x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Εφιαλτικά σενάρια για το φυσικό αέριο το 2023

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρκετό φυσικό αέριο για το χειμώνα, αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη το επόμενο έτος εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες, δήλωσε τη Δευτέρα (12 Δεκεμβρίου) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), προτρέποντας τις κυβερνήσεις να δράσουν ταχύτερα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Euractiv. 

Παρόλο που η Ρωσία έχει μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου φέτος, η Ευρώπη απέτρεψε μια σοβαρή έλλειψη και ξεκίνησε τον χειμώνα με γεμάτες δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου – εν μέρει χάρη στα έκτακτα μέτρα της ΕΕ για την πλήρωση των αποθηκών, καθώς και σε μια τυχερή περίοδο ήπιων καιρικών συνθηκών και υψηλών τιμών φυσικού αερίου που μείωσαν τη ζήτηση για το καύσιμο.

Όμως, το επόμενο έτος μπορεί να αποτελέσει ακόμη πιο σκληρή δοκιμασία από την ενεργειακή κρίση που φέτος αύξησε τους λογαριασμούς καυσίμων για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και ανάγκασε τις βιομηχανίες να κλείσουν προσωρινά για να αποφύγουν το εξοντωτικό κόστος του φυσικού αερίου.

Εάν η Ρωσία περικόψει το μικρό μερίδιο του φυσικού αερίου που εξακολουθεί να παραδίδει στην Ευρώπη και η κινεζική ζήτηση φυσικού αερίου ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα που προκάλεσε το lockdown για τον COVID-19, η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειμμα φυσικού αερίου 27 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) το 2023, δήλωσε ο ΔΟΕ. Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν 412 δισ. κυβικά μέτρα το 2021.

«Πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ σε συνέντευξη Τύπου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Η έλλειψη θα μπορούσε να αποτραπεί με την επέκταση των επιδοτήσεων και των πολιτικών για την ανακαίνιση των κτιρίων που καταναλώνουν αέριο, την αντικατάσταση της θέρμανσης που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα με αντλίες θερμότητας και τη μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο ΔΟΕ.

Η επένδυση των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (106 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που απαιτεί αυτό θα αποπληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια μέσω των χαμηλότερων λογαριασμών φυσικού αερίου, δήλωσε ο Μπιρόλ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε τη δημιουργία ενός «ταμείου αλληλεγγύης» της ΕΕ για τη συγκέντρωση μετρητών για ενεργειακές επενδύσεις – χρησιμοποιώντας τόσο χρήματα της ΕΕ όσο και πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης.

Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο εφοδιασμός της Ένωσης με φυσικό αέριο είναι «ασφαλής για τον φετινό χειμώνα» και ότι η ΕΕ των 27 χωρών προετοιμάζεται για τον επόμενο.

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα ζητήσουν την προετοιμασία έγκαιρων σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τον ενεργειακό εφοδιασμό τον επόμενο χειμώνα σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, σύμφωνα με σχέδιο των συμπερασμάτων της συνάντησής τους που είδε το Reuters.

Ωστόσο, οι χώρες εξακολουθούν να διαφωνούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Οι υπουργοί Ενέργειας τους πραγματοποιούν έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου που έχει διχάσει την Ένωση.

Τον περασμένο μήνα οι χώρες ανέστειλαν συμφωνίες για άλλα μέτρα λόγω της διαμάχης για το ανώτατο όριο τιμών – συμπεριλαμβανομένων ταχύτερων αδειών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την επίτευξη των κλιματικών στόχων της EE.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software