x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Μεγάλες αντιδράσεις για την ίδρυση «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα»

| Πατριωτικός Χώρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

ΤΟΥ KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ

Το Πρωτοδικείο Φλώρινας ενέκρινε την ίδρυση “Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα”. Το Κέντρο με μορφή ΜΚΟ  έχει  σκοπό να διαδώσει μία γλώσσα τη οποία ονομάζει “μακεδονική” και να επιδιώξει τη διδασκαλία της σε σχολεία και Πανεπιστήμια της Ελλάδος. Θεωρώ ότι η λειτουργία αυτής της ΜΚΟ δημιουργεί σοβαρά νομικά και ιστορικά ερωτήματα και προτείνω να εξετασθούν οι νόμιμοι τρόποι προσφυγής κατά  της απόφασης του Πρωτοδικείου της Φλώρινας.

  1. Ελέχθη ότι η έγκριση της ως άνω ΜΚΟ είναι συμβατική υποχρέωση της Ελλάδος απορρέουσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ξαναδιαβάζω αυτή την πολύ κακή και ανιστόρητη Συμφωνία και δεν βρίσκω ότι προκύπτει τέτοια υποχρέωση. Το άρθρο 1.3.γ. αναφέρει ότι η γλώσσα του κράτους των Σκοπίων (Βόρειας Μακεδονίας όπως το ονομάζει) θα είναι η “μακεδονική”. Η αναφορά γίνεται μόνο για το κράτος αυτό. Ουδεμία αναφορά γίνεται στη Συμφωνία για “μακεδονική” γλώσσα στην Ελλάδα.
  1. Κατά την πρόσφατη διένεξη (καλοκαίρι 2022) μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας για το ζήτημα της γλώσσας η Προεδρία της Ευρ. Ενώσεως αποδέχθηκε εν μέρει τις βουλγαρικές ενστάσεις. Τα Σκόπια από την πλευρά τους, για να παρακάμψουν το βουλγαρικό βέτο, έκαναν μία μονομερή δήλωση με την παραδοχή ότι η λεγόμενη “μακεδονική γλώσσα” ομιλείται μόνον εντός των ορίων του κράτους τους. Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχει αμφισβήτηση της γλώσσας αυτής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν καταλαβαίνω γιατί προκύπτει κάποια υποχρέωση της Ελλάδος να την αναγνωρίσει μέσα στα όρια της επικράτειάς μας.
  1. Πιθανόν να υπάρχουν ορισμένοι Έλληνες πολίτες στη Βόρειο Ελλάδα που δηλώνουν άλλη εθνική καταγωγή πλην της ελληνικής. Όμως το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αναγνωρίζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μόνον σε άτομα. Όχι σε ομάδες μικρές ή μεγάλες. Οι ελάχιστοι αυτοί άνθρωποι που αισθάνονται πιο κοντά προς τα Σκόπια παρά προς την Ελλάδα ας εκφράσουν την άποψή τους ατομικά. Δεν έχει καμία υποχρέωση η Ελλάδα να τους αναγνωρίσει ως ομάδα ή ως σωματείο ή ως ΜΚΟ.
  1. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της έγκρισης του “Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα” έσπευσαν Σκοπιανοί πολιτικοί να εκφράσουν τη χαρά τους και να κάνουν λόγο για δικαιώματα “μακεδόνων” στην Ελλάδα. Όμως η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει στο άρθρο 4.3 ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν τα Σκόπια σε εσωτερικά θέματα της Ελλάδος και μάλιστα για τα δικαιώματα πολιτών που δεν είναι υπήκοοι των Σκοπίων. Με τις δηλώσεις τους οι Σκοπιανοί πολιτικοί παραβιάζουν για μία ακόμη φορά την ήδη διάτρητη Συμφωνία των Πρεσπών. Αποδεικνύουν ότι την χρησιμοποιούν μονομερώς. Για να προβάλλουν τις δικές τους εθνικιστικές απόψεις χωρίς να τηρούν τις δικές τους υποχρεώσεις π.χ. σχολικά βιβλία, εμπορικά σήματα. Ελπίζω στο Υπουργείο Εξωτερικών να γίνεται η καταγραφή αυτών των παραβιάσεων εκ μέρους των βορείων γειτόνων μας και να σκεφτούν το ενδεχόμενο καταγγελίας της Συμφωνίας ενώπιον Διεθνούς Δικαστηρίου.
  1. Ιστορικά και γλωσσολογικά η έγκριση της ΜΚΟ της Φλώρινας προσκρούει στην επιστημονική αλήθεια. Ο αείμνηστος γλωσσολόγος Νικόλαος Ανδριώτης έχει αποδείξει ότι το ελληνοσλαβικό ιδίωμα που μιλούσαν παλαιότερα ορισμένοι κάτοικοι στη Μακεδονία διαφέρει κατά πολύ από τη γλώσσα του κράτους των Σκοπίων. Εξ άλλου στον Μακεδονικό Αγώνα του 1903-1908 είδαμε σλαβόφωνους -δίγλωσσους Μακεδόνες να αγωνίζονται υπέρ του Ελληνισμού.

“Μακεδονική γλώσσα” στην Ελλάδα δεν υπάρχει!

ΠΗΓΗ



e-genius.gr ...intelligent web software