x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Aρχηγός ΓΕΕΘΑ:«Πιο δυνατές από ποτέ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις»

| Πατριωτικός Χώρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
«Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τις υψηλότερες επιχειρησιακές δυνατότητες από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους. Ποτέ δεν ήμασταν τόσο δυνατοί και με τέτοιες προοπτικές» υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μιλώνταςαπόψε στην εκδήλωση για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε επίσης ότι «το προσωπικό του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, που σήμερα έχει την τιμητική του, φυλάει με ατσαλένια πυγμή σαν μια σιδηρά γροθιά, άγρυπνο την Πατρίδα μας απ’ άκρη σ’ άκρη της»

Αναλυτικά η ομιλία του στρατηγού Φλώρου:


Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη η χαρά μου και ιδιαίτερη η τιμή μου να σας καλωσορίζω απόψε στην εκδήλωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για την Ημέρα της Εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, οι οποίες φέτος, και αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό, συμπληρώνουν κι αυτές 200 χρόνια της νεότερης Ιστορίας τους μετά την έναρξη του αγώνα του 1821 για την Εθνική Ανεξαρτησία μας, καθώς τον Απρίλιο του 1822 ψηφιζόταν από το «Βουλευτικό Σώμα» ο Νόμος με τίτλο «Περί Οργανώσεως του Στρατού», που απετέλεσε και το πρώτο θεσμικό κείμενο με το οποίο θεσπίστηκε η σύσταση Τακτικού Στρατού στην Νεώτερη Ελλάδα.

Κατά τα 200 συναρπαστικά αλλά και θυελλώδη αυτά χρόνια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρωταγωνίστησαν σε όλους ανεξαιρέτως τους αιματηρούς αλλά και συνάμα λαμπρούς αγώνες του Έθνους, που έφεραν το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος στην μορφή που έχει σήμερα, ξεκινώντας από μια φτωχή γωνιά της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Εκτός από εκείνους τους τρανούς αγώνες της εθνικής μας ανεξαρτησίας που απετέλεσαν την κολυμβήθρα της αναβαπτίσεως και της αναστάσεως των Ελλήνων, απανταχού της Γης, μετά από 400 δύσκολα και μαύρα χρόνια ανέστιου εθνικού βίου, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, φόβου και απελπισίας, που έφεραν το Φως ξανά στην Ελλάδα και την Ελλάδα στο Φως της Οικουμένης, στο Φως δηλαδή που αυτή έσπειρε πρώτη στην Ευρώπη και σ’ όλη την Ανθρωπότητα, ακολούθησαν καλές και κακές στιγμές. Σταχυολογώ το βιαστικό κι απροετοίμαστο 1897, που το ακολούθησε όμως ο παράτολμος αλλά μεγαλειώδης Μακεδονικός Αγών.

Η νικηφόρα και τροπαιούχος συμμετοχή μας, καταλυτική συμμετοχή μας στους Βαλκανικούς Πολέμους που χύθηκαν τόνοι ελληνικού αίματος κι ύστερα ο Μεγάλος Πόλεμος, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, που με το τέλος του η Ελλάς κυνήγησε το εθνικό όνειρο στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, στην Ιωνία και την υπόλοιπη Μ. Ασία, στην μεγαλεπίβολη Μικρασιατική Εκστρατεία όπως την ξέρουμε και την λέμε όλοι, που απεδείχθη όμως ατυχής και πικρή, απ’ το τέλος της οποίας φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια, κι είναι τούτη μια ευκαιρία για αναστοχασμό και μελέτη γι’ αυτά που γίναν λάθος.

Η ανάπαυλα του Μεσοπολέμου οδήγησε τα Ελληνικά Όπλα στην Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια πραγματικά επική και παγκοσμίως εκτυφλωτική πολεμική δράση όπου οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κατήγαγαν την 1η νίκη επί των δυνάμεων του Άξονος, συντρίβοντας ιδεολογήματα και αναθεωρητισμούς, και εμψυχώνοντας έτσι τον μαχόμενο και ακόμη τότε ελεύθερο κόσμο, νικώντας ενάντια σε κάθε αριθμό, πρόβλεψη ή πιθανότητα. Γιατί έτσι είμαστε εμείς. Πάντα λίγοι. Και τότε και τώρα.

