x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για τα F-16: Τι θα κάνουν οι "φιλέλληνες" Αμερικανοί γερουσιαστές

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Τουρκία απαιτεί 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και κιτ εκσυγχρονισμού για 80 αεροσκάφη από τα αποθέματα των ΗΠΑ

Σε πανηγυρικούς τόνους κινείται ο τουρκικός Τύπος με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να αφαιρεθούν πλήρως από το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό τα άρθρα που έθεταν περιοριστικούς όρους στην πώληση F16 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Anadolu, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου NDAA, αυτό περιλαμβάνει την κατάργηση των σχετικών ρητρών που απαγόρευαν την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν παρουσιάσει οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ αλλά και ο Κρις Πάππας, οι οποίοι είναι γνωστοί για την εγγύτητά του με το ελληνοκυπριακό λόμπι.

Η επιτροπή του συνεδρίου, η οποία περιλαμβάνει γερουσιαστές και εκπροσώπους και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, οριστικοποίησε το νομοσχέδιο NDAA, το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 857 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Στο τμήμα περί μεταφοράς των F-16, το οποίο φέρει τον τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F-16», περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις.

Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροπολογίες αποτελούσαν από την αρχή απλώς ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας και συνεπώς συνεχίζει να θεωρείται ο πολιτικός που κρατά τα κλειδιά των F-16.

 

Η Τουρκία απαιτεί 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και κιτ εκσυγχρονισμού για 80 αεροσκάφη από τα αποθέματα των ΗΠΑ.

Μενέντεζ: Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω στην πώληση F-16 στην Τουρκία


Υπενθυμίζεται πως, τις προηγούμενες ημέρες, ο Μενέντεζ εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην ενδώσει σε οποιαδήποτε πίεση για πώληση των F-16. «Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω» δήλωσε στην ΕΡΤ και χαρακτήρισε εξοργιστικές και απαράδεκτες τις τουρκικές επιδρομές στη Συρία.

«Δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί προφανώς μέρος της διαδικασίας για τυχόν πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση δεν μου έχει στείλει καμία ειδοποίηση. Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται δημοσίως και αυτού που τελικά συμβαίνει. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι είτε υπάρξει ειδοποίηση είτε δεν υπάρξει, δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες να συμφωνήσω σε πωλήσεις F16 στην Τουρκία».

Πηγή: in.gr



e-genius.gr ...intelligent web software