x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Σαμποτάζ στο Nord Stream: Ανοιχτά «τρίβουν τα χέρια τους» οι Αμερικανοί

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Μόνο κωλοτούμπες δεν έκανε από τη χαρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετά από τις επιθέσεις στο ρωσογερμανικό αγωγό φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσεότι οι επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία προσφέρουν μια «τεράστια ευκαιρία» να τερματιστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

«Είναι μια τεράστια ευκαιρία να τερματίσουμε μια για πάντα την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και έτσι να αφαιρέσουμε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον οπλισμό της ενέργειας ως μέσο προώθησης των αυτοκρατορικών του σχεδίων», είπε ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά 

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό και προσφέρει τεράστια στρατηγική ευκαιρία για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο αμερικανός ΥπΕΞ

Μάλιστα κατέστησε σαφές, ότι η Ουάσιγκτον εργαζόταν εδώ και αρκετό καιρό για να παρέχει στην Ευρώπη περισσότερη ενέργεια, και ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρώπης.

Με την ιδιότητα αυτή «θα βοηθήσουμε στην αντιστάθμιση οποιουδήποτε φυσικού αερίου ή πετρελαίου χάνει ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Με τα χρόνια, οι ΗΠΑ εργάστηκαν σκληρά για να αντιταχθούν στον Nord Stream 2 επιβάλλοντας κυρώσεις, αλλά δεν κατάφεραν να σταματήσουν την κατασκευή του. Το έργο σταμάτησε από το Βερολίνο στις 22 Φεβρουαρίου, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τη μετάβαση των στρατευμάτων στο Ντονμπάς, μια εντολή που προηγήθηκε της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου.

Υπήρχε πάντα η πιθανότητα να συνεχιστεί η λειτουργία του Nord Stream 2 αν οι σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας ξεπαγώσουν, αλλά τώρα η ζημιά θα μπορούσε να είναι ανεπανόρθωτη. Η Ρωσία σταμάτησε πρόσφατα την παράδοση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να υπενθυμίσουμε δεν είναι σαφές ποιος ήταν πίσω από τις επιθέσεις στο Nord Stream, αλλά οι ΗΠΑ έχουν σίγουρα ένα κίνητρο. Την Παρασκευή, ο Πούτιν κατηγόρησε τους «Αγγλοσάξονες» για το περιστατικό,πετώντας το μπαλάκι στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές για τους Αγγλοσάξονες. Έχουν στραφεί σε δολιοφθορά, είναι απίστευτο, αλλά αληθινό, έχοντας οργανώσει εκρήξεις στους διεθνείς αγωγούς φυσικού αερίου του Nord Stream», είπε ο Ρώσος ηγέτης κατά τη διάρκεια τελετής για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση και τα δυτικά ΜΜΕ αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη, παρόλο που οι αγωγοί ανήκουν κυρίως στην Gazprom, την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Το Associated Press χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται ως «αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας» που προωθείται από το Κρεμλίνο και τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αλλά ένας από τους πιο σημαντικούς ισχυρισμούς προήλθε από τον Ράντεκ Σικόρσκι, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας και νυν βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Σικόρσκι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για το περιστατικό στο Twitter σε ένα tweet που... διαγράφηκε σχεδόν αμέσως.

Τα δυτικά ΜΜΕ ξεχνούν επίσης το ότι οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να εμποδίσουν την κατασκευή του Nord Stream 2 μέσω κυρώσεων και πιέσεων στη γερμανική κυβέρνηση.

Ενώ ούτε ο Nord Stream 1 ούτε ο Nord Stream 2 παρέδιδαν αέριο στην Ευρώπη τη στιγμή της δολιοφθοράς, και οι δύο αγωγοί κρατούσαν αέριο υπό πίεση. Οι διαρροές που προκλήθηκαν από εκρήξεις οδήγησαν σε κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη μεμονωμένη έκλυση αερίου μεθανίου. 

 
Οι διαρροές ανακαλύφθηκαν την περασμένη Τρίτη και οι δανικές αρχές δήλωσαν ότι ο Nord Stream 2 σταμάτησε τελικά να διαρρέει το Σάββατο ενώ ο Nord Stream 1 σταμάτησε την Κυριακή.
 
Αυτό σημαίνει ότι τελικά το αέριο βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας;


e-genius.gr ...intelligent web software