Έπειτα βρέθηκαν στην Κορέα, με το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος, καταπλήσσοντας ακόμη μια φορά με την ανδρεία και το σθένος τους και βέβαια η αδάμαστη ελληνική ψυχή πολεμούσε και μάτωνε διαρκώς στην μαρτυρική Κύπρο το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου αιώνα.

Όμως, αυτά τα διακόσια χρόνια, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τα δει κάποιος αποκομμένα από την μοναδική και εκτυφλωτική ελληνική πολεμική παράδοση που ξεκινά από τα βάθη των αιώνων, από τις χαραυγές της Ιστορίας της Ανθρωπότητας. Απ’ τη μυθολογία ακόμη… Μια παράδοση που τραγούδησε ο Όμηρος στην Ιλιάδα και την Οδύσσειά του, μια παράδοση που γέννησε τον Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες, μια παράδοση που συνέτριψε τους αλαζόνες αναθεωρητές εκείνης της εποχής στην Σαλαμίνα και στις Πλαταιές, και τιμωρητικά ως Νέμεσις έφτασε με τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι τον Ινδό Ποταμό και τον Νείλο, μια παράδοση που κράτησε όρθια τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία για πάνω από μια χιλιετία και που ξέσπασε τελικά με τόση δύναμη το 1821, οδηγώντας στην γέννηση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, όπως προείπα στην μάλλον μακρά εισαγωγή μου.
Στο σήμερα λοιπόν….

Σήμερα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τις υψηλότερες επιχειρησιακές δυνατότητες από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους. Ποτέ δεν ήμασταν τόσο δυνατοί και με τέτοιες προοπτικές. ΠΟΤΕ! Εκτελούν με επιτυχία την αποστολή τους που είναι η διασφάλιση της εθνικής άμυνας, δηλαδή η διαφύλαξη της εθνικής ανεξαρτησίας, η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και η σε απόλυτο βαθμό προστασία των Ελλήνων πολιτών έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής ή επιθέσεως. Την ίδια στιγμή όμως, χωρίς να κάνουν καμία απολύτως έκπτωση στην κύρια αποστολή τους, θέτουν πρόθυμα το προσωπικό και τα μέσα τους στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας, συνδράμοντας τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό κυριολεκτικά όπου, όποτε και για ότι απαιτηθεί. Είναι παντού. Σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Και θα’ ναι έτσι για πάντα!
Στην συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν διαχρονικά έναν θεσμό συνεκτικό, ισχυρό, ικανό και πανάξιο. Και αυτό ακριβώς είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Το γνωρίζω και το δηλώνω απερίφραστα μετά λόγου γνώσεως: Είναι ένας θεσμός που ξεχωρίζει για την οργάνωση και την πειθαρχία του, τις παραδόσεις του και τις αξίες του, τον ιεραρχικό τρόπο δομής και λειτουργίας του, την διαρκή του ετοιμότητα και εγρήγορση, την σκληρή εκπαίδευση του προσωπικού του. Ενός προσωπικού πραγματικά ξεχωριστού, μοναδικού και πολύτιμου, το οποίο παρά τις ιδιομορφίες και τις δυσκολίες που είναι συνυφασμένες με το στρατιωτικό λειτούργημα, υπηρετεί την Πατρίδα μας πιστά, ταπεινά αλλά με υπερηφάνεια και τιμή και επιτελεί το καθήκον του με επιμονή και μοναδική αφοσίωση. Αφοσίωση απόλυτη στην Πατρίδα!

