x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ινδία: Τώρα μας παρουσιάζουν και την «γρίπη της ντομάτας»

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Νέος μεταδοτικός ιός απειλεί τα παιδιά – Τα επώδυνα συμπτώματα
Σε συναγερμό βρίσκονται οι γιατροί στην Ινδία εξαιτίας μιας «άκρως μεταδοτικής» ασθένειας που εξαπλώνεται ταχύτατα. Ο νέος ιός, γνωστός ως «η γρίπη της ντομάτας» εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο και έχει μολύνει τουλάχιστον 82 παιδιά κάτω των 5 ετών.

Ο συγκεκριμένος ιός έχει ονομαστεί έτσι λόγω των χαρακτηριστικών κόκκινων, επώδυνων εξανθημάτων που προκαλεί, τα οποία προσομοιάζουν εκείνα της ευλογιάς των πιθήκων και μπορούν να φτάσουν το μέγεθος μίας ντομάτας.

Ο ιός έχει περιοριστεί στην περιοχή Κολάμ της Ινδίας με τις αρχές να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν εξαπλωθεί.

Μέχρι στιγμής, τα παιδιά που έχουν βρεθεί θετικά στη «γρίπη της ντομάτας» δεν έχουν αρρωστήσει βαριά, με τους γιατρούς να αναφέρουν πως τα υπόλοιπα συμπτώματα -πέραν των εξανθημάτων- είναι παρεμφερή με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.

Η «γρίπη της ντομάτας» εντοπίστηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2022 και προς το παρόν φαίνεται να απειλεί κυρίως τα παιδιά, ωστόσο οι επιστήμονες σε σχετική τους έκθεση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet προειδοποιούν ότι πρόκειται για έναν «πολύ μεταδοτικό ιό», ενώ προσθέτουν ότι υπάρχει και ο κίνδυνος να εξαπλωθεί και στους ενήλικες.
Προς το παρόν είναι άγνωστο το κατά πόσο είναι πιθανό η ασθένεια αυτή να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες του κόσμου αναφέρει η Daily Mirror.

Γρίπη της ντομάτας – Συμπτώματα

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, με συγγραφείς τρεις επιστήμονες εκ των οποίων η μία είναι ελληνικής καταγωγής, αναφέρονται τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του ιού, τα οποία είναι τα παρακάτω:

Κόπωση
Ναυτία
Εμετοί
Πυρετός
Αφυδάτωση
Διάρροια
Οίδημα (πρήξιμο) στις αρθρώσεις
Άλγος (πόνοι) στο σώμα
Εξανθήματα (κόκκινα στο χρώμα που μοιάζουν με φουσκάλες)

Το Lancet ανέφερει:«Η γρίπη της ντομάτας πήρε το όνομά της, καθώς προκαλεί την «έκρηξη» κόκκινων επώδυνων εξανθημάτων σε όλο το σώμα, τα οποία σταδιακά φτάνουν στο μέγεθος μιας ντομάτας», αναφέρεται στην έκθεση.

 

Όπως συμπληρώνουν οι επιστήμονες «η σπάνια ιική μόλυνση είναι σε ενδημική φάση και δεν θεωρείται απειλητική για τη ζωή. Εντούτοις, λόγω της άσχημης εμπειρίας με την πανδημία του κορωνοϊού, απαιτείται η πολύ προσεκτική διαχείριση, προκειμένου να αποφευχθούν περεταίρω ξεσπάσματα».

Οι ειδικοί προσθέτουν πως τα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στη γρίπη της ντομάτας, καθώς οι ιώσεις είναι πιο συχνές σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, ενώ η μετάδοση εικάζεται πως γίνεται μέσω της στενής επαφής.

Οι γιατροί, επίσης, αναφέρουν ότι τα συμπτώματα του εν λόγω ιού είναι παρόμοια με εκείνα του δάγκειου πυρετού και της νόσου Chikungunya. Πρόκειται για δύο ιούς που εντοπίζονται σε διάφορες χώρες και μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών, ενώ οι ειδικοί θεωρούν πως ίσως η γρίπη της ντομάτας αποτελεί κάποιου είδους επακόλουθο των ιών αυτών.

 

Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γρίπη της ντομάτας ενδέχεται να είναι μια νέα μετάλλαξη της ίωσης που είναι γνωστή ως «νόσος χεριών, ποδιών και στόματος», η οποία είναι κοινή στα παιδιά αλλά ορισμένες φορές προσβάλλει και τους ενήλικες, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software