει η καρδιά του όταν μια άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία χτυπά έναν φτωχό ιεραπόστολο και την ιεραποστολική Εκκλησία», αναφερόμενος στη δημιουργία της Εξαρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί το έκανε αυτό η Ρωσική Εκκλησία, ο Πατριάρχης Θεόδωρος δήλωσε ότι «ήταν ένα μακροχρόνιο όνειρο, που άδραξε τη στιγμή για να γίνει πραγματικότητα».
Συμφώνησε με τη δήλωση του δημοσιογράφου ότι η δημιουργία της Εξαρχίας είναι εκδίκηση για την αναγνώριση της νέας εκκλησίας της Ουκρανίας και είπε ότι «ο αείμνηστος προκάτοχός του (Πατριάρχης Πέτρος ) καθαίρεσε δύο Ρώσους και δύο Σέρβους ιερείς πριν από είκοσι πέντε χρόνια, οι οποίοι πήγαν στο Γιοχάνεσμπουργκ για να παραβιάσουν» τα σύνορα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
«Πάντα είχαν ένα όνειρο να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Αφρική, γιατί αυτό είναι γόνιμο έδαφος λόγω της φτώχειας των ανθρώπων», συνόψισε ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας.
Η ρωσική απάντηση
Οι Ρώσοι έχουν απαντήσει πάνω από ένα χρόνο πριν σε αυτήν την καταγγελία.
Ο τότε Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας σχολίασε πριν από ένα χρόνο: «Όταν ο Πατριάρχης της Αλεξανδρείας προσχώρησε στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και αναγνώρισε τη σχισματική δομή στην Ουκρανία ως Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς και τίμησε τον ηγέτη της κατά τη θεία λειτουργία, αυτό προκάλεσε εσωτερικό σχίσμα στην Εκκλησία της Αλεξανδρείας, που ήταν αναμενόμενο. Αρκετοί ιερείς που δεν συμφώνησαν με αυτή την αφιέρωση και την αναγνώριση του σχίσματος, απευθύνθηκαν στον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο με αίτημα να τους δεχτεί στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία». Αφορά δεκάδες ιερείς, όπως διευκρίνισε ο τότε πρόεδρος Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.
Η Ρωσική Εκκλησία ήλπιζε ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής - ο Θεόδωρος Β’ θα επανεξετάσει την απόφασή του, ωστόσο, αυτό δεν συνέβη. «Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ο Πατριάρχης Θεόδωρος πήγε στην Ίμβρο, στον τόπο γέννησης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Εκεί μαζί με τον ηγέτη των σχισματικών της Ουκρανίας - Επιφάνιο Ντουμένκο τέλεσαν τη θεία λειτουργία. Σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς κανόνες, εάν ο ιεράρχης συναναστραφεί με τον σχισματικό και ο ίδιος πέφτει στο σχίσμα. Δυστυχώς, οι εκκλησιαστικοί κανόνες δεν μας δίνουν άλλη ερμηνεία», δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.
Μετά από αυτή τη συνεργασία «ο Πατριάρχης Θεόδωρος τελικά συνδέθηκε με το σχίσμα», και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει κανένα λόγο να μην δεχτεί τα αιτήματα των κληρικών του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας, βεβαίωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.