Η αποψινή εκδήλωση λοιπόν είναι αφιερωμένη σ’ αυτό το υπέροχο και μοναδικό προσωπικό, στις γυναίκες και άνδρες των Ενόπλων μας Δυνάμεων, του οποίου έχω τη μέγιστη τιμή να ηγούμαι και ευχαριστώ, ευχαριστούμε, όλοι εμείς, όλες και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας. Σήμερα λοιπόν γιορτάζουμε στο σύνολό μας, ως ενιαία και αδιάσπαστη διακλαδική οικογένεια, ανεξαρτήτως προέλευσης, βαθμού και Κλάδου. Γιορτάζει όλη η μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων. Και θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο για πολλοστή φορά ότι αυτό το προσωπικό του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, που σήμερα έχει την τιμητική του, φυλάει με ατσαλένια πυγμή σαν μια σιδηρά γροθιά, άγρυπνο την Πατρίδα μας απ’ άκρη σ’ άκρη της και κάνει τους Έλληνες να νιώθουν ασφαλείς, σίγουροι και υπερήφανοι.
Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν περιορίζονται εντός των τειχών της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να ενισχύσουν την εθνική άμυνα και ασφάλεια. Στο πλαίσιο των διεθνών μας υποχρεώσεων αλλά και διμερώς με φίλους, συμμάχους και εταίρους, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται στην Κύπρο, στο Κόσοβο, στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στον Λίβανο, στη Λιβύη, στη Σαουδική Αραβία, στο Ιράκ, στη Μοζαμβίκη και στο Μάλι και εκτελούν την αποστολή τους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και γι’ αυτό το λόγο η αξιοπιστία τους, το κύρος τους και το ειδικό τους βάρος είναι μεγαλύτερο από ποτέ.
Δεν θα μακρηγορήσω όμως άλλο, εις βάρος των όσων εξαιρετικών ακολουθούν. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους εκείνους που εργάστηκαν άοκνα για να οργανωθεί και να υλοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, η οποία -σημειωτέον- δεν έχει προηγούμενο, είναι η πρώτη φορά φέτος που η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων πλαισιώνεται από τέτοια καταληκτική γιορταστική εκδήλωση στο τέλος της επετείου ημέρας, θα έχει όμως συνέχεια που αξίζει στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και θα γίνεται κάθε χρόνο στο εξής.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσοι δέχτηκαν με προθυμία και χαρά να συμμετάσχουν σε αυτήν και να την λαμπρύνουν με το χάρισμά τους και το ταλέντο τους. Τον τραγουδιστή κύριο Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον ηθοποιό κύριο Γρηγόρη Βαλτινό, τον τενόρο μας Ναύτη ΕΠΟΠ Ανδρέα Καραούλη, τον μικρό μας καταπληκτικό και μοναδικό πιανίστα Στέλιο Κερασίδη, τον μαέστρο μας Επισμηναγό Μουσικού Αλέξανδρο Λιτσαρδόπουλο και την διακλαδική ορχήστρα μας, την τραγουδίστρια κυρία Αναστασία Μουτσάτσου, την σοπράνο κυρία Ευδοκία Μωϋσίδου, την κυρία Ιουλία Τζανετουλάκου και τα παιδιά της χορωδίας CON-ANIMΑ, την δημοσιογράφο κυρία Βίκυ Φλέσσα και τον γλύπτη κύριο Νίκο Φλώρο, οι οποίοι στο σύνολό τους κι ο καθένας ξεχωριστά τιμούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και την προσφορά τους στην Ελλάδα και τους μοναδικούς ανθρώπους της.

Ευχαριστώ επίσης το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Πρόεδρό του κύριο Ανδρέα Δρακόπουλο όπως και τον Σύμβουλο του Διοικητικού Συμβουλίου Πρέσβη κύριο Ιωάννη Κασκαρέλη για την ευγενική παραχώρηση αυτού του εξαιρετικού και μοναδικού χώρου που μας φιλοξενεί σήμερα, αλλά και όλο το προσωπικό του Ιδρύματος το οποίο καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέδραμε στην σημερινή εκδήλωση, καθώς και την Διοίκηση και το προσωπικό της ΕΡΤ, τον σκηνοθέτη κύριο Σπύρο Δαγκλή και την Διευθύντρια Παραγωγής κυρία Αλεξάνδρα Κούρτη για την καθοριστική συμβολή τους στην σκηνοθεσία και την παραγωγή της σημερινής εκδήλωσης, η οποία σημειωτέον μεταδίδεται ζωντανά και έτσι ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει μέσω livestreaming.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά την κυρία Ειρήνη Κατσοτούρχη, την κυρά - Ρηνιώ της Κινάρου μας, που είναι εδώ σήμερα μαζί μας προκειμένου να την βραβεύσουμε. Κυρία Ρηνιώ είμαστε όλοι πολύ συγκινημένοι που είστε μαζί μας. Η παρουσία σας μας τιμά!
Τέλος ευχαριστώ θερμά,
θερμότατα,
όλους εσάς που σήμερα μας κάνετε την εξαιρετική και μοναδική τιμή να είστε παρόντες εδώ κοντά και δίπλα μας, να συνεορτάζετε μαζί μας αυτήν την τόσο σημαντική μέρα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Την γιορτή μας! Σας εύχομαι να απολαύσετε μια πραγματικά ξεχωριστή, ελπίζω, βραδυά μαζί μας.
Σας ευχαριστώ πολύ!


e-genius.gr ...intelligent web software